Stort tack till alla som swishat en frukost på Giving Tuesday!

Hundratusen tack!

Frukoströrelsen är över för i år och, vi vill säga hundratusen tack till alla som swishat, engagerat sig eller på annat sätt bidragit i samband med Giving Tuesday! Mer ert bidrag kan vi hjälpa människor i utsatthet. Läs mer om vår Frukoströrelse i samband med Giving Tuesday.

Giving Tuesday är förbi, men vårt arbete fortsätter.

Utsattheten i vår stad finns kvar 365 dagar om året. Vill du stötta oss i vårt arbete året om? Varmt välkommen att bli månadsgivare hos oss.

Bli månadsgivare

Istället för Black Friday  Var med i frukoströrelsen på Giving Tuesday!

Giving Tuesday är en motrörelse till Black Friday med fokus på givande och social hållbarhet istället för konsumtion. För femte året i rad samlar vi med hjälp av er in frukostar för människor i hemlöshet på Giving Tuesday den 29 november! Förra året samlade in hela 108 925 frukostar på årets givmildaste dag, vilket överskred alla förväntningar! Frukoströrelsen är nu en återkommande tradition för många där vi får göra något gott tillsammans.

Den 29 november är det dags igen!
I år hoppas vi på att ännu fler vill vara med! 20 kr blir en frukost på vårt frukostcafé för människor i hemlöshet och social utsatthet. I år hoppas vi slå alla rekord och samla in 125 000 frukostar!

Vårt frukostcafé på Vasagatan serverar runt 120 frukostar varje dag det är öppet. Alla extra frukostar vi samlar in går till att finansiera dusch, tvätt, samtal med mera på frukostcaféet och Räddningsmissionens arbete för människor i utsatthet. 

Var med i Frukoströrelsen!

Swisha en frukost 

Eller till 900 44 41.

En digital Frukoströrelse för alla

Frukoströrelsen är helt digital och alla är välkomna att vara med! Hjälp oss att sprida genom att gå med i evenemanget på Facebook och bjud in dina vänner. 

Till evenemanget

Så kan du engagera dig!

  • Dela vårt evenemang på Facebook och sprid budskapet till dina vänner!
  • På Giving Tuesday den 29 november uppmuntrar vi alla att publicera en frukostbild på sociala medier! Berätta att du idag på Giving Tuesday skänker en frukost till en hemlös och uppmuntra dina vänner att göra desamma. Glöm inte att tagga @raddningsmissionen och skriv vårt swishnummer 900 44 41.

  • Få med din arbetsplats på Företagsutmaningen på Giving Tuesday. Läs mer här.

  • Har du andra idéer hur du vill samla in frukostar? Tveka inte att kontakta oss!

 

Mer än bara en frukost

På Räddningsmissionens frukostcafé på Vasagatan serveras förmodligen Göteborgs mest uppskattade frukost. Det är inte bara en mättande måltid, här erbjuds också varje gäst en stunds värme och vila, en god gemenskap och någon att prata med. Den som vill får också hjälp med myndighetskontakter, läkarbesök eller ett telefonsamtal.

Vad betyder en frukost?

Läs mer

Vi är med i Frukoströrelsen!

Konditionspodden

Gå till insamling

Portionen under tian

Gå till insamling

 

20 kr kan bli en frukost till en hemlös. Var med oss och hjälp oss slå alla rekord och samla in 125 000 frukostar!

Swisha en frukost

Företagsinsamling på Giving Tuesday

I år bjuder vi in alla företag till Frukoströrelsen! Dra med din arbetsplats, dina kollegor, kunder och leverantörer och hjälp oss samla in frukostar.

Läs mer

Hemlöshet i Göteborg

Räddningsmissionen jobbar med både akuta och långsiktiga insatser för att bekämpa hemlmöshet. Läs om hur situationen ser ut i Göteborg och vad Räddningsmissionen gör på vägen mot att utrota hemlöshet.

LÄS MER

Frågor & Svar om Frukoströrelsen

Vad är Giving Tuesday?

#GivingTuesday startade i USA 2012 som en motreaktion till Black Friday. Istället för konsumtion ligger fokus på givande och social hållbarhet. Giving Tuesday engagerar miljontals människor världen över och finns nu i över 150 länder. I år inträffar Giving Tuesday den 29 november. 

Vad är Frukoströrelsen?

Räddningsmissionens Frukoströrelse är en digital kampanj som inträffar varje år på Giving Tuesday för att samla in pengar till Räddningsmissionens sociala arbete. Kampanjbudskapet går ut på att swisha 20 kr, vilket kan bli en frukost på Räddningsmissionens Frukostcafé för människor i hemlöshet. 

Till vårt Frukostcafé på Vasagatan kan människor i hemlöshet och social utsatthet få komma och äta frukost, men även få hjälp med tvätt, dusch, vidarelänkning och få någon att prata med.  

Frukoströrelsen har blivit något av en succé och en återkommande tradition för många! 20 kr är en liten konkret summa som många har råd att bidra med. Frukoströrelsen visar hur mycket bra vi kan göra när vi gör det tillsammans.  

Frukoströrelsen startades 2018 och då samlade vi in 11 700 frukostar. Förra året samlade vi 108 925 frukostar vilket motsvarar 2,1 miljoner kr och engagerade ca 28 000 personer. I år infaller Giving Tuesday den 29 november.  

Vad är Frukostcaféet?

Räddningsmissionens Frukostcafé ligger på Vasagatan 14 i Göteborg. Där serverar vi fyra dagar i veckan Göteborgs mest uppskattade grötfrukost till personer som lever i hemlöshet och social utsatthet. Våra gäster har dessutom möjlighet att ta en dusch och tvätta sina kläder. Vi delar även ut kläder och skor i den mån vi har. Man kan också få hjälp med att ta kontakt med myndigheter, låna en telefon eller samtala om sin situation med en diakon, pastor eller annan erfaren personal. Räddningsmissionens olika verksamheter samarbetar också med varandra för att kunna hjälpa personer som kommer till Frukostcaféet på fler sätt från olika perspektiv, till exempel till trygga boendelösningar genom Hjärterum eller stöd till kvinnor utsatta för människohandel och prostitution genom Agora.  

Varje dag kommer det runt 110 gäster till oss. De flesta har någon form av beroende, psykisk ohälsa, är ensamma, lever i utanförskap eller hemlöshet. Vi vill därför erbjuda en lugn och rofylld miljö, förmedla hopp och skapa gemenskap. Vi ser ett värde i varje människa och tror att förändring till det bättre alltid är möjligt. 

“För mig är det här caféet helt livsavgörande. Jag har gått hit varje dag i 4-5 år, jag har ingen annanstans att ta vägen. Här känner jag mig alltid välkommen." 

Kenny, gäst på caféet 

Läs mer om Frukostcaféet här. 

Vad betyder en frukost på Frukostcaféet?

Frukosten är ju dagens viktigaste måltid enligt många. Och visst är frukosten på vårt Frukostcafé både mättande och god. För gästerna på frukostcaféet är frukosten inte bara en måltid. Här erbjuds också en stunds värme och vila, en god gemenskap och någon att prata med. Det finns möjlighet att ta en dusch, tvätta och få hjälp med kläder för den som behöver. Den som vill får också hjälp med myndighetskontakter, läkarbesök och vidarelänkning.⁠ 

Läs mer här vad våra gäster säger om Frukostcaféet.

Vilka är Räddningsmissionen?

Räddningsmissionen är en ideell organisation baserad i Göteborg som bedrivit socialt arbete på kristen grund i 70 år. Vi vill bidra till att skapa en stad som håller ihop och där ingen människa lämnas utanför. För att bekämpa social utsatthet jobbar vi med både akuta, långsiktiga och förebyggande insatser. 

Frukostcaféet på Vasagatan är hjärtat i vår hemlöshetsarbete. Förutom frukostcaféet driver vi också ett jourboende för människor i hemlöshet och vårt projekt Hjärterum som verkar för att minska hemlösheten i Göteborg. Räddningsmissionen är mycket mer än bara hemlöshetsbekämpning. Vi bedriver ett trettiotal olika verksamheter och jobbar med många former av utsatthet. Bland annat möter vi kvinnor i prostitution och människohandel, barn som har en förälder i fängelse, vi driver två matsvinnsbutiker, MatRätt, för människor i matfattigdom med mera. Läs mer här om våra olika verksamheter.  

Utsatthetens ansikte skiftar vilket gör att Räddningsmissionen alltid förändras. Men något vi alltid står fast vid är vår vision att varje människa har rätt till ett värdigt liv.  

Läs mer om vilka vi är här.

Kostar en frukost bara 20 kr?

Vi har beräknat att den frukosten vi serverar våra gäster på Frukostcaféet vilket består av mackor, gröt, kaffe och ibland ägg kostar ungefär 20 kr. Frukostcaféet gör mycket mer än bara serverar frukost i form av mat och för att driva Frukostcaféet behövs större finansiella medel än bara pengar till den faktiska frukosten.  

Hur fördelas frukostarna / pengarna som samlas in?

Vårt Frukostcafé på Vasagatan serverar runt 110 frukostar varje dag det är öppet. 

Alla extra frukostar vi samlar in i Frukoströrelsen går därför till att finansiera resten av driften för Frukostcaféet så som möjlighet för våra gäster till dusch, tvätt, samtal med diakoner, vidarelänkning till samhällets viktiga funktioner och myndigheter med mera på Frukostcaféet. Ytterligare överskott går till Räddningsmissionens socialt arbete med personer som lever i olika utsatta situationer.  

Mer information om våra sociala verksamheter hittar du här.

Hur vet jag att pengarna kommer fram?

Vi arbetar hela tiden för att använda våra gåvor så effektivt som möjligt. Räddningsmissionen har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också medlemmar i branschföreningen Giva Sverige som arbetar för etisk och professionell insamling och vi följer Givas kvalitetskod.  

Vi publicerar årligen även Effektrapport som visar vilken effekt gör gåvor genom vårt arbete. Läs gärna Effektrapporten för 2022 här.

Hur påverkas människor i hemlöshet av läget i samhället just nu?

För de som redan levde med små marginaler – innan priserna började skena i väg – har situationen blivit ännu tuffare.

Redan i somras kunde flera forskare konstatera att fattigdomen kommer att öka under hösten 2022. 
Räddningsmissionens verksamheter för personer i akut hemlöshet och social utsatthet har upplevt att ett betydligt större antal personer har vänt och vänder sig till Räddningsmissionen för att få sina basala behov tillgodosedda. 

”Den här hösten har antalet telefonsamtal och besök ökat från personer som inte får maten på bordet att räcka till och från personer som är oroliga för att inte kunna behålla sin lägenhet och behöver därför hjälp” säger Patrick Hansén, verksamhetschef inom hemlöshet.

Hur ser hemlösheten ut i Göteborg?

Läs mer om det här.

Vilka kan vara med i Räddningsmissionens Frukoströrelse?

Vi vill bjuda in ALLA som vill att vara med! På Räddningsmissionen tror vi på att det är bara tillsammans vi kan göra verklig skillnad. 20 kr är en summa många människor har möjlighet att ge och om många är med kan vi nå målet på 125 000 frukostar! 

Hur kan jag engagera mig?

  • Dela vårt evenemang på Facebook (som läggs ut i mitten av november) och sprid budskapet till dina vänner!. 

  • På Giving Tuesday den 29 november uppmuntrar vi alla att publicera en frukostbild på sociala medier! Berätta att du idag på Giving Tuesday skänker en frukost till en hemlös och uppmuntra dina vänner att göra desamma. Glöm inte att tagga @raddningsmissionen och skriv vårt swishnummer 900 44 41. 

  • Få med din arbetsplats på Företagsutmaningen på Giving Tuesday. Läs mer här

  • Starta en egen Frukost-insamling! Mer info kommer inom kort. 

  • Har du andra idéer hur du vill samla in frukostar? Tveka inte att kontakta oss! 

Har ni frågor om Frukoströrelsen och Giving Tuesday? Välkommen att kontakta oss!