En hel roman

Det var sista kvällen med S. Ansökan om verkställighetshinder hade fått avslag. Alla dokument var klara. Gränspolisen skulle hämta klockan 05.00. Vi hade fått tag i mediciner för ett par månader. Några hade samlat ihop pengar, men S sa nej. Risken var stor att han ändå skulle bli av med dem under resan.

Nu var det dags för den sista Soppmässan. S har alltid varit med och hjälpt till. Dukat innan, delat ut ljus och sångböcker, städat efteråt. Vi har haft soppmässor i Matteuskyrkan i över 5 år och jag minns inte någon gång som han inte varit där.

Efter 17 år i Sverige hade han ännu inget uppehållstillstånd. Sökt, överklagat, fått verkställighetshinder. Det var slut på detta nu. Utvisningen skulle genomföras.

Några trodde på ett mirakel under natten. Jag tänkte att det ändå är bra att verkligen säga adjö. Så i slutet av mässan bad jag honom komma fram i kyrkan. Alla i rummet kände inte till situationen runt S, så jag började berätta. Och helt oplanerat, det kändes först så oprofessionellt, började mina tårar rinna. Jag tänkte, vem räddar mig? Vem steppar upp och tar över? Men det hände inte. Det var jag som höll i kvällen. Det var jag som var pastorn.

Jag tittade upp. Då såg jag hur många i rummet grät. Polackerna vid sitt bord, de snälla männen från Syrien, volontärerna, kyrk-grannarna och S själv. Jag förstod att jag var bland vänner, att vi är en gemenskap och att känslor är okej.

Vi bad för S och gav honom ett collage med bilder. Från sommarutflykter, mässor, arbete och gemenskap. Vad som än händer framöver har vi så många fina minnen att dela. Morgonen efter var han med på planet.

På Räddningsmissionen får vi ibland följa människor över lång tid. Det kan göra ont men är också ofta fint. Den där sista kvällen med S, mitt i sorgen blev den ändå meningsfull och vacker.

Jag gick hem genom ett regnigt Göteborg. Det var en kväll som skulle ha räckt för en hel roman.

/Eva Erlandsson, pastor och verksamhetsledare för Gatukyrkan

 

Vill du stötta Räddningsmissionens arbete med gatukyrkan? Swisha till 900 44 41. Tack för din gåva! 

Gatukyrkan och soppmässan Evas krönikor