Friska gemenskaper och sunda rutiner

En plats där alla är välkomna. Där fokus läggs minst lika mycket på den psykiska hälsan som den fysiska styrkan. Där vänskaper bildas och nya riktningar i livet utstakas. Den platsen finns, och går under namnet Räddningsmissionens Friskvårdscenter. Här träffas människor för att träna kroppen och sinnet i en miljö med låga trösklar och högt i tak. För att förändra sitt liv. Eller för att helt enkelt ha någon att prata med. Stort och smått. Så som livet är.
 

Gymmet är fyllt av ljud och människor. Någon promenerar på löpbandet, och någon annan får tips på övningar som är skonsamma för knäna. I ett hörn står en grupp och pratar. Om livet. Både om det som varit tufft, men också om det som varit bra. Kristofer Engstedt, samordnare för Räddningsmissionens Friskvårdscenter, hälsar på varenda person han går förbi.  

”Tjenare kompis, vad roligt att se dig här!”, kan det låta.
Många high fives delas ut. Det är måndagkväll och människor i alla möjliga åldrar och livssituationer har samlats på Slottsskogsvallens idrottscenter för att träna tillsammans. Här erbjuds deltagarna bland annat möjlighet till löpning, cirkelträning eller ett pass i gymmet. Om man bara vill komma dit för att prata går det också bra.  

– Vi vill att det här ska vara en plats med låga trösklar och högt i tak genom en kultur byggd på människor som välkomnar och engagerar sig för varandra, berättar Kristofer.  

"Vi vill att det här ska vara en plats med låga trösklar och högt i tak genom en kultur byggd på människor som välkomnar och engagerar sig för varandra"

Friskvårdscentret är en ny satsning inom Räddningsmissionen som hade sina första pilot-tillfällen i mars i år. Många människor kom för att vara med, och direkt såg man att centret fyllde ett behov av gemenskap och samhörighet. Sponsorer slöt upp för att stötta projektet och volontärer rekryterades. 

Kristofer berättar om vad han tidigare gjort som lett honom till där han är idag.  

-I 25 år har jag jobbat med människor som befunnit sig i bland annat missbruksproblematik, kriminalitet, lidit av psykisk ohälsa eller som av andra anledningar hamnat snett i livet och inte riktigt passat in i mallen som formats av samhället. Jag har jobbat med unga tjejer och killar som tvångsomhändertagits för behandling av statens institutionsstyrelse. En väldigt speciell och många gånger tuff situation att vara en del av. Men jag har alltid gjort mitt bästa för att vara en trygg och stabil person som kämpar för människan. I alla lägen. Det är min drivkraft, människans rätt till att få leva ett värdigt liv. Det var därför jag fastnade för den här tjänsten, för Räddningsmissionens vision att möta människor i ögonhöjd, den är så bra. Jag tror till och med att jag inledde min ansökan till det här jobbet med: den här tjänsten är som gjord för mig, skrattar Kristofer. 

Och när man ser Kristofers sätt att möta och motivera människor på så kan man inte annat än att hålla med. Han är på precis rätt plats. Dels på grund av hans erfarenhet med att möta olika typer av människor, men också på grund av hans stora intresse för friskvård och träning. Han själv både tränar och coachar i kickboxning.  

-Man kan tro att kickboxning är en aggressiv och farlig sport, men de jag träffar som håller på med den sporten är världens snällaste och mjukaste, berättar han. Man möts i en respekt för varandra och delar någonting tillsammans.  

Och det är det som också är visionen för Räddningsmissionens Friskvårdscenter. Träning som bygger gemenskap och bidrar positivt till både fysiskt och psykiskt mående.  

-Vi vet hur otroligt viktigt det är med friska miljöer när man aktivt jobbar för att ta sig ur eller för att hålla sig borta från missbruk. Ett sådant här ställe, med människor som samlas för att träna, är därför optimalt. Dels får deltagarna möjlighet till fysisk aktivitet och rörelse, vilket ju inte är någon nyhet att det är en bra grej, samt får möjligheter att bygga sunda relationer till personer som kan stötta dem i deras process mot tillfrisknande. För att bli eller hålla sig frisk handlar minst lika mycket om det psykiska som det fysiska måendet. Så egentligen är det inte träningen i sig som ska vara i fokus, det är gemenskapen och det faktum att alla är välkomna som är det viktiga. Den fysiska aktiviteten är en stor bonus i det hela. 

 

"För att bli eller hålla sig frisk handlar minst lika mycket om det psykiska som det fysiska måendet. Så egentligen är det inte träningen i sig som ska vara i fokus, det är gemenskapen och det faktum att alla är välkomna som är det viktiga."

En tydlig målbild 

Visionen med Friskvårdscentret är tydlig och konkret, och inspireras nästan helt av Kungsporten i Huskvarna. Kungsporten är ett gym och mötesplats i Huskvarna med precis samma målgrupp som den Räddningsmissionens Friskvårdscenter har. De har runt 1500 medlemmar som tränar hos dem. Där finns också ett café och restaurang, en second hand och en församling. Ett helt community, med andra ord.
 

Kristofer får frågan var han ser Räddningsmissionens Friskvårdscenter om fem eller tio år. 
 

-Hur lång tid har du att lyssna? Frågar han och skrattar gott. 
 

-Nej skämt å sido, men om jag får drömma stort så vill jag att det blir en naturlig och självklar mötesplats för människor i alla olika situationer och med olika bakgrunder. Och att det ska utvecklas till ännu mer. Redan nu har vi hjälpt människor som kommit till oss att skaffa jobb eller bostad. Kanske kan vi öppna någon typ av socialt center i samband med gymmet? Och kanske kan vi ha Räddningsmissionens huvudkontor där, så att våra medarbetare kan komma ner och träna. Volontärsamordningen kan ske där. Så kommer det se ut om jag får drömma stort, men min chef Patti brukar säga till mig: ”Spring långsamt”, och han kan nog ha rätt, skrattar Kristofer. Vi vill göra det här strategiskt och välplanerat för allas skull. 
 

Något Kristofer framhäver är hur tacksam han är över att få göra det här genom Räddningsmissionen. 
 

-Räddningsmissionen är en organisation som ser möjligheter istället för hinder. Som tänker på utveckling för målgruppens bästa, istället för ”så här har vi alltid gjort”, trots att det kanske inte alltid funkat så bra. Det är så häftigt att få vara på en arbetsplats med kollegor och en ledning som vågar och som hejar på en när man har idéer. Jag verkligen fascineras över styrkan som finns när människor går tillsammans med målet att förbättra tillvaron för andra människor. Och det ser vi genom många av våra verksamheter, till exempel MatRätt och Ability. Det är häftigt att få vara en del av det, att få vara med och stötta människor för att de ska få leva ett värdigt liv.  


Vill du veta mer om och engagera dig i Räddningsmissionens Friskvårdscenter?

Lär mer här

Hemlöshet och social exkludering Räddningsmissionens Friskvårdscenter Friskvård