MatRätt slår upp portarna för ännu en butik!

15 februari, 2022

Äntligen kan vi avslöja att ännu en MatRättsbutik kommer öppna efter påsk - redan i år! Butiken är lokaliserad i Rannebergen Centrum och har en yta som är nästan dubbelt så stor som den befintliga butiken på Flatås Torg. Med den nya butiken är målet att Räddningsmissionen ska kunna ta emot och rädda 50 ton god mat från att slängas- varje vecka. Det blir 2500 ton per år.

MatRätt på Flatås Torg har sedan öppning för knappt två år sedan redan 6500 aktiva medlemmar. Behovet att att köpa god mat till ett bra pris har visat sig vara stort. Att öppna en till butik var därför inget annat än en självklarhet. Med den nya MatRättsbutiken kan vi ta ännu ett steg mot att motverka matfattigdomen och stoppa matsvinnet i Göteborg!

Många av våra befintliga medlemmar bor i nordöstra Göteborg och reser flera gånger i veckan till butiken på Flatås Torg. Placeringen av butiken i Rannebergen är därför strategiskt utvald för att göra utbudet mer lättåtkomligt och tillgängligt för Maträtts primära kunder.

I samband med den nya butiken kommer också ett storkök ta plats för bearbetning av Maträtts egna matsvinn. Maten som ska tillagas där kommer förse Räddningsmissionens egna verksamheter där behov av varma måltider finns, bland annat härbärge för personer i akut hemlöshet. Öppningen av butiken kommer även föra med sig möjligheter till fortsatt utveckling av Rannebergen Centrum. Räddningsmissionen vill på sikt i samverkan med andra kunna erbjuda folkbildande insatser, matlagning och studiestund för både unga och vuxna.

Utökningen av MatRätt, dess lager och logistik kommer dessutom göra det möjligt för 40 personer som står längre från arbetsmarknaden att ha praktik eller arbetsträna i verksamheten. ”Vi jobbar med tre fokusområden i Maträtts butiker: rädda livsmedel från att bli matsvinn, bekämpa matfattigdom och erbjuda individuellt anpassad arbetsträning. Vi hjälper människor på olika sätt att finna sin väg in i arbetslivet och till ett liv i självständighet. Den absolut största och viktigaste delen i vårt jobb är att möta människor, stå kvar, hålla fast och skapa tillit. Detta gäller både i mötet med kunder och de som arbetstränar” – Ida-Lina Frisell, verksamhetschef socialt företagande på Räddningsmissionen.

"Varje dag välkomnar vi ensamstående föräldrar, barnfamiljer, pensionärer och andra människor som av en eller annan anledning har mindre pengar i plånboken än vad samhället är anpassat för. Vi erbjuder dem god, hälsosam och varierad mat för 30% av priset mot vanliga livsmedelsbutiker."

- Ida-Lina Frisell, verksamhetschef Socialt företagande på Räddningsmissionen.  

 


 

Just nu söker vi butikschef till den nya butiken i Rannebergen. Är det du eller någon du känner? Tveka inte att höra av dig till oss!

Stort tack till Willys och Göteborgslokaler för er hjälp och ert engagemang i framtagandet av den nya butiken.

Maträtt bedrivs inom franchisekonceptet Matmissionen som Stockholms Stadsmission tog fram 2016.

 


 

MatRätt MatRätt Arbetsträning