Nu är det jul igen.

3161 människor firar jul i hemlöshet i Göteborg. För dem blir julen som vanligt en smärtsam påminnelse om allt som de inte har. Släkt, vänner, mat, julklappar. Eller ett hem. Tillsammans gör vi Göteborg varmare och ser till att fler människor hittar vägen mot ett eget hem. 

Tack för din gåva och god jul!

Ge en gåva

Kvinnor i hemlöshet

 Som hemlös kvinna är du extra utsatt och sårbar. Vi möter kvinnor som i sin hemlöshet ofta är våldsutsatta och hotade på ett helt annat sätt än vad män i samma situation är. Många kvinnor blir också hemlösa som en följd av våld i en nära relation. 

Kvinnor i hemlöshet känner ofta skam och skuld, inte minst om det finns barn med bilden. 
- Många skäms över att inte kunna bjuda hem sina barn. Sedan gör samhällets normer att kvinnor oftare söker informell hjälp, via en man. De är då helt utlämnade till den mannen, som i sin tur kanske har en missbruksproblematik eller liknande, berättar Katerina Ingenlath, insamlingschef på Räddningsmissionen.

 

"Bakom siffror finns alltid unika människor och några av dem möter vi varje vecka" säger Eva Erlandsson som är diakon på Räddningsmissionens Frukostkafée Vasa. 

Berättelser 

"Här har jag min trygghet i livet"

Jeanette Hartman har fått hoppet om livet tillbaka tack vare Räddningsmissionens MatRättsbutik. Här har hon jobb och butiken och personalen är hennes fasta, trygga punkt i tillvaron. Efter ett våldsamt förhållande och att under en period varit hemlös har Jeanette fått lägenhet via Hjärterum.

Här kan du läsa mer om Jeanette och hennes liv 

Läs mer

Hemlöshet i Göteborg

3161 människor i Göteborg firar jul i hemlöshet. 597 av dem är barn. Hur ser hemlösheten ut i Göteborg? Hur blir man hemlös? Vad gör Räddningsmissionen för konkreta insatser?

Läs mer här

”På julen brukar jag försöka gå i ide. Orkar inte med alla minnen och så. Då håller jag mig undan och väntar på att allt ska vara över.” 

Gäst Frukostkaféet Vasa

Vill ditt företag vara med?

Som företag finns en unik möjlighet att stötta vårt arbete för utsatta människor i Göteborg och samtidigt bygga det egna varumärket bland kunder och personal. Nu under vintern och julen gör vi det extra enkelt för dig som företag att vara med!

Läs mer

Ge bort ett gåvobevis i julklapp

Nyheter

Debatt: Räddningsmissionen kommenterar regeringens hemlöshetsstrategi

Förra veckan presenterade regeringen en strategi för hur Sverige ska motverka hemlöshet. Vi på Räddningsmissionen har under lång tid arbetat för att en sådan här strategi ska bli verklighet och är glada över att regeringen äntligen säger sig vilja ta hemlöshetsfrågan på allvar. 
 

Hemlöshet och social exkludering Social inkludering och migration Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta 35:an – en säng för natten Socialt stöd och Socialt center hemlöshet
Läs mer
Räddningsmissionen öppnar övernattningsboende för människor på flykt från Ukraina

Räddningsmissionen öppnar, i samarbete med Göteborgs Stad, ett tillfälligt övernattningsboende för människor på flykt från Ukraina. Boendet kommer öppna måndag 28 mars. Bemanningen av boendet sker med Räddningsmissionens personal, samt att även Räddningsmissionens engagerade och kompetenta volontärer kommer att hjälpa till med boendet. Skyddsvärnet och Göteborgs Stadsmissionen kommer också genom Göteborgs Stad öppna varsitt boende.

Hemlöshet och social exkludering Hjärterum - hyr ut din bostad hemlöshet
Läs mer