MatRätt stöttar människor som lever i matfattigdom

5 november, 2020

Maträtt har nu varit öppen i sju månader. I mitten av mars, precis i början av coronakrisen, slogs portarna upp till butiken på Flatås Torg där människor i ekonomisk utsatthet kan bli medlemmar och köpa mat till en tredjedel av ordinarie butikspris.

Under de första sju månaderna har Maträtt fått 3000 medlemmar, räddat 350 ton matsvinn, sålt 30 000 matkassar samtidigt som 24 personer har arbetstränat i butiken. Även engagemanget från allmänheten och företag har var mycket stort, 34 volontärer har varit med och bidragit till att Maträtt klarat sitt uppdrag över all förväntan.

”Att vi idag har 3000 medlemmar (personer som har inkomst lägre än 9290 kr i månaden) är ett bevis på att det verkligen finns behov av den här typen av butik” säger Ida-Lina Frisell, butikschef på MatRätt. ”Det som blivit tydligt för oss som jobbar här är hur utbrett problemet med matfattigdom är. Våra kunder är alltifrån ensamstående föräldrar och nya göteborgare till pensionärer som av olika anledningar har det tufft i livet och därför lever på existensminimum. Till MatRätt kan man ta med sig sin familj och handla och slippa säga nej lika ofta som i vanliga butiker. En del av våra kunder är även personer som prioriterar miljöfrågor och vill vara med och bidra till mer hållbart samhälle. ” säger Ida-Lina Frisell, butikschef på Maträtt.

Butiken öppnade precis när coronapandemin slog till i Sverige. ”Vi öppnade i princip på dagen då de första corona-restriktionerna genomfördes. I den svåra tid som rådde kändes det extra meningsfullt att starta. Under det mer än halvår vi har haft öppet har vi varje dag mött många kunder kunder i verksamheten som drabbats både direkt och indirekt av pandemin.” säger Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen.

”Just nu är vår största utmaning att få in mer mat så att vi kan tillfredsställa den stora efterfrågan hos våra medlemmar, de som har svårt att ha råd att handla någon annanstans. Vi vet att livsmedelsindustrin jobbar hårt med sina hålbarhetsmål och vi vill gärna bidra in i dessa som en relevant samverkansaktör som gemensamt tar samhällsansvar. Alla leverantörer är välkomna till oss. Vi kommer ändra mycket om Maträtt och livsmedelsaktörer jobbar ännu mer tillsammans.” berättar Ida-Lina Frisell.

Ida-Lina är stolt när hon ser tillbaka på det senaste halvåret för butiken. ”Det är klart att jag blir glad av att se konkreta siffror över hur bra det gått för butiken, men mest stolt är jag över alla dem jag får jobba med och hur vi gjort detta möjligt tillsammans.Det spelar ingen roll om du är anställd, arbetstränar eller är volontär. MatRätt har blivit så mycket mer än bara en butik. Det är en mötesplats som ger hopp både till våra kunder och oss som jobbar här" avslutar Ida-Lina Frisell.

MatRätt