Politikerbesök på boende för barnfamiljer utan bostad

22 januari, 2019

Varje vecka träffar vi barnfamiljer som saknar en bostad. De här barnen vet allt om hur det är att flytta runt ofta, åka långt till skolan, dela kök med andra och inte ha plats för sina saker. De har tyvärr blivit ”experter” inom sitt område. Av den anledningen har de också många bra idéer på hur deras situation kan bli bättre. Några av barnen fick i veckan därför möjlighet att träffa politikern Marina Johansson (S) och stadssekreterare Frida Tall för att berätta om deras verklighet.

Att de här barnfamiljerna behöver en bostad är självklart. Men även innan vi löst bostadsfrågan så går det att förbättra barnens situation. Några barn i nioårsåldern hade förberett en lista över hur deras vardag kan bli bättre. Den presenterade de för Marina och Frida. På listan stod det:

 

-          Vi vill ha TV.

-          Vi vill ha lila gardiner.

-          Vi vill ha en dörr till lekrummet.

-          Vi vill ha en matta, för golven är kalla.

-          Vi vill att det ska vara verksamhet för barnen tre dagar i veckan.

-          Vi vill att korridorerna städas oftare.

-          Vi vill åka skridskor och åka till Liseberg, Airhop och Lek & Buslandet.

Det är inte säkert att allt på listan går att lösa just nu, men mötet är viktigt. Det är betydelsefullt för barnen att någon lyssnar på dem och förstår deras situation. Men det är minst lika viktigt att politiker lär sig av barnen och deras verklighet, så att de förstår vilka beslut som behöver fattas här i Göteborg.

Barn och familj Hemlöshet och social exkludering