Jerker lagar hälsosam mat av matsvinn

Kock på Räddningsmissionens verksamhet ResursRätt lagar mat.

Vår kock Jerker jobbar på ResursRätt och lagar mat på matsvinn som sedan fördelas till människor i Räddningsmissionens verksamheter. Maten lagas i lokaler i anknytning till MatRätt och Jerker använder sig bland annat av det lilla svinn som blir i butiken i sin matlagning. Jerker gör också hälsosam mat till Maträtts deltagare som arbetstränar, detta mål mat är för många det enda lagade mål mat man äter. 

Vi passade på att ställa några frågor till honom:

Hej Jerker! Vem är du? 

“Jag har hela mitt liv jobbat som kock på finkrog och nattklubb, de senaste 10 åren på Pensionat Styrsö-skäret. Sen i mars har jag jobbat här på ResursRätt som kock vilket är både inspirerande, omväxlande och kul! “

Vad är det du gör i ditt jobb?

“Jag brukar säga att jag lagar mat på råvaror som annars hade slängts, för människor som inte kan laga mat på egen hand. Till min hjälp har jag personer som är på väg till arbetsmarknaden. Detta i kombination skapar många kreativa maträtter. Jag använder mig endast av matsvinn som kommer in till MatRätt och ResursRätt i min matlagning. Maten går bland annat till Räddningsmissionens verksamheter för människor i social utsatthet.” 

Du har ju i många år lagat mat på fina restauranger, vad är skillnaden från det till att nu laga mat på matsvinn?

“På ett vis är det som natt och dag. Men samtidigt är grundtanken den samma, att skapa något av det man har. När man lagar med matsvinn får man acceptera lite skavanker och att resultatet kanske inte blir 100%, men att man kan komma väldigt nära. Skyn är kanske till exempel ingen riktig sky, utan vi kokade potatis och morötter i lättöl för det vi hade gott om och slängde i lite kryddor. Mixa och sila, sen är man ganska nära. Slutresultatet är sällan det man tänkte utan man får utgå från de råvaror man har!

Vad är dina bästa tips på att ta vara på matsvinn hemma?

Soppa är en underskattad mat för att ta vara på alla möjliga rester. Till exempel, alla överblivna grönsaker du har, som ett par skivor tomater från frukosten, samla dessa i en låda i frysen. När lådan är full, låt den tina över natten, mixa med vitlök, lite olivolja,  salt, peppar och chili. Så har du en gazpacho, en kall grönsakssoppa! Toppa med ett halvt ägg och lite färska räkor. 

 

ResursRätt MatRätt