Välkommen till MatRätt!

Synhållsgatan 14, Flatås Torg.
Hitta hit!
 

Öppettider:

Måndag - Fredag

12:00 - 17:30 

Medlemsansökan:
Måndag-fredag 
12:00-14:00 
Endast i MatRätts butik.

Om MatRätt

I mars 2020 öppnade Räddningsmissionen butiken MatRätt på Flatås Torg. En social supermarket som säljer matsvinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom. Alla är välkomna att handla hos oss, men vi finns framförallt till för våra medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Som medlem får man köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. MatRätt är en butik som gör gott för både människa och miljö!

I Sverige slängs årligen 230 000 ton ätbar mat inom livsmedelsindustrin. Genom att ta vara på matsvinn kan vi samtidigt bekämpa matfattigdom.

Vi har på 6 månader beviljat 3100 medlemskap. Vi kan alltså redan nu se att det finns ett stort behov i Göteborg av att kunna handla mat till billigare pris. I och med Covid-19 har vi också sett att behovet har ökat när andra verksamheter som exempelvis delar ut matkassar stänger ned. Det finns också tyvärr en stor risk att matfattigdomen i Sverige kommer att öka i och med den förutspådda lågkonjukturen till följd av coronakrisen. Vi vill finnas för alla som är i en situation där matpengarna inte räcker till för att mätta familjens alla magar. Matfattigdomen är en stor samhällsutmaning, vi har 30 000 personer i Göteborg som inte har råd att äta sig mätta eller äta hälsosam mat. Vi på MatRätt hjälper människor i utsatthet till ett värdigare liv.

Vad är MatRätt?

MatRätt är en ny matbutik som säljer matsvinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom. En social supermarket som gör gott både för människa och miljö. Hos oss bidrar du till minskat matsvinn och som medlem får du handla mat till mycket låga priser.

Alla är välkomna att handla hos oss, särskilt frukt och färskvaror som behöver omsättas snabbt. Ett mål för butiken är att finnas till för våra medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Som medlem kan du köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. Läs mer om medlemskap här. 

Vi välkomnar även andra kunder som vill göra en insats för miljön genom att minska matsvinnet. Att handla på MatRätt är också ett bra sätt att stötta vårt arbete för människor i social utsatthet. 

Förutom billig mat till medlemmar och minskat matsvinn gör MatRätt det möjligt för personer att arbetsträna. 

Ett varierat utbud från dag till dag

Eftersom butikens utbud bygger på donationer från livsmedelsbranschen är det svårt att förutse exakt vad som finns i butikerna från dag till dag. Orsakerna till donationerna kan vara många, exempelvis felbeställningar eller överlager efter storhelger. Sortimentet består av produkter med till exempel mindre förpackningsskador. Varorna behöver inte ha kort hållbarhet utan vissa varor kan ha upp till flera veckor kvar till bäst före-datum. 

För information om aktuella produkter och erbjudanden i butikerna, följ MatRätt på Facebook.

Medlemskap

Läs mer

Skänk livsmedel

Läs mer

Arbetsträning

Läs mer

Hitta hit!

MatRätt ligger på Flatås Torg, Synhållsgatan 14. 

Ta dig hit kollektivt:

  • Spårvagn 1, 7 eller 8 till Nymilsgatan. Promenera ca fem minuter.
  • Buss 84 eller 95 till Synhållsgatan. Promenera ca två minuter.

Intresserad av att bli volontär?
 

Läs mer här

Chaufför - MatRätt

Butik - MatRätt

 

 

För information om aktuella produkter och erbjudanden i butikerna, följ oss på Facebook!

MatRätt har tre mål:

• Att minska matsvinnet

• Att bekämpa matfattigdomen bland utsatta människor

• Att stötta personer att närma sig arbetsmarknaden genom arbetsträning

MatRätt stöttar människor som lever i matfattigdom

Räddningsmissionen kan nu redovisa siffror från de första sju månaderna sedan butiken öppnade. Butiken MatRätt är Göteborgs första social supermarket som säljer matsvinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom. 

MatRätt MatRätt
Läs mer
Nu öppnar MatRätt – Göteborgs första social supermarket

På fredag invigs Räddningsmissionens butik MatRätt på Flatås Torg. Det är Göteborgs första Social Supermarket som kommer att sälja matsvinn och jobba för att bekämpa matfattigdom. ”Engagemanget vi har fått uppleva har varit helt oslagbart”, berättar Ida-Lina Frisell, butikschef för MatRätt.

MatRätt MatRätt
Läs mer