Företagsinsamling på Giving Tuesday

I år bjuder vi in alla företag till Frukoströrelsen! Dra med din arbetsplats, dina kollegor, kunder och leverantörer och hjälp oss samla in frukostar.

I år är det femte året Räddningsmissionen bjuder in till Frukoströrelsen på Giving Tuesday.  

Giving Tuesday är en motrörelse till Black Friday som handlar om att ge istället för att konsumera. I Frukoströrelsen samlar vi in pengar till frukostar för människor i hemlöshet på vårt Frukostcafé. Detta har blivit en succé och är en av Sveriges största Giving Tuesday-kampanjer!  

Nu bjuder vi in ert företag att vara med också! Detta är ett roligt sätt att teambilda, skapa engagemang för socialt hållbarhetsarbete, jobba mot ett gemensamt mål och samtidigt göra gott för andra. 

Vi vill vara med!

 

Vad är Giving Tuesday? 

Giving Tuesday är en motrörelse till Black Friday, då vi uppmuntras till att ge istället för att konsumera. Giving Tuesday engagerar miljontals människor världen över sedan 2012 och finns nu i över 150 länder. 

För femte året i rad uppmuntrar vi på Räddningsmissionen att skänka en frukost för 20 kr till en människa i hemlöshet i vår Frukoströrelse på Giving Tuesday, som i år är den 29 november. Till vårt Frukostcafé på Vasagatan kan människor i hemlöshet och social utsatthet få komma och äta frukost, men även få hjälp med tvätt, dusch och hitta någon att prata med. Förra året samlade vi in frukostar för drygt 2,1 miljoner kr och engagerade ca 28 000 personer. 

Hur gör man? 

Vi hjälper ert företag att smidigt och enkelt sätta upp en insamling till förmån för Räddningsmissionen. Välj ett mål ni vill uppnå och gör en plan för hur ni samlar in frukostar.

Detta får ni: 

 • Ett kommunikationspaket med bilder att sprida på sociala medier 

 • Tack-film från vår direktor till företaget och personalen 

 • Ert företagsnamn på vår kampanjsida för Giving Tuesday 

 • Uppmärksamhet i Räddningsmissionens digitala kanaler 

 • Om ert företag väljer att bidra med egna pengar har ni också möjlighet att bli företagsvän till Räddningsmissionen under 2023. Läs mer om det här.

 • Det företag som bidrar till flest frukostar utses till årets Giving Tuesday företag och uppmärksammas med diplom av vår direktor samt spridning på sociala medier. Man får även erbjudandet att komma med en grupp som volontärer till vårt Frukostcafé för en dag. 

Vi vill vara med!

Hur funkar det?

Ert företag får hjälp att smidigt och enkelt sätt upp en insamling till förmån för Räddningsmissionen. Ni får välja ett mål ni skulle vilja uppnå och gör en plan för hur ni vill samla in frukostar. Utmaningen pågår mellan den 21 – 29 november. 

Här är några sätt att samla in frukostar på: 

 • Sprid insamlingen hos era kunder och låt personalen sprida den hos vänner och bekanta. 

 • Låt företaget ge en monetär gåva genom att till exempel matcha insamlingen. 

 • Skapa en tävling bland era följare/kunder och där de kan vinna något om de ger en gåva!

 • Anordna ett frukostevent!

 • Samla in frukostar i samband med en friskvårdsaktivitet för personalen.

 • Berätta för era kunder att ni skänker en frukost för varje köp eller liknande som sker på Giving Tuesday.

Välkommen att haka på årets Giving Tuesday-kampanj!

Gör en intresseanmälan här så kontaktar vi er med mer information om hur ni startar en insamling och kommunikationsmaterial till insamlingen.

Intresseanmälan

Var med i frukoströrelsen!

Läs mer om Giving Tuesday här.

Läs mer

Vi är med på Giving Tuesday!

Frågor och Svar om Frukoströrelsen på Giving Tuesday

Vad är Giving Tuesday?

#GivingTuesday startade i USA 2012 som en motreaktion till Black Friday. Istället för konsumtion ligger fokus på givande och social hållbarhet. Giving Tuesday engagerar miljontals människor världen över och finns nu i över 150 länder. I år inträffar Giving Tuesday den 29 november. 

Vad är Frukoströrelsen?

Räddningsmissionens Frukoströrelse är en digital kampanj som inträffar varje år på Giving Tuesday för att samla in pengar till Räddningsmissionens sociala arbete. Kampanjbudskapet går ut på att swisha 20 kr, vilket kan bli en frukost på Räddningsmissionens Frukostcafé för människor i hemlöshet. 

Till vårt Frukostcafé på Vasagatan kan människor i hemlöshet och social utsatthet få komma och äta frukost, men även få hjälp med tvätt, dusch, vidarelänkning och få någon att prata med.  

Frukoströrelsen har blivit något av en succé och en återkommande tradition för många! 20 kr är en liten konkret summa som många har råd att bidra med. Frukoströrelsen visar hur mycket bra vi kan göra när vi gör det tillsammans.  

Frukoströrelsen startades 2018 och då samlade vi in 11 700 frukostar. Förra året samlade vi 108 925 frukostar vilket motsvarar 2,1 miljoner kr och engagerade ca 28 000 personer. I år infaller Giving Tuesday den 29 november.  

Vad är Frukostcaféet?

Räddningsmissionens Frukostcafé ligger på Vasagatan 14 i Göteborg. Där serverar vi fyra dagar i veckan Göteborgs mest uppskattade grötfrukost till personer som lever i hemlöshet och social utsatthet. Våra gäster har dessutom möjlighet att ta en dusch och tvätta sina kläder. Vi delar även ut kläder och skor i den mån vi har. Man kan också få hjälp med att ta kontakt med myndigheter, låna en telefon eller samtala om sin situation med en diakon, pastor eller annan erfaren personal. Räddningsmissionens olika verksamheter samarbetar också med varandra för att kunna hjälpa personer som kommer till Frukostcaféet på fler sätt från olika perspektiv, till exempel till trygga boendelösningar genom Hjärterum eller stöd till kvinnor utsatta för människohandel och prostitution genom Agora.  

Varje dag kommer det runt 110 gäster till oss. De flesta har någon form av beroende, psykisk ohälsa, är ensamma, lever i utanförskap eller hemlöshet. Vi vill därför erbjuda en lugn och rofylld miljö, förmedla hopp och skapa gemenskap. Vi ser ett värde i varje människa och tror att förändring till det bättre alltid är möjligt. 

“För mig är det här caféet helt livsavgörande. Jag har gått hit varje dag i 4-5 år, jag har ingen annanstans att ta vägen. Här känner jag mig alltid välkommen." 

Kenny, gäst på caféet 

Läs mer om Frukostcaféet här. 

Vad betyder en frukost på Räddningsmissionens Frukostcafé?

Frukosten är ju dagens viktigaste måltid enligt många. Och visst är frukosten på vårt Frukostcafé både mättande och god. För gästerna på frukostcaféet är frukosten inte bara en måltid. Här erbjuds också en stunds värme och vila, en god gemenskap och någon att prata med. Det finns möjlighet att ta en dusch, tvätta och få hjälp med kläder för den som behöver. Den som vill får också hjälp med myndighetskontakter, läkarbesök och vidarelänkning.⁠ 

Läs mer här vad våra gäster säger om Frukostcaféet.

Vilka är Räddningsmissionen?

Räddningsmissionen är en ideell organisation baserad i Göteborg som bedrivit socialt arbete på kristen grund i 70 år. Vi vill bidra till att skapa en stad som håller ihop och där ingen människa lämnas utanför. För att bekämpa social utsatthet jobbar vi med både akuta, långsiktiga och förebyggande insatser. 

Frukostcaféet på Vasagatan är hjärtat i vår hemlöshetsarbete. Förutom frukostcaféet driver vi också ett jourboende för människor i hemlöshet och vårt projekt Hjärterum som verkar för att minska hemlösheten i Göteborg. Räddningsmissionen är mycket mer än bara hemlöshetsbekämpning. Vi bedriver ett trettiotal olika verksamheter och jobbar med många former av utsatthet. Bland annat möter vi kvinnor i prostitution och människohandel, barn som har en förälder i fängelse, vi driver två matsvinnsbutiker, MatRätt, för människor i matfattigdom med mera. Läs mer här om våra olika verksamheter.  

Utsatthetens ansikte skiftar vilket gör att Räddningsmissionen alltid förändras. Men något vi alltid står fast vid är vår vision att varje människa har rätt till ett värdigt liv.  

Läs mer om vilka vi är här.

Kostar en frukost bara 20 kr?

Vi har beräknat att den frukosten vi serverar våra gäster på Frukostcaféet vilket består av mackor, gröt, kaffe och ibland ägg kostar ungefär 20 kr. Frukostcaféet gör mycket mer än bara serverar frukost i form av mat och för att driva Frukostcaféet behövs större finansiella medel än bara pengar till den faktiska frukosten.  

Hur fördelas frukostarna / pengarna som kommer in?

Vårt Frukostcafé på Vasagatan serverar runt 110 frukostar varje dag det är öppet. 

Alla extra frukostar vi samlar in i Frukoströrelsen går därför till att finansiera resten av driften för Frukostcaféet så som möjlighet för våra gäster till dusch, tvätt, samtal med diakoner, vidarelänkning till samhällets viktiga funktioner och myndigheter med mera på Frukostcaféet. Ytterligare överskott går till Räddningsmissionens socialt arbete med personer som lever i olika utsatta situationer.  

Mer information om våra sociala verksamheter hittar du här.

Hur vet jag att pengarna kommer fram?

Vi arbetar hela tiden för att använda våra gåvor så effektivt som möjligt. Räddningsmissionen har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också medlemmar i branschföreningen Giva Sverige som arbetar för etisk och professionell insamling och vi följer Givas kvalitetskod.  

Vi publicerar årligen även Effektrapport som visar vilken effekt gör gåvor genom vårt arbete. Läs gärna Effektrapporten för 2022 här.

Hur påverkas människor i hemlöshet av läget i samhället just nu?

För de som redan levde med små marginaler – innan priserna började skena i väg – har situationen blivit ännu tuffare.

Redan i somras kunde flera forskare konstatera att fattigdomen kommer att öka under hösten 2022. 
Räddningsmissionens verksamheter för personer i akut hemlöshet och social utsatthet har upplevt att ett betydligt större antal personer har vänt och vänder sig till Räddningsmissionen för att få sina basala behov tillgodosedda. 

”Den här hösten har antalet telefonsamtal och besök ökat från personer som inte får maten på bordet att räcka till och från personer som är oroliga för att inte kunna behålla sin lägenhet och behöver därför hjälp” säger Patrick Hansén, verksamhetschef inom hemlöshet.

Hur ser hemlösheten ut i Göteborg?

Läs mer om det här.

Vilka kan vara med i Räddningsmissionens Frukoströrelse?

Vi vill bjuda in ALLA som vill att vara med! På Räddningsmissionen tror vi på att det är bara tillsammans vi kan göra verklig skillnad. 20 kr är en summa många människor har möjlighet att ge och om många är med kan vi nå målet på 125 000 frukostar! 

Vi bjuder även in till en Företagsutmaning för alla företag som vill vara med. Läs mer om det här. 

Har ni några frågor angående Företagsutmaningen och Giving Tuesday? Välkommen att ta kontakt med oss!