Ett enkelt liv som fick betyda mycket

I början av sommaren 2019 avled Martin Grelsson hemma i lägenheten i Hammarkullen. Han blev 51 år. Trots att han levde ett enkelt liv lämnade han efter sig en stor summa pengar som Räddningsmissionen har fått ta del av. Här berättar storebror Urban om Martin. 

Martin Grelsson föddes sommaren 1967 med ryggmärgsbråck och var förlamad från midjan och neråt.

– Jag kommer ihåg hur han studsade fram på sina kryckor, berättar Urban och visar ett gulnat foto från 70-talet på två ljushåriga killar i sommarkläder.

Urban berättar att de flyttade från Kortedala till en trea i Hammarkullen.

Efter grundskolan gick Martin på Schillerska gymnasiet. Och i 25-årsåldern tvingades han byta kryckorna mot en rullstol.

– Man kan få allvarliga biverkningar och så efter ett ryggmärgsbråck, men det hade aldrig Martin, berättar Urban.

Jobbade på Tullverket och Mölndals museum

Martin har jobbat på Tullverket, men de senaste 20 åren var han anställd på Mölndals museum.

– Han var en uppskattad kollega där, säger Urban. Han hade ett stort intresse för nutidshistoria och var mycket allmänbildad. Han jobbade med digitalisering av museets samlingar och var även med och bearbetade utställningstexter och mötte besökarna i olika sammanhang.

I en minnestext från museet står: ”Martin var en person med stort hjärta och var viktigt för arbetsgruppens goda stämning.”

Själv levde Martin ett tillbakadraget liv och bodde hela tiden kvar hos sin mamma i lägenheten i Hammarkullen.

– Ja, det var svårt att få med Martin på resor eller andra aktiviteter, säger Urban. Utanför arbetet gillade han att läsa. Gärna historiska böcker. Han skötte sig själv och klarade nog mer än vad man kunde tro. Han klippte sig själv och kunde laga mat, även om mamma stod för det mesta av matlagningen hemma.

– Jag tror det var viktigt för Martin att en Göteborgsbaserad organisation med en genuin historia, skulle få ta del av hans arv. Där passar Räddningsmissionen perfekt, säger storebror Urban Grelsson.

Skänkte till Räddningsmissionen och Mind

Martins enkla liv gjorde att hans besparingar så småningom växte.

– Jag vet att han hade hjälp av sin bank med att placera pengarna och det växte nog rejält under åren. Men jag uppmanade honom också att skriva ett testamente och ge bort en del av pengarna till något som han tyckte om. I januari förra året gjorde han det, men jag visste inte hur han hade fördelat pengarna.

Det visade sig att Räddningsmissionen fått en del av pengarna och att organisationen Mind, som arbetar mot psykisk ohälsa, fått en del.

– Jag tror det var viktigt för Martin att en Göteborgsbaserad organisation med en genuin historia, skulle få ta del av hans arv. Där passar Räddningsmissionen perfekt, säger Urban. Nu när jag har sett ert fantastiska arbete förstår jag att ni bidrar med någonting väldigt värdefullt och bra för samhället.

4 juni förra året ringde Urbans mamma och berättade att hon inte fick liv i Martin.

– Jag ringde 112 och åkte dit direkt. Men jag kom försent. Efter ett helt stillasittande liv orkade hans kropp inte mer, berättar Urban.

Urban avslutar med att berätta om ett besök på Mölndals museum strax efter Martins död.

– Personalen visade mig en stor skraprand i deras diskmaskin. De berättade att Martin, trots sitt funktionshinder, gärna plockade in disken, men att hans rullstol lämnade dessa märken. Martin ville alltid hjälpa till och tänkte mer på andra än på sig själv.


Text: Joachim Lundell Bild: Erika Linnea Persson

Martin Grelsson 15 juli 1967 - 4 juni 2019

Vi på Räddningsmissionen är tacksamma över att Martins omsorg om andra nu får leva vidare även efter hans död. Tack vare hans testamente kan vi arbeta för att fler människor ska kunna ta sig ur ett socialt utanförskap och leva ett värdigt liv. Tack Martin. Vila i frid.

Gör som Martin och ge en testamentegåva 

Ge en testamentegåva idag! 

testamente