Internationella Matsvinnsdagen kräver att vi hanterar både stora och små frågor

27 september, 2024

Idag uppmärksammar vi Internationella matsvinnsdagen, ett FN-initiativ som lyfter fram matkonsumtionens enorma påverkan på miljön. Målet är att halvera det globala matsvinnet för att nå målen i Agenda 2030. Organisationer och forskare, bland annat WWF och Sveriges Lantbruksuniversitet, har pekat på svensk matkonsumtions globala påverkan och hur vi behöver anpassa vår kost för att gynna planeten och den biologiska mångfalden. Matkalkylatorer och måltidsguider ska hjälpa oss fatta mer planetsmarta beslut, men frågan vi ställer oss är: Hur säkerställer vi att alla har möjlighet att anpassa sin kost?
 

På MatRätt, vår sociala supermarket, arbetar vi med att rädda mat som annars skulle kastas och omfördelar den till personer i ekonomisk utsatthet. Med tre butiker i Göteborg, och liknande initiativ runt om i landet, möter vi dagligen verkligheten av både matsvinn och matfattigdom. Fler företag har öppnat egna försäljningskanaler för varor med kort hållbarhet, men många livsmedelsproducenter, grossister och butiker ser också fördelar i att samarbeta med oss på Räddningsmissionen.
 

Det är lätt att fastna i de stora, strategiska frågorna om hållbarhet och systemförändring, men i vår vardag på MatRätt handlar det ofta om de små, konkreta frågorna: Finns det ingen mjölk idag? Varför är butiken inte öppen på helgerna? När kommer kött och grönsaker in igen? Dessa frågor kan verka triviala, men för de människor som handlar hos oss är de avgörande. Små, praktiska frågor får ofta mindre uppmärksamhet i hållbarhetsdebatten, trots att de egentligen är en del av samma strukturella problem. I detta sammanhang känns Världsnaturfondens tumregel om att inte slänga mat, att vi köper för mycket eller glömmer bort maten längst in i kylskåpet, näst intill provocerande. Vägen mot en hållbar omställning blir inte enklare genom att framställa konsumenter som en homogen grupp med likadana konsumtionsmönster.
 

För oavsett hur mycket vi diskuterar stora systemförändringar, kvarstår matsvinn och matfattigdom som akuta problem här och nu. Vårt arbete handlar om att se till att ingen går hungrig, att ingen mat går till spillo, och att vi gör vårt bästa utifrån den verklighet vi lever i. De mindre frågorna, som hur vi hanterar dagens leveranser eller ger kunder tips på hur de kan tillaga, ta vara på och frysa in mat från storpack, är minst lika viktiga som de stora visionerna om ett mer hållbart system.
 

Vi tror att en hållbar omställning kräver både globala och lokala perspektiv. Det handlar om att hitta balansen mellan att förändra strukturer och möta akuta behov. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Kanske kommer våra butiker en dag att drivas av lokala handlare som tidigt lärt sig att titta, lukta och smaka på maten innan den kastas. Men tills dess fortsätter vi att hantera de stora frågorna, samtidigt som vi gör vårt bästa för att lösa de små. Genom samarbete mellan företag, civilsamhälle och offentlig sektor kan vi minska matsvinnet och omfördela de resurser som redan finns. Svinn kommer alltid att uppstå, men det är vårt gemensamma ansvar att se till att det inte går till spillo.
 

/Ida-Lina Frisell Aasland Områdeschef Socialt Företagande Räddningsmissionen

Socialt företagande, MatRätt och ResursRätt MatRätt ResursRätt MatRätt