Det finns hopp!

Den här påsken vill vi bjuda in dig att följa med, inte bara i påskens händelser som de beskrivs i Bibeln, utan också i de historier och människoöden som vi upplever bland de människor som vi möter i olika verksamheter.

Var med oss och sprid värme, bygg goda gemenskaper och skapa hopp som förändrar liv!

Hjälp oss sprida hoppet. Swisha en gåva idag!

 

Klicka dig vidare för att läsa berättelser från våra verksamheter kopplade till påskens dagar, eller skicka digitala påskkort:

 

PALMSÖNDAGEN SKÄRTORSDAGEN LÅNGFREDAGEN PÅSKAFTON PÅSKDAGEN DIGITALA PÅSKKORT

 

Palmsöndagen

Idag är det palmsöndagen och nu inleds påsken. Veckan som kommer kallas stilla veckan och leder fram till påskdagen. I Bibeln kan man läsa om att Jesus vann över döden och återuppstod till livet igen. Något som är centralt i den kristna tron. 

Räddningsmissionen är en organisation för socialt arbete på kristen grund. Den kristna grunden är en drivkraft för att lindra människors nöd och ger inspiration till att främja ett rättfärdigt samhälle. Kyrkan och den kristna tron kan också bidra till att skapa positiv förändring i människors liv.  

I just den här tiden behövs en kyrka och ett civilsamhälle som står upp för både barmhärtighet och rättvisa. Vi behöver se nöden och agera men också verka för ett mer rättvist samhälle. Och peka på att det alltid finns hopp.  

Den här påsken bjuder vi in dig att följa med, inte bara i påskens händelser såsom de beskrivs i Bibeln, utan också i de historier och människoöden som vi upplever bland de människor som vi möter i olika verksamheter. Människor som kämpar med utsatthet, fattigdom, missbruk, sjukdom och ensamhet. Vi vill också bjuda in dig att hjälpa oss att sprida värme, bygga goda gemenskaper och skapa hopp som förändrar liv. 

Skärtorsdagen

Bibeltexterna på skärtorsdagen handlar om att Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. I texten står det att Jesus säger till lärljungarna att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans, även när han inte finns ibland dem.  

Varje tisdag kl. 18.00 firar Räddningsmissionens gatukyrka soppmässa i församlingsvåningen i Majornakyrkan vid Chapmans Torg. Det är en enkel nattvardsgudstjänst som avslutas med soppa och smörgås som lagas i köket intill. 

– Här kan man vara sig själv, säger Mattias, en av kvällens volontärer i köket. Här fångas varje människa upp på ett bra sätt, menar han. 

Mässan leds av Räddningsmissionens pastorer och en eller flera musikaliska gäster håller i sången och musiken. Atmosfären i rummet är påtagligt öppen och varm. Mässan är enkel och avslappnad och första sången är ”Tillåtelsens kapell”. Texten kunde inte passa bättre. ”Här får jag vara den jag drömt att vara. Här får jag vara som jag är.” 

Många av gästerna vill vara med och tända ljus och när det är dags för bön räcks många händer upp. Efter gudstjänsten serveras alla gäster soppa och smörgås av volontärerna.  

– Jag känner tröst när jag kommer hit, säger någon. Så är det fint att få lite varm mat också. Och kanske upptäcka lite om Jesus.   

Den natten då herren Jesus blev förråd tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sade: "Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig." Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: "Denna bägaren är det nya förbundet genom mitt blod. Var gång ni dricker av den, gör det till minne av mig." - Första Korinthierbrevet, kapitel 11, vers 23-24

Långfredagen

Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden, och det varade till nionde timmen. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: ”Eli, Eli, lema sabachtani?” (vilket betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?).
Matteusevangeliet, kapitel 27, vers 45-46

I Bibeln berättas det att när Jesus dör faller ett mörker över jorden och Jesus ber till Gud: ”Min Gud, min Gud varför har du övergivit mig?” När Jesus ger upp andan och dör skakar jorden och soldaten som vaktar korset säger: ”Den mannen måste ha varit Guds son”.

– När jag var liten levde jag med en rädsla för att bli övergiven. Jag levde med mycket ilska och frustration. Det berättar Daniel Gullquist som arbetar som behandlingsassistent på Räddningsmissionens Ability-boende. 

Daniel började begå brott redan som 14-åring. Kontakten med drogerna kom i 20-års­åldern, då Daniel började med anabola steroider. Det blev början på ett missbruk som skulle pågå i 22 år. Han testade all hjälp han kunde komma åt men ingenting hjälpte.  

– Jag var beredd att pröva vad som helst för att slippa drogerna, säger Daniel. 

Efter påskhelgen för exakt fem år sedan kom Daniel till ett kristet behandlingshem och lyckades där bli fri från sitt missbruk. Några år senare fick han jobba på Ability, först som timanställd, men sedan ett år tillbaka är han fast anställd. Ability är ett lågtröskelboende och ett Recoveryprogram för personer med omfattande psykosocial problematik, missbruk och beroende.  

Till Ability kommer många med liknande problematik som Daniels.  

– Här ser vi möjligheten och förmågan hos de som samhället gett upp hoppet om och som ofta själva gett upp hoppet om ett fungerande liv. På Ability får de en meningsfull vardag, ett hem och en gemenskap, berättar Daniel.  

Målet är att bryta hemlöshet, ensamhet och utanförskap genom hållbara bostadslösningar och inkluderande gemenskaper. 

Påskafton

Påskafton är ingen officiell dag i kyrkoåret och firas inte på något speciellt sätt i våra kyrkor. Man kan säga att det är en dag mitt emellan sorg och glädje. Mellan långfredagens mörker och död och påskdagens uppståndelse och trotsiga hopp. 

Solrosen är Räddningsmissionens verksamhet för barn och ungdomar som har en frihetsberövad familjemedlem. De familjer som söker sig hit lever på ett sätt mellan glädje och sorg.  Sorgen och saknaden efter en familjemedlem som är borta en längre tid och glädjen i att ha funnit ett sammanhang där man får bearbeta sina känslor och få stöd i en tuff situation.  

En av mammorna som finns på Solrosen är Jenny.   

– Det är sju år sedan vi kom hit första gången och nu kan jag inte tänka mig ett liv utan Solrosen, säger hon. De kommer alltid vara en del av mitt liv. 

Men vägen till Solrosen har varit lång och smärtsam för Jenny. Det tog många år innan hon orkade och vågade ta kontakt med Solrosen.  

– Mitt liv var som ett par trasiga skor. Jag kände att jag inte kunde axla allt själv. Dessutom behövde barnen får känna att de inte står ensamma i detta, berättar hon. 

Jenny och hennes barn är med i olika aktiviteter som musikterapi, enskilda samtal och träffar med andra ungdomar.  

– Jag är så enormt tacksam. Solrosen är min livboj i livet. Här finns så mycket kärlek och värme. 

" Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade."
-
Matteusevangeliet, kapitel 5, vers 4

Påskdagen

Men ängeln sade till kvinnorna: ”Var inte rädda. Jag vet att ni söker efter Jesus, som blev korsfäst. Han är inte här, han har uppstått, så som han sade.” - Matteusevangeliet, kapitel 28, vers 5-6

 

Enligt Bibeln uppstår Jesus på påskdagen. I texterna kan man läsa om några kvinnor som kommer till graven med blommor och upptäcker att graven är tom och Jesus kropp inte är där. Enligt Matteusevangeliet möter de istället en ängel som säger ”Var inte rädda, han är inte här, han ha uppstått.” På påskdagen firar vi att livet har segrat över döden och att godheten har segrat över ondskan. 

Kristofer jobbar som samordnare på vårt Friskvårdscenter, som är en mötesplats med hälsa och gemenskap i fokus. Här finns både människor som kämpar med att ta sig ur olika typer av missbruk och svåra livssituationer och ”vanliga göteborgare” som gillar att träna och umgås. 

Kristofer berättar att Micke, en av männen som brukade komma till Friskvårdscentret plötdsligt slutade komma. Micke hade levet ett tufft liv med sjukdom och depression, men med hjälp av regelbunden träning och gemenskap fått ordning på tillvaron och även fått en del ströjobb. 

– Jag blev orolig, berättar Kristofer. Jag tänkte det värsta: att han hade hamnat i en depression igen.  

Kristofer ringde runt till Mickes vänner och till mötesplatser han brukade besöka. Men ingen visste var han var. Kristofer frågade även gäster och personal på Räddningsmissionens frukostcafé där Micke brukade vara. Det visade sig att Siv, som är samordnare på caféet hade besked om Micke. 

– Siv kom till mig och sa ”han är inte här, för vet du vad, han har fått jobb! Han hälsar till dig att han inte har tid att vara här”, berättar Kristofer. Så fantastiskt! Jag som trodde det värsta hade hänt, istället var det det bästa. 

Sprid hopp med digitala påskkort

Nedan kan du välja mellan fyra olika motiv. Klicka dig vidare till det påskkort du vill skicka. Påskkortet kommer som ett gåvokort på sms till mottagaren och samtidigt skänker du 50 kr till Räddningsmissionens arbete. Du väljer själv när smset ska komma fram till mottagaren.

Genom att skicka ett digitalt påskkort stöttar du vårt arbete med att bekämpa ensamhet och social utsatthet. Tillsammans sprider vi hopp!

tavla ett fång av värme

Ett fång av värme skapad av Hanna Ekegren och Karolina Palmér.

Skicka kort

Påskkramen är skapad av Elin Östberg.

Skicka kort

påskkort med bibeltema kors med blommor

Påskkort med bibeltema.

Skicka kort

påskkort med bibelord om hopp

Påskkort med bibelord om hopp.

Skicka kort

Hjälp oss sprida hopp

Var med oss och verka för ett mer rättvist samhälle. Hjälp oss att sprida värme, bygga goda gemenskaper och skapa hopp som förändrar liv. Tillsammans kan vi förändra situationen för människor i hemlöshet och social utsatthet. 

Det finns hopp! Hjälp oss sprida det!

Ge en gåva