Mödrar

Två kvinnor möts på BB. En nyförlöst och en erfaren familjehemsmamma som själv vet hur det är att föda barn och hur skörstark man är efteråt. Den utsattheten kan hon relatera till. Men den utsatthet som innebär att socialtjänsten är orolig för om ditt sug efter droger kommer vara starkare än förmågan att skydda ditt barn har hon inte upplevt. Den utsattheten kräver ett stort mått mentaliseringsförmåga för att kunna relatera till.  

Att mentalisera innebär att ställa dig i någon annans skor. Känna det någon annan känner och tänka om dig själv utifrån. 

För även om hon är den som kommer med en lösning så vet hon att detta vare sig är enkelt eller självklart. Hon kommer underifrån, ödmjukt och med stor respekt för den nyblivna mammans situation. 

De har känt varandra några år nu, ett förtroende har byggts upp. Den nyförlösta mamman vet att kvinnan vill henne väl. 

Därför blir detta möte så viktigt. Ett samtal mellan två kvinnor utan andra inblandade. Ett möte i ögonhöjd mellan två mammor och en överenskommelse upprättas.  

Mammorna enas om att de ska hjälpas åt. Båda behövs. De ska älska det här barnet och efter bästa förmåga ge barnet vad det behöver så länge båda behövs. Den ena ska inte ersätta den andra. De ska göra detta tillsammans. 

Än en gång konstaterar de att detta är svårt, men det är så fint det kan bli mitt i det svåra.  

Familjehemsmamman lämnar ett löfte om att alltid finnas där. Och rena underkläder, bindor och en deodorant. Sånt hon vet att man vill ha när man just fött barn. 


 

Text skriven av Emmeli, familjehemskonsulent Räddningsmissionen

Är du nyfiken på vad det innebär att vara familjehem? Tveka inte att ta kontakt med oss om du har frågor eller vill prata vidare, vi finns här för att hjälpa, handleda, stötta och peppa dig!

Läs mer om familjehem

 

Familjehemsverksamheten Familj