Kock på Räddningsmissionens verksamhet ResursRätt lagar mat.

Ert överskott kan göra skillnad för människor i social utsatthet  

ResursRätt tar vara på mat och andra förnödenheter och fördelar dem till Räddningsmissionens verksamheter för människor i social utsatthet. Vill ert företag donera produkter och livsmedel och samtidigt stötta människor i utsatta situationer? Då är ni välkomna till ResursRätt!  

Alltför många människor i Göteborg lever i social utsatthet och vi vet att bra mat, tillgång till hygienartiklar och kläder har stor påverkan på ens livssituation. Därför vill vi utöka vårt samarbete med företag, grossister, producenter och andra verksamheter som vill vara med och bidra med produkter och livsmedel. Smidigt och enkelt. Inget som doneras till ResursRätt säljs vidare, utan går till människor som är i behov av förnödenheter. Alla livsmedel som kan tillagas och ätas istället för att slängas är dessutom en stor vinst för miljön!

Med projektstöd av Postkodstiftelsen har vi förberett ett produktionskök i anslutning till den nya MatRättbutiken i Rannebergen Centrum. Köket möjliggör matlagning av måltider till behövande målgrupper inom Räddningsmissionens verksamheter. Samtidigt skapar vi flertalet arbetsträningstillfällen för personer som idag står längre ifrån arbetslivet. Vårt fokus är att ta till vara på räddade livsmedel, erbjuda arbetsträning och leverera goda, hälsosamma måltider till behövande. Projektet ska främja social och ekonomisk hållbarhet i Göteborg. 

Donera i appen

Vi vill göra det enkelt för företag att donera matsvinn och andra förnödenheter till oss. Därför har vi nu tagit fram appen ResursRätt. I appen kan ni gå in och meddela oss vad ni vill donera, vilken volym det handlar om och vilken tid ni vill att vi kommer och hämtar varorna. Vi som arbetar på ResursRätt har stor erfarenhet av att hantera mat. Vi har en kyllastbil och en lastbil för övriga varor och kommer gärna och hämtar maten hos er!  

Resurserna som doneras går i första hand till Räddningsmissionens arbete och sedan till andra organisationer och församlingar som jobbar med socialt arbete. ResursRätt skiljer sig på så sätt från vår verksamhet MatRätt som bygger på regelbundna avtal med företag som vill donera mat till vår matbutik.  

Ladda ner via App Store Ladda ner via google play

ResursRätts app visas på en mobil.
Skadade matförpackningar används till att laga mat på Räddningsmissionens verksamhet ResursRätt.

Vilket svinn tar vi emot? 

Vi tar emot allt funktionellt matsvinn, exempelvis: 

  • Produkter med skadade ytterförpackningar 

  • Varor med kort bäst-före datum 

  • Produkter från överproduktion

  • Storförpackningar för restaurangkök

Färskvaror kan ha två till tre dagar kvar till bäst före-datum. Torra varor och frysta livsmedel kan ha passerat datum med någon vecka så länge fryskedjan inte är bruten.
Vi arbetar alltid med spårbarhet och det underlättar om det medföljer följesedel för er donation. Om följesedel saknas journalför vi dem när varorna mottas på ResursRätts lager. 

Hör av er så berättar vi mer. 

Vårt mål är att steget från intresse till livsmedelsdonation ska vara så kort, effektivt och enkelt som möjligt. Vi är alltid lyhörda till hur ni som företag vill arbeta för att skapa ett gott samarbete. 

Om det uppstår frågor eller om ni behöver hjälp med det praktiska kring logistik eller sortering av produkter är ni varmt välkomna att höra av er till oss. 

Matlådor packas på Räddningsmissionens verksamhet ResursRätt.
ResursRätt - Från idé till verklighet

ResursRätt räddar livsmedel från att bli matsvinn, erbjuder arbetsträning och förser personer i våra verksamheter med god och näringsrik mat. 

”Vi bestämde oss helt enkelt för att vi skulle lyckas, och det gjorde vi.”  

Läs mer
ResursRätt nya produktionskök

Vår projektverksamhet ResursRätts stora och fina produktionskök är äntligen färdigt för att laga mat! Maten som lagas här kommer från räddade råvaror och blir till goda måltider som serveras i Räddningsmissionens olika verksamheter.

ResursRätt MatRätt MatRätt
Läs mer