MatRätt – en god affär för alla

30 oktober, 2019

I början på nästa år hoppas Räddningsmissionen kunna starta Göteborgs första Social Supermarket, MatRätt. Butiken kommer att sälja matsvinn i form av fräscha matvaror till ett rabatterat pris till människor i ekonomisk utsatthet.

MatRätt är en ny matbutik, med ett miljösmart och hållbart koncept. Samuel Haugstvedt är projektledare och förklarar de många fördelarna med butiken.

– I grund och botten handlar det om att ta hand om det enorma matsvinn som vi redan dag får från olika livsmedelsbutiker och grossister. Kan vi omsätta det i en butik där utsatta människor med låg inkomst kan handla till rabatterat pris, så hjälper vi samhället på flera sätt.

Men vem som helst kan handla i butiken, till normala priser, förklarar han.

– Vår butik har tre mål, förklarar Samuel. Att minska matsvinnet, att bekämpa matfattigdomen bland utsatta människor och att stötta personer att närma sig arbetsmarknaden genom arbetsträning.

MatRätt kommer att drivas som en social franchise, med målsättning att så småningom kunna bära sig själv ekonomiskt.
– Social Supermarket är en beprövad modell för drift av matbutiker i Europa och de som finns i Sverige har kunnat bära sin egen verksamhet inom loppet av några månader.

Förhoppningen är att butiken ska öppna i januari och just nu tittar Räddningsmissionen på ett antal olika lokaler.

Axfood (Willys, Hemköp, Dagab) är butikens medgrundare och vi kommer också att få bidrag från de livsmedelsleverantörer som Räddningsmissionen arbetar med idag. Men för att kunna starta upp butiken behöver Räddningsmissionen mer resurser. Man söker därför finansieringshjälp bland både företag och privatpersoner.

– Men vi behöver mer resurser för att kunna öppna butiken redan i januari, säger Samuel. Just nu träffar vi många olika företag och organisationer och det finns möjligheter för privatpersoner att vara med och stötta projektet genom crowdfundingsiten ZoHero.

MatRätt kommer att drivas som en svensk social franchise med bakgrund i konceptet social supermarket. Den första svenska butiken av denna modell öppnades den 8 december 2015 i Rågsved av Stockholms Stadsmission med Axfood som medgrundare.
 

Vill du veta mer om vår matbutik?

Kontakta: 

MatRätt