Familjehems-
verksamheten
Som familjehem ger du trygghet och framtidstro för ett barn eller en ungdom och behovet av trygga och stabila familjehem är stort.
Är du intresserad av att bli familjehem? Kontakta oss gärna så pratar vi mer!
Bli familjehem i Göteborg med omnejd
- Du kan göra skillnad för ett barn idag!
Det är många barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar och behovet av trygga, stabila familjehem är stort. Vi letar inte efter perfekta kärnfamiljer utan helt vanliga hem som har mycket kärlek och engagemang. Liksom barn är olika och har olika behov kan familjehem se ut på olika sätt. En ensamstående, ett par, en stor befintlig familj eller en bonusfamilj. En god start är ett ledigt rum, en plats i soffan vid fredagsmyset och i hjärtat. Som familjehem får du vara med och skapa förutsättningar till trygghet och framtidstro för ett barn eller en ungdom, för vi vet att barn läker i trygga miljöer!
Som familjehem är du aldrig ensam. Vi handleder våra familjehem både individuellt och i grupp. Varannan vecka träffar man sin familjehemskonsulent för egen handledning. I grupp har man möjlighet att träffa andra familjehem för att utbyta erfarenheter och ge varandra stöd, vilket brukar vara mycket uppskattat. Vi har en jourtelefon där våra familjehem kan nå oss dygnet runt, hela året, för att få råd och stöd. Vi anordnar föreläsningar, erbjuder trivselaktiviteter och mycket mer. Man får även ekonomisk ersättning som familjehem.
Familjehem och jourhem
Man kan ha både korta och långa uppdrag för Räddningsmissionen. När ett barn bor i familjehem under en längre tid, eller kanske till och med hela sin uppväxt, så kallar man det för stadigvarande placering. Ibland behövs det familjer som tar emot barn under en begränsad tid, medan socialtjänsten utreder barnets behov. Det kallas för jourhemsplacering. De kan vara alltifrån några dagar upp till 4 eller 6 månader. Oftast behöver det finnas en vuxen hemma på heltid när man är jourhem, men det beror helt på barnets ålder och förutsättningarna kring uppdraget.
Är du/ni intresserade av att bli familjehem eller jourhem, eller bara vill veta mer om vad det innebär – tveka inte på att höra av dig till oss. Vi ses gärna förutsättningslöst över en kopp kaffe och pratar mer. Varmt välkommen – Ni behövs!
"Framför allt har vi fått en till familjemedlem som vi älskar"
Vår familjehemsmamma Hanna Olofsson intervjuades i en artikel i Tidningen Dagen om att vara familjehem. I ett år har hon och hennes man Viktor varit familjehem via Räddningsmissionen. “Vi är så glada att vi vågade” säger Hanna till Dagen.
Frågor och svar om att vara familjehem
Vem kan bli familjehem?
Man kan vara familjehem om man är ensamstående, ett par eller familj, men det finns vissa kriterier som är viktiga t.ex:
- Det behöver finnas ett extra ledigt rum i bostaden.
- Familjehemmet behöver ha en stabil livssituation.
- Om ni har barn sedan innan bör det yngsta vara över 3 år gammalt.
- Om ni lever i relation behöver den ha varat i minst 3 år.
- Utredd och godkänd som familjehem.
Hur går en utredning till?
En utredning brukar ta mellan 2-3 månader att genomföra. Och innehåller:
- 3-4 st hembesök.
- Registerutdrag från myndighetsregister.
- Referenstagning.
- Djupintervju.
Alla familjehem erbjuds sedan att gå en grundutbildning som heter ”Ett hem att växa i”.
Vilket stöd får man som familjehem hos Räddningsmissionen?
När man som familjehem har fått en placering så har man stöd av sin familjehemskonsulent från Räddningsmissionen som vanligtvis besöker hemmet och ger handledning varannan vecka. Däremellan kan man ha telefonkontakt vid behov.
Utöver det erbjuds annat stöd som:
- Grupphandledning tillsammans med andra familjehem via Räddningsmissionen.
- Utbildningar.
- Dygnet-runt jour, där familjehemmet alltid kan ringa om någon akut situation uppstår.
Hur ser ersättningen ut för ett familjehem?
Man får ett arvode för uppdraget som familjehem. Som familjehemsförälder behöver man kunna frigöra tid för olika åtaganden kopplat till uppdraget som t.ex. socialtjänstmöten, umgängen, BUP-besök, skolmöten, handledning och utbildning m.m. Arvodet avser bland annat att skapa ett utrymme för att kunna delta i det som uppdraget kräver. Det utgår även en ersättning för omkostnader som skall täcka kostnader för barnet.
Ett familjehem svarar
Hur upplever ni stödet ni får som familjehem?
”Det är ett superbra stöd! Det är förstås olika från aktör till aktör, men vi upplever att vi har gott stöd från Räddningsmissionen i form av handledning på telefon någon gång var eller varannan vecka, lite beroende på hur ny placeringen är och hur den fungerar. Vi har även handledning via Teams, både enskilt och i grupp med andra familjehemsföräldrar. Fysiska möten står på paus nu av förklarliga skäl. Räddningsmissionen har även visat sig vara väldigt lyhörda när det kommer till våra behov för att fixa familjehemsuppdraget på bästa vis och har tex arrangerat en skräddarsydd utbildningsdag för oss och tre familjehem till. De är engagerade och agerar tydligt för att vi ska få goda förutsättningar i uppdraget. Dessutom har de jour dygnets alla timmar, vilket ger en mental trygghet av att aldrig vara helt utelämnad.”
Vad tycker du är viktigast att förbereda om vi ska bli familjehem?
”Bra och svår fråga! Den utredning som vi genomgår inför eventuella uppdrag är en stor och ganska omvälvande förberedelsefas för både tanken och känslolivet. Rent praktiskt har det blivit konkret för våra barn och samtal har uppstått när vi har fått bild på barnet och fixar i ordning i barnets blivande rum. Mitt bästa tips: Se till att det finns folk omkring er som kan ställa upp med avlastning av barn. (Ibland är det både ni och barnet som behöver en liten paus för att samla kraft). Det kan handla om läxläsning, en stund på lekplatsen eller en övernattning. Det kan göra underverk för tålamodsbanken och det inre lugnet.”
Har man kontakt med eventuella biologiska föräldrar?
”Ja oftast. Det kan vara föräldrar, syskon och annan släkt, alltså personer som är viktiga för barnet. Det här kan vara en riktigt besvärlig del av familjehemsuppdraget, men det kan också vara världens stöd. Oavsett vilket så berättar vuxna, som vuxit upp i familjehem, att relationen med ursprungsfamiljen har varit superviktig för dem, även om den inneburit hjärtesorg och förvirring bitvis”
Några röster om familjehemsvård
Till dig som jobbar inom Socialtjänsten
Alla våra familjehem är utredda enligt Socialstyrelsens riktlinjer och rekommendationer. Vi använder oss bland annat av initialbedömningen BRA-fam samt Nya Kälvestens intervjumodell i utredningsförfarandet. Utredningen samt matchningen av familjehemmet och barnet ligger sedan till grund för själva placeringen. Alla våra familjehem erbjuds att gå grundutbildningen ”Ett hem att växa i". Vi anordnar föreläsningar, erbjuder trivselaktiviteter och mycket mer.
Familjehemmen får handledning från våra konsulenter varannan vecka. De sker både individuellt samt i grupp. I grupp har våra familjehem möjlighet att träffa andra familjehem för att utbyta erfarenheter och ge varandra stöd, vilket brukar vara mycket uppskattat. Vi har en jourtelefon där våra familjehem kan nå oss dygnet runt, hela året, för att få råd och stöd.
Räddningsmissionen är en icke vinstdrivande verksamhet och kan därför ha låga dygnskostnader för placerande kommun.
"Vi blev familjehem eftersom vi ville engagera oss på något sätt. Att kunna göra det i hemmet är helt rätt. Det känns tryggt med Räddningsmissionen eftersom vi får handledning och stöd av dem. Ibland krockar våra olika kulturer i hemmet, det är mycket att lära, men jag tycker det mesta har funkat bra hos oss."
Karin och Jimmy, familjehem
Kontakta oss
Är du/ni intresserade av att bli familjehem? Jobbar du inom Socialtjänsten och söker ett familjehem? Välkommen att höra av dig till oss!
familjehem@raddningsmissionen.se
Telefon: 031-71 21 420
Emmeli Lilja
Familjehemskonsulent - förfrågningsansvarig
emmeli.lilja@raddningsmissionen.se 031-712 12 44Ulrika Ahlström Bronsman
Familjehemskonsulent
ulrika.ahlstrom-bronsman@raddningsmissionen.se 0721-45 42 14Berättelser
På internationella familjedagen reflekterar vår familjehemskonsulent Emmeli kring processen det innebär, för hela familjen, att bereda plats för en ny person i sitt hem.
Två kvinnor möts på BB. En nyförlöst och en erfaren familjehemsmamma som själv vet hur det är att föda barn och hur skörstark man är efteråt. Den utsattheten kan hon relatera till. Men den utsatthet som innebär att socialtjänsten är orolig för om ditt sug efter droger kommer vara starkare än förmågan att skydda ditt barn har hon inte upplevt.
Nyheter
I slutet av mars hölls en releasefest för Syskonstödet, det material som arbetats fram och som ska ge stöd till biologiska barn i familjehem.
Idag var vår medarbetare Annika Leckström tillsammans med Josefin Berg på TV4 Nyhetsmorgon och pratade om projektet Syskonstödet, ett material framtaget för biologiska barn i familjehem.