Familjehemsverksamheten

 Du kan göra skillnad för ett barn idag!

Som familjehem ger du trygghet och framtidstro för ett barn eller en ungdom och behovet av trygga och stabila familjehem är stort. Det är många barn som inte kan bo med sina föräldrar av olika anledningar. Vi behöver fler trygga familjer som har ett överskott av kärlek, ett ledigt rum, en extra plats vid matbordet och i soffan vid fredagsmyset. Vi letar inte efter perfekta familjer utan helt vanliga familjer som har mycket kärlek och engagemang.  

Som familjehem hos oss på Räddningsmissionen är man aldrig ensam. Vi handleder våra familjehem både individuellt och i grupp. Varannan vecka träffar man sin familjehemskonsulent för egen handledning. I grupp har man möjlighet att träffa andra familjehem för att utbyta erfarenheter och ge varandra stöd, vilket brukar vara mycket uppskattat. Vi har en jourtelefon där våra familjehem kan nå oss dygnet runt, hela året, för att få råd och stöd. Vi anordnar föreläsningar, erbjuder trivselaktiviteter och mycket mer. Man får även ekonomisk ersättning som familjehem. 

Är du/ni intresserade av att bli familjehem eller vill veta mer om vad det innebär – tveka inte på att höra av dig till oss. Varmt välkommen – Ni behövs!  

Kalle 14 år behöver en vuxen som bryr sig

"Vi blev familjehem eftersom vi ville engagera oss på något sätt. Att kunna göra det i hemmet är helt rätt. Det känns tryggt med Räddningsmissionen eftersom vi får handledning och stöd av dem. Ibland krockar våra olika kulturer i hemmet, det är mycket att lära, men jag tycker det mesta har funkat bra hos oss."

Karin och Jimmy, familjehem 

Frågor och svar om att vara familjehem

Vem kan bli familjehem?

Man kan vara familjehem om man är ensamstående, ett par eller familj, men det finns vissa kriterier som är viktiga t.ex:

 • Det behöver finnas ett extra ledigt rum i bostaden.  
 • Familjehemmet behöver ha en stabil livssituation. 
 • Om ni har barn sedan innan bör det yngsta vara över 3 år gammalt. 
 • Om ni lever i relation behöver den ha varat i minst 3 år.
 • Utredd och godkänd som familjehem.

Hur går en utredning till?

En utredning brukar ta mellan 2-3 månader att genomföra. Och innehåller:

 • 3-4 st hembesök.
 • Registerutdrag från myndighetsregister.
 • Referenstagning.
 • Djupintervju.

Alla familjehem erbjuds sedan att gå en grundutbildning som heter ”Ett hem att växa i”.  

Vilket stöd får man som familjehem hos Räddningsmissionen?

När man som familjehem har fått en placering så har man stöd av sin familjehemskonsulent från Räddningsmissionen som vanligtvis besöker hemmet och ger handledning varannan vecka. Däremellan kan man ha telefonkontakt vid behov.

Utöver det erbjuds annat stöd som:

 • Grupphandledning tillsammans med andra familjehem via Räddningsmissionen.
 • Utbildningar.
 • Dygnet-runt jour, där familjehemmet alltid kan ringa om någon akut situation uppstår.

Hur ser ersättningen ut för ett familjehem?

Man får ett arvode för uppdraget som familjehem. Som familjehemsförälder behöver man kunna frigöra tid för olika åtaganden kopplat till uppdraget som t.ex. socialtjänstmöten, umgängen, BUP-besök, skolmöten, handledning och utbildning m.m. Arvodet avser bland annat att skapa ett utrymme för att kunna delta i det som uppdraget kräver. Det utgår även en ersättning för omkostnader som skall täcka kostnader för barnet.

Lyssna till hur Lisa och Markus tycker det är att vara familjehem via Räddningsmissionen. 

Till dig som jobbar inom Socialtjänsten 

Alla våra familjehem är utredda enligt Socialstyrelsens riktlinjer och rekommendationer. Vi använder oss bland annat av initialbedömningen BRA-fam samt Nya Kälvestens intervjumodell i utredningsförfarandet. Utredningen samt matchningen av familjehemmet och barnet ligger sedan till grund för själva placeringen. Alla våra familjehem erbjuds att gå grundutbildningen ”Ett hem att växa i". Vi anordnar föreläsningar, erbjuder trivselaktiviteter och mycket mer. 

Familjehemmen får handledning från våra konsulenter varannan vecka. De sker både individuellt samt i grupp. I grupp har våra familjehem möjlighet att träffa andra familjehem för att utbyta erfarenheter och ge varandra stöd, vilket brukar vara mycket uppskattat. Vi har en jourtelefon där våra familjehem kan nå oss dygnet runt, hela året, för att få råd och stöd.  

Räddningsmissionen är en icke vinstdrivande verksamhet och kan därför ha låga dygnskostnader för placerande kommun. 

Kontakta oss

Är du/ni intresserade av att bli familjehem? Jobbar du inom Socialtjänsten och söker ett familjehem? Välkommen att höra av dig till oss!

familjehem@raddningsmissionen.se