Vad betyder en frukost?

Hjärtat i vårt hemlöshetsarbete är vårt frukostcafé. Hit kommer människor i hemlöshet och social utsatthet för att äta frukost. ⁠Men vad betyder egentligen en frukost för någon som är hemlös?

Räddningsmissionens frukost är inte bara en mättande måltid, här erbjuds också varje gäst en stunds värme och vila, en god gemenskap och någon att prata med. Det finns möjlighet att ta en dusch, tvätta och få hjälp med kläder för den som behöver. Den som vill får också hjälp med myndighetskontakter, läkarbesök och vidarelänkning.⁠

Frukosten är ju dagens viktigaste måltid enligt många. Och visst är frukosten på våra frukostcaféer både mättande och god. Men för många handlar frukosten inte bara om själva måltiden. Här hör vi några olika röster från människor som är och har varit gäster hos oss.

Swisha frukostar!

Läs mer om Giving Tuesday
 

I första hand kommer jag för att äta frukost. Men det är nog lika viktigt för mig att komma hit och känna igen folk. Jag känner också att jag orkar mindre och mindre, och här kan jag få lite hjälp – till exempel att tvätta.

"Jag är glad att det här stället finns, här känns det inte som att man tränger sig på"

Har ätit frukost många gånger hos er under åren när jag var aktiv i mitt drogberoende o bodde på gatan. Ni hjälpte mig överleva. Idag är jag fri från mitt beroende, har lägenhet och ordnad ekonomi. Så tacksam för att ni finns o hjälper folk.

"Frukostcaféet är en fast punkt att gå till, det finns lite gemenskap här. Vi är några som har lite koll på varandra, om någon inte kommer frågar man efter den. Personalen säger några vänliga ord till en, det lever man på hela dagen sedan. Jag litar på dem som jobbar här. Att det inte är massa skitsnack."

Du ska veta hur tacksam jag är till er. Det var ni som höll liv i mig, som visade lite respekt och var schyssta. Utan Räddningsmissionens frukostcafé och sådana ställen hade jag aldrig klarat mig. Att ni inte gav upp! Nu har jag inte druckit en droppe på sex år. Jag fick en andra chans! Jag är så tacksam.

"Jag hörde om frukostcafét när jag satt i fängelse. Jag går hit alla dagar det är öppet." 

När man är ute och går nästan hela dygnet och väntar på att frukosten skall öppna på Räddningsmissionens café på Vasagatan... du vet då fryser man. Idag fick jag den godaste gröten i stan och en helt ny jacka när ni öppnade - då blir man liksom själaglad. 

frukost

20 kr kan bli en frukost till en människa i hemlöshet och social utsatthet. Var med i Frukoströrelsen!

Swisha frukostar

Hemlöshet och social exkludering Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta