På Hjärterum arbetar vi i dagsläget med att förbereda oss för att kunna hjälpa flyktingar från Ukraina med tak över huvudet - och i det behöver vi er hjälp.

 

Situationen i Ukraina har förvärrats från dag till dag och i nuläget flyr en stor mängd människor från sitt hemland till omkringliggande länder. För tillfället vet vi varken hur många personer som kommer ta sig till Sverige, när de kommer eller hur länge de stannar. Men om det sker vill vi vara beredda - därför behöver vi er hjälp! Är du privatperson eller fastighetsägare som har någon typ av boyta som du kan upplåta? Vill du vara med och bidra till att flyktingarna från Ukraina får ett tryggt första ställe att bo på när de kommer till Sverige? Vårt koncept Hjärterum gör detta möjligt. På kort tid har vi fått in 500 anmälningar till Hjärterum för Ukraina, vi är överväldigade! Tack att ni valt att öppna upp era hem och era hjärtan!

Ansökningarna till Hjärterum utreds löpande och förhoppningsvis dröjer det inte länge förrän vi kan börja nyttja de erbjudanden som kommit in. Eftersom vi strävar efter att matchningarna ska vara passande för båda sidor, samt hållbara under längre tid, kommer vi att bearbeta erbjudanden i den takt vi hinner med vår begränsade personalstyrka. Det finns i nuläget inget färdigt avtal med Göteborgs stad om ekonomiska ersättningar för denna lösning, men för dig som kan tänka dig att under en tid erbjuda en boendelösning utan ekonomisk ersättning ser vi just nu över möjligheten att börja med dessa. Er kommer vi alltså kontakta först. 

Till dig som vill hyra ut med ersättning ber vi om förståelse för att processen kan ta tid. Vi är beroende av avtal mellan Migrationsverket och Göteborgs Stad som ännu inte är på plats, men vi ska göra vårt bästa för att hålla er uppdaterade och återkoppla till er så snart som möjligt!
 

Stort tack för ditt engagemang!

Vill du också erbjuda att upplåta ditt hem till människor på flykt från Ukraina? Fyll i formuläret så hamnar du på vår lista. Formuläret finns i två olika versioner, ett för dig som privatperson och ett för er som företag/förening.

Formulär för privatpersoner Formulär för företag / förening

 

När det blir kris måste hela samhället ställa upp för att hjälpa människor som precis har förlorat allt. Utav erfarenhet vet vi på Räddningsmissionen att det personer i en sådan här situation främst behöver är en trygg plats att få landa på. Det kan låta klyschigt, men när vi står inför något som detta märks det så tydligt att vi är som starkast när vi står tillsammans.

- Arash Mansouri, verksamhetsansvarig Hjärterum

 

Om Hjärterum

Hjärterum är en verksamhet inom Räddningsmissionen som verkar för att minska den strukturella hemlösheten i Göteborg. Genom Hjärterum kan privatpersoner och fastighetsägare hyra ut allt från ett rum till ett fritidshus eller källare i andrahand - tryggt och säkert, då Räddningsmissionen står på kontraktet. Hjärterum matchar sedan tillsammans med hyresvärden boendet med enskilda individer och familjer som har svårt att hitta boende på annat sätt.

Hjärterums hemsida