Med musiken som verktyg för socialt arbete

– Att leda en orkester handlar om att förmedla energi. Jag vill vara en katalysator för den energin. Det säger Ron Davis Alvarez som är ambassadör för El Sistema och konstnärlig ledare och grundare av Dream Orchestra i Sverige och dessutom ledare för Räddningsmissionens Communityorkestrar i Tynnered och Gårdsten. För Ron handlar musiken inte om hur det låter, utan vad den gör med människor och hur den kan skapa ett bättre samhälle.  

 

2016 kom dirigenten och violinisten Ron Davis Alvarez till Sverige från Caracas, Venezuela till Sverige. Ron anlände samtidigt som en grupp ensamkommande flyktingungdomar. 

Detta fick honom att fundera på hur han kunde hjälpa ensamkommande ungdomar och kort därpå startade han Dream Orchestra. En orkester för alla, men i synnerhet för dem som behövde den mest: de ensamkommande. 

Ron är själv fostrad i den venezuelanska El Sistema-rörelsen och är idag ambassadör för El Sistema och grundare av Dream Orchestra i Sverige. Han är också ledare och dirigent för Räddningsmissionens Communityorkestrar. 

 

 

Började dirigera vid 16 års ålder 

Men det var inte givet att det skulle bli musik för Ron.  

– Mina föräldrar var tveksamma, berättar han, men min mormor tog med mig till El Sistema-orkestern som låg nära hennes hus. 

Sedan tog det inte lång tid förrän han både undervisade och dirigerade orkestern. 

– Jag var 14 år när jag började undervisa och 16 år när jag började dirigera. Det fanns inte utrymme att vara rädd, säger han. Jag tänkte mest på att det fanns ett behov som jag kunde fylla.  

Ron berättar att varje repetition och varje konsert betydde mycket för honom och tankarna på att musiken skulle kunna bli hans karriär dök upp tidigt i livet. Han medger att nerven och förväntningarna inför en konsert finns kvar.  

– Jag är fortfarande nervös varje gång jag står framför en orkester, oavsett vilket sammanhang det är. Men nervositeten gör dig också peppad och skärpt. Det är som en kick, lite som adrenalin, säger han. Som dirigent handlar det om att förmedla orkesterns energi. Att vara en katalysator för den energin. 

Ron pratar passionerat om sitt arbete och letar ibland efter de rätta orden på engelska. Men även om han börjar om meningarna ibland lyser det spanska språkets intensitet och taltempo igenom. 

"Jag önskar att samhället kunde hjälpa till mer, det är alltid svårt att få resurser och möjligheter att skapa en sådan här verksamhet. Men samarbetet med Räddningsmissionen, Destination Tynnered och Göteborgs Symfoniker är ju ett bra exempel på att det går." 

Communityorkestrar i Tynnered och Gårdsten 

Ron har jobbat i ett år med Communityorkestern i Tynnered och idag är den uppdelad i fyra olika grupper där alla spelar ett stråkinstrument. Några är nybörjare och några har spelat lite längre. Under hösten kommer förhoppningsvis en ny Communityorkester i Gårdsten att starta. 

– Vi har en stor grupp intresserade barn där och det är så härligt med deras nyfikenhet, berättar Ron. Den måste vi ta hand om och förvalta. Kan vi göra det finns det många möjligheter för barnen att utvecklas på ett fint sätt.  

 

För tillfället är ca 50 barn med i orkestern i Tynnered. 

– Jag är väldigt nöjd med vad vi gjort hittills, sägen Ron. Mitt mål är att vi ska ha en symfoniorkester i Tynnered och en i Gårdsten. Tänk när de orkestrarna får mötas och spela tillsammans!  

Det gnistrar till i Rons ögon och han fortsätter resonera om attityder till barn och ungdomar. 

– Jag vill att de ska vara stolta över vilka de är. Att de ska få drömma om tänka att de har alla möjligheter i världen. Vi måste sluta att underskatta våra barn. Vi kan inte säga att ett instrument är för svårt för någon eller ”det här klarar inte du”. Det är ett stort misstag, säger han med eftertryck. 

"Jag vill att de ska vara stolta över vilka de är. Att de ska få drömma om tänka att de har alla möjligheter i världen. Vi måste sluta att underskatta våra barn."

Musiken som samhällsbyggare 

Under intervjun pratar Ron aldrig om hur musiken låter när han leder en orkester. Han pratar bara om vad den gör med människor och hur den kan göra samhället bättre.  

– En orkester är ett sammanhang. Det handlar inte bara om att lära sig spela musik. Musiken är ett språk som slår an känslor och som förenar människor. I orkestern får man slipa på sina sociala och emotionella färdigheter, bygga relationer och utvecklas som människa.  

 

Passion är ett ord som Ron ofta återkommer till under intervjun. 

– Du måste ha passion i det du gör. Det vill jag att människor ska känna och uppleva när vi spelar. Min passion är att spela, undervisa och dirigera. Men också att vara med människor och kunna glädjas och ha roligt tillsammans. Livet är inte bara jobb, prestationer och stress.  

 

Ron fortsätter att prata om att det svårt att få ekonomiska medel och samhällets stöd.  

– Jag önskar att samhället kunde hjälpa till mer, det är alltid svårt att få resurser och möjligheter att skapa en sådan här verksamhet. Men samarbetet med Räddningsmissionen, Destination Tynnered och Göteborgs Symfoniker är ju ett bra exempel på att det går. 

– Jag önskar att musik och konst kan bli en större och viktigare del av vårt samhälle. Vi måste sluta att se klassisk musik som tråkig och svårbegriplig musik.   

 

Ron jämför sedan musik och kultur med idrott. 

– När jag ser känslorna och energin som en fotbollsmatch genererar hos fans och publik så vill jag komma åt den känslan, det engagemanget. Jag kommer att jobba varje dag i hela mitt liv tills jag ser människor gå till en konsert med klassisk musik eller folkmusik på samma sätt, med samma förväntningar som de gör till en fotbollsmatch. Vi mår bra när vi skapar tillsammans. Vi bygger relationer och värderingar som är hållbara över tid. Precis som vi gör i Communityorkestern, avslutar Ron.  

 

Läs mer om Räddningsmissionens Communityarbete här.

Om Ron Davis Alvarez

Familj: Fru och ett barn 

Bor: Radhus i Alingsås 

Spelar: Fiol, viola och cello 

Lyssnar på: Latinamerikansk salsa 

Konstnärlig ledare för El Sistema och grundare av Dream Orchestra i Sverige. Ledare och dirigent för Räddningsmissionens Communityorkestrar. 

Nominerad till Global Teacher Prize 2017. I samband med tävlingen skrev New York Times: “Ron Davis Alvarez is a man accustomed to making miracles” (Ron Alvarez är en man van vid att skapa mirakel.) 

Communityarbete Räddningsmissionens Communityskolor Community