Debatt: Unga asylsökande behöver stabila villkor

10 juni, 2019

I maj kom besked från regeringen om ett statsbidrag som ska göra det möjligt för unga asylsökande att bo kvar i sin kommun och behålla sin skolplats. Göteborg tilldelas 18,7 Mkr i början av juni.

Tidigare statsbidrag har i alldeles för hög grad gått till annat än boendelösningar. Ett tryggt boende är grunden för ett välfungerande liv och öppnar för vidare stöd. Vi vill se ett bidrag som styrs av ett helhetsperspektiv – trygga boenden, hälsa, skola och arbetsmarknad. Framförallt måste pengarna få användas för långsiktiga insatser.

Idéburna organisationer har tagit huvudansvar för dem som fyllt eller åldersuppskrivits till 18 år. Det har varit kämpigt. Längs vägen har några förlorats till kriminella gäng, droger och hemlöshet. Andra har flytt Göteborg för att pröva ”lyckan” under broarna i Paris. Andra har vi lyckats hålla kvar i goda sammanhang, de har förblivit just skolungdomar.

Är de vilka skolungdomar som helst? Nej. Många av dem flyttar runt mellan tillfälliga stora kollektiva madrassboenden hos ideella organisationer, hos frivilliga familjer eller jagar plats på kompisars soffor. Traumatiserade av en orimligt lång asylprocess. Viktigast har varit att organisationerna stått stadigt kvar och alltid funnits där. Vi har krafter kvar, vi besitter stor erfarenhet, kunskap och professionalitet i våra stödinsatser. Vi är välkända och betrodda hos ungdomarna. Därför bör statsbidraget landa hos oss och andra engagerade organisationer.

Statsbidraget är välkommet. Vi tar för givet att de pengar som landar i årets sjätte månad inte ska vara förbrukade i den tolfte. Trygga långvariga boendelösningar behövs. Pengarna måste användas långsiktigt, ansvarsfullt och effektivt. Det är en skyldighet mot både målgrupp och skattebetalare. Något alla vinner på.

När statsbidraget landar hos kommunen i början av juni förväntar vi oss att politikernas ord om nära samarbete mellan kommunen och frivilligorganisationerna uppfylls (GP 16/4). Vi står på tå med mångårig erfarenhet och engagemang. Redo att fortsätta ge allt tillsammans med våra samverkanspartners för våra ungdomar och för en varmare, inkluderande och jämlik stad. En stad där alla gymnasieungdomar – asylsökande eller ej –får rätt till tak över huvudet och kan ta sig utvilade till skola, extrajobb och läxhjälp. Låt oss prata om detta, tillsammans!

Philip Jansohn

t f enhetschef Mobila teamet Räddningsmissionen

Annika Ström-Öberg

områdeschef boende och idéburen välfärd Räddningsmissionen

Arash Mansouri

projektledare Hjärterum Räddningsmissionen

Birgitta Göransson

leg psykolog, leg psykoterapeut, Krismottagningen vid Skyddsvärnet i Göteborg

Anders Göransson

talesperson, nätverket #vistårinteut Göteborg

Debatt