Fattigdom eller rikedom?
Det är en grå och frusen vinterdag. Flatås torg är tyst och nästan lite ödsligt. Men när dörren slås upp till MatRätt möts man av ett härligt sorl av människor som handlar och samtidigt verkar ha det riktigt trevligt. Maria Nehme O’Neill är samordnare på MatRätt och har varit med sedan starten. I sitt arbete möter hon dagligen människor i ekonomisk utsatthet. Intervjun inleds med frågan hur hon och hennes kollegor möter fattigdom i det dagliga arbetet. “Får jag börja med att säga vad vi möter i form av rikedom?” svarar hon. Så klart hon får.
“Det är rikedom vi möter varje dag när vi öppnar dörrarna till butiken. Våra medlemmar är extremt driftiga och positiva människor. De har inte så stort ekonomiskt kapital, men de har väldigt mycket motivation och vilja till att förbättra sin egen livssituation. En del åker flera dagar i veckan hela vägen från Bergsjön och Angered till oss i Flatås. Deras materiella fattigdom tar sig uttryck i att man försöker hitta lösningar, och där är vi en av lösningarna.”
På MatRätt kan man bli medlem om man har en inkomst på under 11 190 kr i månaden. Ett medlemskap innebär att du får handla varor till ungefär en tredjedel av priset jämfört med en vanlig mataffär.
“Våra medlemmar kan handla hos oss och slippa gå hem med en ångest över att pengarna har tagit slut. Vi har kunder som berättar att de äntligen hade råd att gå till tandläkaren eller köpa en egen säng sedan de kom till MatRätt. Andra säger att det är första gången de inte behöver säga nej till barnens önskemål i mataffären för att de inte har råd. En av våra medlemmar berättade nyligen att MatRätt har räddat honom under pandemin. Då han förlorade sitt jobb inom restaurangbranschen blev MatRätt det enda stället där han hade råd att köpa mat” berättar Maria.
En gemensam sak hos MatRätts medlemmar är att de alla har låg inkomst, men anledningen till varför varierar.
“Det kan handla om att man länge levt med fysisk eller psykisk ohälsa och på så sätt hamnat långt ifrån arbetsmarknaden. Många av våra medlemmar och arbetstränande är utlandsfödda och fortfarande på väg att etablera sig i Sverige. Ofta har de motivation till att förbättra sin situation men saknar kontakterna, kunskapen eller språket att på egen hand söka arbete. En del av våra medlemmar är ensamstående mammor som kämpar och har det extremt knapert. Vissa av dem brottas även med annan problematik som att inte ha ett kontaktnät och några har även varit våldsutsatta i hemmet”, berättar Maria.
“Det kan vara en tillfällighet i livet som gör att man på något sätt har hamnat i kläm och att man kanske inte har ett skyddsnät som fångar upp. Skilsmässa, förlusten av ett jobb eller sjukdom. Enligt SCB lever cirka 400 000 människor i Sverige runt fattigdomsgränsen idag. Trots att vi anses vara ett rikt land med bra välfärd och möjligheter för många. Det vi ser är att när man blir urloopad ur systemet, när man ramlar mellan samhällets stolar, då är det svårt att ta sig tillbaka."
Matfattigdom är en term Stockholms stadsmission har myntat i Sverige. Uttrycket har sin grund i ett globalt fenomen om att inte ha tillräckligt med mat, inte ha råd med hälsosam mat eller att inte ha råd med mat alls.
“Att vara fattig leder till att du äter sämre. Du kanske tvingas att välja bort hälsosam mat för att den är dyrare. Matkostnader utgör en stor del av en människas utgifter. Men vi vet att mat är grundläggande för hälsa och för att känna sig trygg i livet. Att vi på MatRätt kan bidra med den tryggheten tror vi gör stor skillnad för människor.”
Maria Nehme O´Neil, Samordnare MatRätt
"Jag brukar peppa våra medlemmar med att säga vilka matsvinnshjältar de är"
"Våra medlemmar kan gå hem med tre matkassar som de själva har kunnat handla för mindre än 300 kr, istället för bara en där de hela tiden har behövt välja bort. För fattigdom tar sig uttryck i att du hela tiden måste prioritera vad du har tillgång till, vad du kan äta och vad du inte kan äta.”
“Dessutom känner sig många inte välkomna överallt, på grund av sin brist på ekonomiskt kapital. Här på MatRätt är alla välkomna. Det är därför vi också håller öppet för ordinarie kunder som genom att handla här stöttar vår verksamhet. Det är viktigt för oss att man inte ska känna sig som en andraklass-medborgare för att man handlar här. Här ska alla få mötas, oavsett bakgrund, ekonomi, status och så vidare. Jag brukar peppa våra medlemmar med att säga vilka matsvinnshjältar de är, mer än människor som handlar i vanliga affärer. De hjälper ju till och räddar så mycket mat som annars skulle kasseras! Så även om de inte har stora ekonomiska resurser så gör våra medlemmar skillnad genom de cirka 20 ton mat vi räddar varje vecka. Det är hållbarhetsarbete om något!”
MatRätt har funnits i två år och arbetet utvecklas ständigt. Under våren öppnas MatRätts andra butik i lokaler i Rannebergen centrum.
“40% av våra medlemmar idag kommer från nordöstra Göteborg där vår andra butik öppnar. Det kommer att vara en hjälp för våra nuvarande medlemmar och även för dem som idag inte ens har resurser att ta sig hit. Jag tror också att vårt kommande projekt ResursRätt kan bli ett bra sätt att omdirigera resurser till dem som behöver det. ResursRätt öppnar upp möjligheten att få in fler i arbetsträning, där vi framförallt vill rikta oss mot unga som varit i riskmiljöer och kriminalitet samt kvinnor med utländsk bakgrund som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det finns stora utmaningar men också väldigt stora möjligheter att göra något bra genom detta. Så arbetet fortsätter!” berättar Maria.
“Jag vill verkligen understryka att jag känner mig hoppfull. Ibland kan det vara ledsamt att prata om fattigdom på det här sättet. Det kan bli så dystopiskt och hopplöst. Men jag blir positivt upprymd varje gång jag ser våra medlemmar som kommer hit. De gör aktiva val till ett bättre liv. Förhoppningsvis kan det leda till en bättre vardag och livssituation. Det kanske tar tid men de är på väg.”
MATHIAS, MEDLEM MATRÄTT
Favoriträtt:
Jag tycker om att laga fiskrätter och soppor från Göteborg och Västkusten. Jag har bott i Italien så jag tycker också om italiensk mat.
Varför sökte du dig till MatRätt?
Jag var sjukskriven och så räckte inte pengarna till. Jag hade haft en god man som förskingrat pengar och lurat mig. Så jag var ju liksom på väg att gå under. Jag klarade inte av att få ihop till mat eller någonting och myndigheterna hjälpte mig inte. När jag hade opererat bort gallan och var ensam så fick jag hjälp att komma hit till MatRätt med hjälp av en pastor från Räddningsmissionen. Det är ju en lättnad och trygghet att veta att det alltid går att få ihop så att det går att äta och laga. Förutom att åka och äta på Stadsmissionen eller Räddningsmissionen och andra ställen i stan där man kan äta (gratis) så är det skönt att ha något hemma.
Vad betyder MatRätt för dig?
Det är livskvalité. Känslan av ett värdigt liv. Matglädje har ju både en näringsmässig och biologisk nytta för överlevnad, men även kulturell nytta för att vara en del av matkulturen. Att laga mat och äta mat tillsammans är ju att vara människa liksom. Om glädjen i det tas ifrån den så tas man också ifrån den grundläggande känslan av att tillhöra samhället och livet. Så här gör man ju en fantastisk insats. Att det finns och att det går. Och att det är möjligt och man visar att här gör man något som inte samhällets egna myndigheter alls tar hand om någonting.
ESTAHIL ABDI, MEDLEM MATRÄTT
Favoritmat: Kycklinggryta.
Jag har handlat på MatRätt i två år och det har varit spännande faktiskt. Jag och mina väninnor åker hit ifrån Angered två eller tre gånger i veckan. Om jag har tid kommer jag nästan varje dag.
MatRätt är jättebra och viktigt för oss. Många som handlar här har stora familjer med tio barn och vår ekonomi är inte tillräcklig. Min man är arbetslös och jag studerar till undersköterska. Vi handlar här för att det är billigt. Man kan köpa 10 liter mjölk för bara 10 eller 20 kr! Det passar mig som har både små och stora barn, vårt kylskåp är fullt! Ibland är det kort datum på maten men det är bra att den inte slängs, det är bättre att man äter.
När man kommer hit på förmiddagen och affären är fylld är det alltid lika spännande, man är nyfiken på vad som finns. Jag brukar handla ris, juice, mjölk, ägg, kyckling, olja och halal-kött om det finns.
Jag brukar säga till personalen att jag är tacksam. Det är trevligt att träffa personalen som kämpar och jobbar hårt. Om jag inte hade studerat hade jag gärna kommit hit och jobbat några timmar, men när man har barn och studerar har man inte mycket tid över. Jag hoppas ni kommer att fortsätta!
Är du intresserad av att bli volontär på MatRätt?"
Läs mer här!