Emil Mattsson – visionär på tydlig grund

TEXT: JOACHIM LUNDELL / FOTO: ERIKA PERSSON & SANDRA MALMTOFT

Första gången Emil Mattsson såg annonsen om att Räddningsmissionen sökte ny direktor reagerade han inte på den.

– Nej, jag var rektor på en gymnasieskola då och trivdes bra med det, berättar han. Men när människor i hans omgivning hörde av sig och tyckte att han skulle söka gjorde han det och fick jobbet. Nu har det snart gått tio år sedan dess och här berättar Räddningsmissionens direktor om att detta är det bästa beslut han tagit, vad som gör honom stolt och om organisationens viktiga uppdrag.

Emil Mattsson har varit direktor på Räddningsmissionen i snart tio år och har aldrig ångrat det yrkesvalet.
– Nej, jag har under hela mitt liv haft en längtan efter att göra något meningsfullt, som skapar skillnad på riktigt för människor. Jag vill kunna se tillbaka på mitt liv och kunna säga att jag gjort det allra bästa av det som blev mig givet, säger han.

Direktorsuppdraget – förvaltning och innovation

Skillnaden mellan jobbet som rektor och direktor är både liten och stor, berättar Emil.

– Mycket påminner om varandra. I båda typer av organisationer finns människor som brinner för att göra positiv skillnad i samhället. Men när det gäller uppdraget finns skillnader. Räddningsmissionen är jämfört med en skola en dynamisk organisation som befinner sig i ständig förändring. Det ligger i vår natur att utvecklas och anpassa oss efter omvärld och förutsättningar, säger han.

– Räddningsmissionen är en organisation som både behöver tänka och arbeta innovativt men också förvalta det vi har. Det innebär att vi måste locka till oss medarbetare och volontärer som dels vill vara med och utveckla nya verksamheter, men också gå in i det som redan finns och fungerar bra. Förvaltning och innovation lever hela tiden sida vid sida hos oss.

Kort om Emil Mattsson


Ålder: 49 år

Bor: Lägenhet i Majorna

Familj: Gift med Monika, tre barn

Fritidsintressen: Hänga med familj och vänner. Friluftsliv: kajak, fjällvandring och löpning. Och musik såklart!

Framtidsdrömmar: Jag drömmer om ett samhälle där ingen människa blir kvar på perrongen, ett samhälle som präglas av gemenskap, solidaritet och tillit. Ett sådant samhälle vill jag med Räddningsmissionen vara med och forma

Stolt över mycket

Men skolmänniskan Emil Mattsson har också satt en tydlig prägel på Räddningsmissionen.

– Ja, jag tror att jag redan under anställningsintervjun pratade om att starta skola. Jag har hela tiden varit övertygad om att vi behövs där.

Och nu under hösten har Räddningsmissionens Communityskola startat sin verksamhet med två årskurs 7-klasser i Tynnered. Emils stolthet över detta går inte att ta miste på.

– Detta är en dröm som nu blivit verklighet, helt fantastiskt. Jag hoppas att vi kan visa vägen för andra inom skolområdet. Jag kan inte tänka mig något bättre vaccin mot samhällsproblem än välfungerande skolor. Om skolorna funkar bra i tuffa områden så är det så mycket andra samhällsproblem som inte ens kommer att uppstå, menar han. Emil är också stolt över det som görs i olika delar av organisationen varje dag.

– Jag fascineras över att vi ständigt hittar sätt att finnas till för olika typer av människor i nya situationer utifrån samhällets utmaningar. Att vi finns med både med förebyggande insatser som skolan och vår matbutik, men också bland de akut behövande som hamnat mellan stolarna. Emil berättar vidare om sina första intryck av Räddningsmissionens arbete.

– Lite koll hade jag väl på Räddningsmissionen innan jag började här, men de sociala frågorna fick kött och blod på ett sätt som jag inte riktigt kunde föreställa mig. Att få finnas med på caféet, våra boenden eller soppmässorna och möta människor med så många olika brokiga bakgrunder. Känslan av värme och den hoppfulla stämningen som finns där – det gör fortfarande ett väldigt starkt intryck på mig, förklarar han.

Vill bära visionen

Emil är en sann visionär med mycket kreativitet och entreprenöranda i sitt ledarskap.

– Det är väldigt tacksamt att vara en visionär i vår organisation och jag gillar att ge människor stort förtroende i det de gör. Jag vet sällan bäst hur våra verksamheter ska ledas. Därför är det så tryggt att vi har så extremt kompetenta ledare.

Kring Emil finns människor som inte alltid köper alla hans idéer och förslag rakt av.

– Jag är glad för styrelsen och andra personer som kan fånga upp mina tankar och hjälpa mig att prioritera och kanske sätta siffror på dem. Jag tycker vi har en bra balans i det i våra ledningsgrupper. Men för mig som ledare är det också min roll att bära vår vision och ständigt prata om den. Det är mitt sätt att få med mig andra.

"Kyrkan förvaltar en skatt som vi ibland håller för mycket för oss själva"

- Emil Mattsson

Ser organisationen som en bro mellan olika aktörer

När Emil ska förklara vad som driver och motiverar honom kommer orden lätt och han kommer snabbt in på kyrkans roll och möjligheter.

– Jag tror väldigt mycket på att kyrkan förvaltar en skatt som vi ibland håller för mycket för oss själva. Det är så tydligt i dag att politiken och det offentliga inte själva kan lösa samhällets alla problem. Här behövs ideella krafter och idéburna organisationer mer än någonsin. Det finns något i oss som rotad idéburen och kyrklig organisation som gör att vi har enkelt för att locka till oss engagerade och professionella medarbetare och volontärer. Dessa människor skapar goda förutsättningar för att lyckas väl med det vi gör.

Och precis här finns det en tydlig roll för Räddningsmissionen, menar Emil.

– Jag ser oss som en spjutspets i att försöka väcka kyrka och civilsamhälle till liv. Samhället står inför så många svåra utmaningar som gör att vi måste kavla upp ärmarna nu och vara modiga. Här tror jag också att Räddningsmissionen är unika med att kombinera en tydlig kristen grund med att också vara en slags hybridorganisation som är hemtama i olika sammanhang och på så sätt kan vara brygga mellan olika aktörer Emil menar att det ligger civilsamhällets natur att växa nerifrån med sin värdegrund och ett stort frivilligt engagemang.

– Jag ser Räddningsmissionen som ett växthus för den typen av ”nerifrån-engagemang”. En professor sa en gång apropå kyrkans samhällsengagemang att många människor kommer att söka sig till oss eftersom de ser vår potential att förändra samhället. Och att vi då inte ska tona ner vår kristna profil, utan tvärtom. ”Människor längtar efter trosfriska miljöer” sa han och det har fastnat hos mig. Min längtan är att vi ska vara en sådan organisation. En organisation som hämtar näring och inspiration från den kristna tron och där alla får vara med.

– Jag kan inte tänka mig något som är mer meningsfullt än att få vara med och utveckla Räddningsmissionen vidare. Jag tänker att vi bara har börjat.

Röster om Emil Mattsson

”Emil har gjort ett fantastiskt bra arbete med att förtydliga och förankra vår värdegrund. Han har visat att den är en styrka i nästan alla sammanhang.”
 

Jenny Axebrink, verksamhetschef idéburen välfärd

”Han är en estradör och världsmästare på att höja stämningen i olika sammanhang med sin musikalitet och sin totalt fria inställning till allsång!”

Patti Hansén, verksamhetschef inom hemlöshet

"Emil är en entreprenör med blick för samhällsutvecklingen, som har samlat en mycket kompetent och driven ledning för Räddningsmissionen."

Joakim Hagerius, ordförande Räddningsmissionen