Skönt att fira jul som vanligt?

I år kan vi fira jul precis som vanligt. Det gäller tyvärr också de 3161 människor som lever i hemlöshet i Göteborg. För dem blir julen som vanligt en smärtsam påminnelse om allt som de inte har. Släkt, vänner, mat, julklappar. Eller ett hem. Tillsammans gör vi Göteborg varmare och ser till att fler människor hittar vägen mot ett eget hem. 

Tack för din gåva och god jul!

Ge en gåva

Kvinnor i hemlöshet

 Som hemlös kvinna är du extra utsatt och sårbar. Vi möter kvinnor som i sin hemlöshet ofta är våldsutsatta och hotade på ett helt annat sätt än vad män i samma situation är. Många kvinnor blir också hemlösa som en följd av våld i en nära relation. 

Kvinnor i hemlöshet känner ofta skam och skuld, inte minst om det finns barn med bilden. 
- Många skäms över att inte kunna bjuda hem sina barn. Sedan gör samhällets normer att kvinnor oftare söker informell hjälp, via en man. De är då helt utlämnade till den mannen, som i sin tur kanske har en missbruksproblematik eller liknande, berättar Katerina Ingenlath, insamlingschef på Räddningsmissionen.

 

"Bakom siffror finns alltid unika människor och några av dem möter vi varje vecka" säger Eva Erlandsson som är diakon på Räddningsmissionens Frukostkafée Vasa. 

Berättelser 

"Här har jag min trygghet i livet"

Jeanette Hartman har fått hoppet om livet tillbaka tack vare Räddningsmissionens MatRättsbutik. Här har hon jobb och butiken och personalen är hennes fasta, trygga punkt i tillvaron. Efter ett våldsamt förhållande och att under en period varit hemlös har Jeanette fått lägenhet via Hjärterum.

Här kan du läsa mer om Jeanette och hennes liv 

Läs mer

Hemlöshet i Göteborg

3161 människor i Göteborg firar jul i hemlöshet. 597 av dem är barn. Hur ser hemlösheten ut i Göteborg? Hur blir man hemlös? Vad gör Räddningsmissionen för konkreta insatser?

Läs mer här

”På julen brukar jag försöka gå i ide. Orkar inte med alla minnen och så. Då håller jag mig undan och väntar på att allt ska vara över.” 

Gäst Frukostkaféet Vasa

Vill ditt företag vara med?

Som företag finns en unik möjlighet att stötta vårt arbete för utsatta människor i Göteborg och samtidigt bygga det egna varumärket bland kunder och personal. Nu under vintern och julen gör vi det extra enkelt för dig som företag att vara med!

Läs mer

Ge bort ett gåvobevis i julklapp

Jultallrik

Varje år i ca 15 år har Räddningsmissionen anordnat en julfest för våra gäster på vårt frukostkafé.Även i år kommer vi under Coronasäkra omständigheter bjuda ca 200 personer på julmat, lite vila och gemenskap, några julsånger och en julklapp till alla, såklart!

Läs mer

80,00 kr

KÖP

Jultallrik 3 st

Även i år kommer vi under Coronasäkra omständigheter bjuda ca 200 personer på julmat, lite vila och gemenskap, några julsånger och en julklapp till alla, såklart!

Läs mer

240,00 kr

KÖP

Julgåva utsatt barnfamilj

För många av de utsatta barnfamiljer vi möter är julen en tuff tid. Då blir det extra tydligt vad man inte har: Släkt, vänner, mat, julklappar. Eller ett hem. Under denna tid är det extra angeläget för oss att finnas med på vägen mot ett ordnat liv, en god gemenskap och kanske ett eget hem. Varje gåva vi får omsätts i akuta insatser i form av mat och kläder, men också ett långsiktigt arbete, ett uppmuntrande ord och förhoppningsvis en hoppfullare vardag.

Läs mer

450,00 kr

KÖP

Nyheter

Klara Zimmergren och Räddningsmissionen tillsammans i kampen mot hemlöshet 

Julkampanjen som uppmärksammar hemlöshet, lanseras i år tillsammans med Klara Zimmergren och med ett fokus på kvinnor i hemlöshet. Här kan du läsa mer om årets julkampanj och vad hemlöshet innebär för kvinnorna som har hamnat i det. 

Hemlöshet och social exkludering Frukostcaféet Vasa – för hemlösa och socialt utsatta Stöd för kvinnor utsatta för hedersvåld och könsstympning hemlöshet
Läs mer
Reaktion på Hemlöshetsrapporten 2021

Varje år tar Göteborgs stad fram en hemlöshetsrapport som ger en bild av hemlösheten i Göteborg. Resultatet visar att hemlösheten minskar för tredje året i rad i Göteborg. Trots detta är hemlöshetsfrågan fortfarande problematisk och orsakerna är många och komplexa. 

Hemlöshet och social exkludering Frukostcaféet Vasa – för hemlösa och socialt utsatta Hjärterum - hyr ut din bostad 35:an – en säng för natten
Läs mer