Välkommen till MatRätt!

Synhållsgatan 14, Flatås Torg.
Hitta hit!
 

Öppettider:

Mån 12-17:30

Tis-Tors 12-16

Fre 12-17:30

 

Medlemsansökan:

Du kan ansöka om medlemskap hos MatRätt måndag-fredag klockan 14:00-15:45. 
Då kan du också förnya ditt befintliga medlemskap.

Endast i MatRätts butik.

 

Om MatRätt

I mars 2020 öppnade Räddningsmissionen butiken MatRätt på Flatås Torg. En social supermarket som säljer matsvinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom. Alla är välkomna att handla hos oss, men vi finns framförallt till för våra medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Som medlem får man köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. MatRätt är en butik som gör gott för både människa och miljö!

I Sverige slängs årligen 230 000 ton ätbar mat inom livsmedelsindustrin. Genom att ta vara på matsvinn kan vi samtidigt bekämpa matfattigdom.

Vi har sedan öppningen av butiken beviljat 6500 medlemskap. Vi kan alltså se att det finns ett stort behov i Göteborg av att kunna handla mat till billigare pris. Vi på MatRätt vill finnas för alla som är i en situation där matpengarna inte räcker till för att mätta familjens alla magar. Matfattigdomen är en stor samhällsutmaning, vi har 30 000 personer i Göteborg som inte har råd att äta sig mätta eller äta hälsosam mat. Vi på MatRätt hjälper människor i utsatthet till ett värdigare liv.

Vad är MatRätt?

MatRätt är en ny matbutik som säljer matsvinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom. En social supermarket som gör gott både för människa och miljö. Hos oss bidrar du till minskat matsvinn och som medlem får du handla mat till mycket låga priser.

Alla är välkomna att handla hos oss, särskilt frukt och färskvaror som behöver omsättas snabbt. Ett mål för butiken är att finnas till för våra medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Som medlem kan du köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. Läs mer om medlemskap här. 

Vi välkomnar även andra kunder som vill göra en insats för miljön genom att minska matsvinnet. Att handla på MatRätt är också ett bra sätt att stötta vårt arbete för människor i social utsatthet. 

Förutom billig mat till medlemmar och minskat matsvinn gör MatRätt det möjligt för personer att arbetsträna. 

Ett varierat utbud från dag till dag

Eftersom butikens utbud bygger på donationer från livsmedelsbranschen är det svårt att förutse exakt vad som finns i butikerna från dag till dag. Orsakerna till donationerna kan vara många, exempelvis felbeställningar eller överlager efter storhelger. Sortimentet består av produkter med till exempel mindre förpackningsskador. Varorna behöver inte ha kort hållbarhet utan vissa varor kan ha upp till flera veckor kvar till bäst före-datum. 

För information om aktuella produkter och erbjudanden i butikerna, följ MatRätt på Facebook.

MatRätt får egen app!

MatRätt startade upp i mars 2020 och har fått över 3600 medlemmar sedan dess. Behovet är med andra ord stort och med detta kommer nya utmaningar.

Vi har sett att många kunder kommer och köar utanför butiken på morgonen och insåg att vi behöver göra något för att skapa ett bättre system för våra besökare – detta för att minska kötiden och skapa en värdig och stressfri miljö i butiken, inte minst i coronatider.

Lösningen blev appen MatRätt som vi har tagit fram tillsammans med företaget Semcon. I appen kan du som kund på förhand boka in ditt besök hos oss. Du som är medlem kommer även att ha ditt medlemskort digitalt i appen och bland annat kunna kontrollera ditt saldo. När du går in i butiken registrerar du dig vid dörren med hjälp av appen. Glöm inte att kontrollera så att ditt medlemskap fortfarande gäller och att de uppgifter som krävs finns med. Mer information om detta finns i appen under rubriken Medlemskap.

Du hittar appen på GooglePlay eller i AppStore . Välkommen!

Gör som Jane – bli volontär!

Jane är en av våra volontärer på MatRätt. Hon gick i pension i november förra året och kände att hon ville fortsätta ha en rutin i vardagen och samtidigt bidra med något till samhället. När hon hittade MatRätt kände hon att det skulle passa henne och hon ansökte om att bli volontär. “Möjligheten att hjälpa folk är anledningen till att jag sökte”, säger hon.

Jane hjälper till med lite allt möjligt i butiken. Bland annat sitter hon i kassan, hjälper kunder och ser till att det ser snyggt ut i hyllorna.

Tack vare volontärer, arbetstränande och övrig personal kan MatRätt fortsätta driva sin verksamhet. Nu vill Jane uppmana fler att ansöka: “Kom och testa att vara volontär här på MatRätt – det är väldigt givande!”

Blir du sugen på att vara volontär hos oss? 

Läs mer

Medlemskap

Läs mer

Skänk livsmedel

Läs mer

Arbetsträning

Läs mer

Hitta hit!

MatRätt ligger på Flatås Torg, Synhållsgatan 14. 

Ta dig hit kollektivt:

  • Spårvagn 1, 7 eller 8 till Nymilsgatan. Promenera ca fem minuter.
  • Buss 84 eller 95 till Synhållsgatan. Promenera ca två minuter.

Intresserad av att bli volontär?
 

Läs mer här

Chaufför - MatRätt

Butik - MatRätt

 

 

För information om aktuella produkter och erbjudanden i butikerna, följ oss på Facebook!

Välkommen att ta kontakt med oss!

Telefon: 031-712 13 60

matratt@raddningsmissionen.se

 

 

MatRätt har tre mål:

• Att minska matsvinnet

• Att bekämpa matfattigdomen bland utsatta människor

• Att stötta personer att närma sig arbetsmarknaden genom arbetsträning

MatRätt introducerar ny app

MatRätt tar nu steget mot att anpassa verksamheten ännu mer efter kundernas behov. Med hjälp av den nya appen MatRätt kommer kunderna nu bland annat kunna boka en tid för besök i butiken redan innan de kommer dit 

MatRätt MatRätt MatRätt
Läs mer
MatRätt stöttar människor som lever i matfattigdom

Räddningsmissionen kan nu redovisa siffror från de första sju månaderna sedan butiken öppnade. Butiken MatRätt är Göteborgs första social supermarket som säljer matsvinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom. 

MatRätt MatRätt
Läs mer