“Jag sjunger för att sprida glädje och tröst.”

Håkan Hägg har sjungit i Nordstan i snart 40 år och tillsammans med sin cykel är han lite av en profil på Göteborgs gator. Sången har en stor betydelse för honom och har gett både gemenskap och glädje i livet. Han tog med sig sången in till Frukostcafé Vasa och innan corona-pandemin brukade han åka runt till kyrkor och sjunga tillsammans med Räddningsmissionens pastor Eva Erlandsson.

Text: Märta Laakso
Bild: Erika Linnea Persson

Utanför på Vasagatan är det bister februarikyla men inne på Räddningsmissionens frukostcafé hörs varma toner av piano och sång från Håkan och Eva. Håkan har en röst som många drömmer om att ha och han sjunger viskompositören Barbro Hörbergs texter. Sången kom in i Håkans liv i barndomen och han sjöng ofta medan han gungade eller lekte. Under tonåren fick han upp ögonen för Barbro Hörbergs musik som har följt med sedan dess och han kan rabbla detaljerad fakta om hennes liv. 

– Jag kan varenda visa av henne utantill. Hennes texter är allmängiltiga och man känner igen sig. Jag har alltid lyssnat mycket på hennes musik.

Håkan besöker Frukostcafé Vasa varje vecka, oftast på måndagar och torsdagar. Han hörde talas om caféet första gången för 10 år sedan och han är numera bekant med många av de andra gästerna. Caféet minskar ensamheten, menar Håkan och besöken är en höjdpunkt under veckan. Han är även en frekvent gäst på Räddningsmissionens soppmässor.

– Jag känner en gemenskap här. Det är viktigt för mig. Jag är van vid människorna och känner mig bekväm med dem. Sen får man ju mat och ibland sjunger vi tillsammans, säger han.  När Håkan kommer in på vilka det är som besöker caféet funderar han en stund innan han svarar. 

– Det är ju inga miljonärer direkt. Men alla är inte a-lagare heller, utan det är alla möjliga människor däremellan som kommer hit. 

Med cykeln som sällskap

Delar av livet har kantats av psykisk ohälsa för Håkan och han har tidvis haft det kämpigt och känt sig ensam. Han växte upp med familjen i Kållered men har också bott i Kumla och Värmland. Idag lever han ett bra liv på ett gruppboende.

– Jag är mig lik men jag är äldre och mer erfaren idag. Vissa saker blir man nog aldrig av med men nu fungerar det mesta bra, säger han.

Håkan gillar att resa och har varit i många länder runtom i världen. Turkiet, Thailand, Frankrike är några av dem. För honom är resorna viktiga och något han vill göra oftare. Men tills han kan göra det igen tittar han på resor via datorn. 

Cykeln är ett signum för Håkan och den är alltid med var han än ska. Oavsett årstid eller väder blir det både långa och korta turer. Men han ser alltid till att komma hem innan det blir mörkt.

– På sommaren cyklar jag ibland till Varberg över dagen. Det kan bli 16 mil på en dag. Men nu på vintern är det väldigt kallt och då håller jag mig här i stan, säger han. En vanlig dag brukar jag cykla till caféet på morgonen, sen sjunger jag ibland i Nordstan och annars ger jag mig ut på stan och cyklar runt. Cyklandet ger en frihetskänsla

"Cyklandet ger en frihetskänsla och sen ger det ju motion också."

“Jag längtar efter att komma ut och sjunga igen.”

Håkan sjunger i Nordstan flera gånger i veckan. Det blir en del psalmer men också låtar som “Sånt är livet” och “Han har öppnat pärleporten”. 

– Jag sjunger inte där för pengarnas skull. Jag gör det för att sprida glädje och tröst. Jag har gjort det sedan juni 1982. Ibland kommer det fram människor som vill prata och jag gillar att prata med folk, så det är kul.

När han sjunger i kyrkorna blir det alltid en repertoar med Barbro Hörbergs visor. Håkan och Eva fann varandra som sångkollegor för sju år sedan när Eva började jobba på Frukostcafé Vasa. De upptäckte snabbt att de båda har ett starkt band till dessa visor. De började sjunga och spela tillsammans och innan corona-pandemin åkte de runt till kyrkor och hade konserter för att samla in pengar till Räddningsmissionen. 

– Håkan är ju också en medarbetare, säger Eva. Det är så fint att man kan finna varandra genom musiken på det här viset.

I höstas hade de ett tiotal spelningar inbokade som inte blev av. Nu är de öppna för nya bokningar när restriktionerna förhoppningsvis lättar senare under året. 

– Jag hoppas på att snart kunna åka runt och sjunga igen, det är fantastiskt roligt, säger Håkan. 

 Är intresserad av att boka Håkan Hägg & Eva Erlandsson till din kyrka eller förening?

Välkommen att kontakta Eva Erlandsson: eva.erlandsson@raddningsmissionen.se

Vill du stötta Räddningsmissionens arbete?

Swisha till 900 44 41 eller direkt här.

Ge en gåva

Hemlöshet och social exkludering Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta Personporträtt