Testamente - din gåva till framtidens Göteborg

När du ger en gåva till Räddningsmissionen via ditt testamente bidrar du till vårt sociala arbete för människor i utsatthet kan fortsätta. Här nedan kan du läsa mer om hur du kostnadsfritt skriver testamente och svar de vanligaste frågorna. Du kan även boka möte med en jurist - helt kostnadsfritt.

Skriv testamente online

Din gåva gör skillnad!

Räddningsmissionen är beroende av gåvor för att kunna fortsätta hjälpa människor i utsatthet. Tack vare människor som du kan vi erbjuda stöd till barn och vuxna i fattigdom, hemlöshet och utanförskap. Ditt bidrag gör vårt arbete möjligt.

Tack vare gåvor kunde vi 2023

  • servera 17 483 frukostar till människor i utsatthet

  • erbjuda stöd för kvinnor som varit offer för trafficking och lever skyddat

  • hålla sommarläger för barn i utanförskap

och mycket mer!

Allt fler väljer att inkludera en gåva i sitt testamente

En gåva i ditt testamente kan vara pengar, värdepapper eller till exempel en fastighet. Du kan vara trygg med att vi förvaltar din gåva på bästa sätt så att den går till rätt ändamål.

Kom igång

En del av kvarlåtenskapen

Många väljer att skänka en procentsats av sitt arv till oss. Fördelen med det är att vi blir så kallade dödsbodelägare, som måste kallas till mötet man har innan arvet får fördelas och ska vara delaktiga i alla beslut fram till dess att arvet har delats ut. Det blir en extra säkerhet för att vi får den del av ditt arv som du önskade.

Värdepapper, aktier eller fonder

Tänk på att inte skriva att dessa ska säljas innan de överförs till oss eftersom vi inte omfattas av samma skatteregler som privatpersoner och därmed får en större del av värdet.

Fastigheter och bostadsrätter

Precis som med värdepapper, aktier eller fonder kan vi sälja bostäder utan skatteeffekter och får därmed en större del av värdet.

Valfritt gåvobelopp

Fördelen med att ge oss en specifik summa är att den betalas ut först, innan arvet delas upp i övrigt. Finns risk för en arvstvist som drar ut på tiden, kan detta vara det bästa alternativet.

Upprätta testamente online i 3 enkla steg:

Svara på frågor

Svara på 15-20 enkla frågor om din situation och önskemål. Lawlys jurister finns tillgängliga via chatt eller telefon. 

Ditt testamente skapas direkt

Baserat på dina svar skapas ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente.

Välj hur du vill får det

Ladda ner testamentet direkt eller välj att få det hemskickat. Underteckna och bevittna enligt instruktionerna - klart! 

Boka kostnadsfritt möte

Få svar på dina frågor först. Boka ett inledande samtal och få 15 minuters gratis rådgivning av en jurist från Lawly.

Boka samtal hos Lawly

Skriv testamente online

Skriv ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente kostnadsfritt via Lawlys tjänst.

Upprätta testamente nu 

Vanliga frågor

Här hittar du svar på frågor om testamenten och testamentesgåvor.

Upprätta testamente nu

Vad är ett testamente?

Ett testamente är en handling där du skriver vad som ska hända med din kvarlåtenskap den dag du går bort. Du kan till exempel skriva in att en person eller organisation ska få en särskild sak eller en viss andel av arvet. Du kan också skriva villkor som ska gälla för det som någon ärver.

När bör jag skriva ett testamentet?

Många funderar på att skriva ett testamente men känner sig obekväma och tänker att det där gör jag senare. Det är fullt förståeligt.

Men ett testamente är bra att ha oavsett ålder. Det kan behövas för olika faser i livet och bör betraktas som ett levande dokument. När du väl upprättat ditt första testamente är det enkelt att sen göra ändringar om omständigheterna förändras för dig och din familj. Det viktigaste är du skriver det nu när du funderar på det, så det blir gjort.

Kan jag skriva ett testamente själv?

Ja, men det är inget en jurist rekommenderar. Vissa saker är det helt enkelt säkrast att ta hjälp av en fackman för att vara säker på att det blir korrekt gjort. Via Lawlys tjänst kan du dessutom vara trygg med att du får ett testamente som är anpassat efter din personliga situation.

Vad kan jag testamentera?

Om du inte har några barn kan du i princip testamentera bort hela arvet efter dig. Om du har barn har de alltid rätt till att få sin laglott. Laglotten är i regel hälften av allt du äger.

I ditt testamente kan du fördela dina tillgångar hur du vill. Det kan vara fastigheter, värdepapper, pengar och möbler eller föremål. Kom ihåg att du kan ändra i ditt testamente när du vill, eller skriva ett nytt.

Hur vet jag om testamentet är giltigt?

För att testamentet ska vara giltigt ska det vara korrekt formulerat, underskrivet och bevittnat. Du kan därför påbörja och avsluta ditt testamente i lugn och ro. Uppstår det frågor eller funderingar längst vägen kan du alltid pausa och återuppta senare. Testamentet är inte helt färdigt förrän du skrivit under och fått det bevittnat.

Juridiska frågor till Lawly?

Frågor till Räddningsmissionen?

Beställ hem gratis information om att skriva testamente

Om du vill få information hemskickad kan du beställa var gratis testamentebroschyr. Där kan läsa mer om hur testamenteskrivning fungerar. För att beställa hem den kostnadsfria broschyren fyll i dina uppgifter här nedan.

Namn
Adress

 

Om Lawly

Lawly är en digital juristbyrå specialiserade inom familjerätt och testamenten. Med hjälp av deras tjänst kan du enkelt skriva ett personligt anpassat och juridiskt korrekt testamente på din dator, läsplatta eller mobil. Om det uppstår några frågor medan du fyller i testamentet finns deras jurister tillgängliga i chatten eller via telefon.

Du blir guidad hela vägen och får veta hur du ska göra med underskrift, bevittning och förvaring. Känner du dig osäker på något kan du alltid boka ett kostnadsfritt inledande möte där du får 15 minuters gratis juridisk rådgivning. Läs mer om Lawly här.

 

 

Berättelser

Ett enkelt liv som som fick betyda mycket

I början av sommaren 2019 avled Martin Grelsson hemma i lägenheten i Hammarkullen. Han blev 51 år. Trots att han levde ett enkelt liv lämnade han efter sig en stor summa pengar som Räddningsmissionen har fått ta del av. Här berättar storebror Urban om Martin. 

Läs mer

Så skriver du testamente

Det är lätt att skriva ett testamentera. Men några formella krav behöver uppfyllas:

• Du måste datera och underteckna ditt testamente själv, och signaturen måste bevittnas av personer som närvarar när du undertecknar. Dessa personer får inte vara släkt med dig eller vara inkluderade i ditt testamente och de måste vara minst 15 år. Du behöver inte visa dem vad du skrivit, men du måste tala om att det är ett testamente de bevittnar.

• Om du behöver hjälp med att skriva testamentet korrekt kan du vända dig till någon som arbetar med arvsrätt; en advokat, din bank eller en större begravningsbyrå. Det är viktigt att du söker hjälp hos en sakkunnig person om du är tveksam. Tack vare vårt samarbete med Lawly kan du få kostnadsfri rådgivning via telefon. För att boka möte klicka här

• Förvara ditt testamente på en säker plats. Till exempel i Livsarkivet, Testamentsbanken eller Vita arkivet.

• Om du väljer att inkludera Räddningsmissionen i ditt testamente behöver du uppge organisationsnumret: 857202-5974

Du bestämmer hur mycket du vill ge i din testamentegåva och vi hjälper dig genom processen. Hör av dig till oss om du funderar på eller vill skriva in Räddningsmissionen i ditt testamente.