Ettårsdagen

- Ska vi fira en ettårsdag, tycker du? frågade jag honom.

- Nä, svarade han.

- Det förstås, sa jag, det känns ju som att du har bott här alltid.

- Mamma, jag vill inte ha kalas, men vi kanske kan äta glass?

Det har alldeles strax gått ett år sedan vi fick tillökning av en pojke, jämngammal med en annan gosse i familjen, alldeles mellangammal i vår barnaskara. Det är ett ganska marigt år, det där första i en familjehemsplacering, lite chockartat nästan. Först kommer det ett barn till familjen och trevande och samtidigt alldeles intensivt lär vi känna varandra, kärleken spirar. Smekmånaden kallas den, den första perioden. Efter den far vi med buller och bång in i en fas där barnet ställer tusen miljoner ordlösa frågor, och skulle jag klä frågorna i ord skulle de låta ungefär så här: ”Hur länge ska jag vara här?”, ”Tycker ni om mig?”, ”Vågar jag rota mig här?”, ”Varför är jag ens här?” och ”Är jag dum mot min ursprungsfamilj om jag tycker om er?”. Med så stora frågor är det inte svårt att förstå att det kan bli lite trassligt i tillvaron.

This, too, shall pass, var mitt mantra under ett kvartal eller så. Och det gjorde det, för inget varar för evigt. Plötsligt hade stormen bedarrat och det som uppstod kan närmast beskrivas som harmoni (så mycket harmoni som det nu blir i en storfamilj). I honom fanns det ett lugn vi inte sett tidigare, kanske fick vi se fötterna ta mark?

Hörni, vet ni vad jag har lärt mig? Jag har lärt mig att jag inte kan svara på det lilla barnets ordlösa frågor med ord, inte ofta i alla fall. Men när han har sökt min famn och min tid, då har det stillat de värsta frågestormarna när jag har stannat upp och funnits där med honom. Kanske är det så de ordlösa frågorna besvaras, blott en dag, ett möte, ett ögonblick i sänder?

Nej, vi firar inte någon ettårsdag, pojken min (men det kan gott bli lite glass). Tårtan tar vi på åttaårsdagen senare i sommar.


Text: Annelie Andeberg

Annelie är familjehem genom Räddningsmissionen och skriver om sina upplevelser på sitt Instagramkonto @jordelivvett.

Du kan göra skillnad för ett barn idag!

Det är många barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar och behovet av trygga, stabila familjehem är stort. Vi letar inte efter perfekta kärnfamiljer utan helt vanliga hem som har mycket kärlek och engagemang. 

LÄS MER

Familjehemsverksamheten