"Här har jag min trygghet i livet"

Det här jobbet har nog räddat mitt liv. Min självkänsla är tillbaka och
jag kan stå på egna ben

Jeanette kom i kontakt med Räddningsmissionen via en utbildning och fick först en lärlingsplats på matsvinnsbutiken MatRätt på Flatås Torg. Nu har hon jobbat i butiken i ett år och fem månader. Ju mer Jeanette pratar om jobbet i butiken, desto mer förstår man hur mycket den betytt och betyder för henne.

– Jobbet här har i praktiken räddat mitt liv, säger hon bestämt. Butiken och personalen har betytt mer än vad man någonsin kan tänka sig. Jobbet är min trygghet i livet och jag är så tacksam för Räddningsmissionen. Jeanette säger först att hon är blyg, men det försvinner ganska snart och efter en kort stund i vårt samtal har vi både pratat allvar och skrattat högt. Jeanette berättar om tiden innan hon kom till Räddningsmissionen. 

– När jag började här var jag utsatt för både psykisk och fysisk misshandel av min före detta sambo. Ibland var det så illa att jag inte ville komma hit. När det var som värst funderade jag på att ta mitt eget liv. Min sambo slog sönder hela lägenheten och slängde min sons grejer. När jag berättade för personalen här hur jag hade det hemma föll en stor sten från mitt hjärta. Det var så skönt att veta att jag hade dom bakom mig. Med jobbet på MatRätt vände livet för Jeanette. Hennes glädje och tacksamhet över detta går inte att ta miste på. Hon har lätt till skratt och återkommer hela tiden till MatRättbutiken och vad jobbet där betyder för henne.  

– Här har jag fått så mycket stöttning och förståelse. Min självkänsla är tillbaka och jag kan äntligen stå på egna ben ekonomiskt.  

 

Nu är min självkänsla tillbaka och jag kan äntligen stå på egna ben ekonomiskt. 

Drömmen och caféjobb blev sann  

Jeanette säger att hon älskar serviceyrket och berättar att hon blivit god vän med många av kunderna i butiken.  

– Kunderna är ju här flera dagar i veckan och det gör att man lär känna dem. Många berättar om sin situation och ibland har jag pratat med dem på telefon eller fått ett sms.  

Men efter att ha jobbat heltid under sommaren fick Jeanette en fråga från sin väninna Siri, som också jobbat på MatRätt, om hon ville komma och jobba på hennes café i Haga.  

– Jag har ju drömt om att jobba på café eller något ställe där man får hjälpa andra människor, berättar Jeanette.  

Och efter att ha varit arbetslös i 15 år känner hon glädje att gå till jobbet varje dag. Både till MatRätt där hon hjälper människor som har det svårt och till caféet i Haga.  

– Fast jag erkänner att jag saknar att komma hit varje dag, säger Jeanette  

Fått nytt boende via Hjärterum  

När Jeanettes sambo blev tagen av polisen förlorade hon också sitt boende, eftersom lägenheten de bodde i var hans.  

– Jag flyttade runt och bodde hos vänner och så, men ville såklart ha ett eget boende. Jag var hemlös från januari fram till augusti, berättar hon. Jag skulle precis flytta ut från mitt dåvarande boende när jag träffade Arash Mansouri från Räddningsmissionen här i butiken.  

Arash jobbar med Hjärterum som är ett av Räddningsmissionens projekt för att motverka hemlöshet där privatpersoner kan hyra ut ett rum, en lägenhet eller ett attefallshus till Räddningsmissionen. Räddningsmissionen upplåter sedan boendet till någon som saknar bostad.  

Efter ett par veckor hade Arash fixat en lägenhet i Hovås.  

– Det är en liten lägenhet i bottenvåningen, men det känns bra att ha ett eget boende, säger Jeanette. Det är nära till havet och det gillar jag, även om jag är en badkruka. Och det går enkelt att åka buss in till stan, det tar bara 20 minuter att komma hit. När jag flyttade så fick jag hjälp av personalen här. Helt fantastiskt!  

Jag hoppas att någon som har det tufft läser detta och känner hopp om att de också kan ta sig ur sin situation.  

Längtar efter sina två barn  

Jeanette har två söner, en är 21 år och en är 7. Hon drömmer om att 7-åringen ska kunna flytta till henne.  

– Det är jobbigt att vara så långt från sina barn, men min lägenhet är för liten för att han ska kunna komma hem och bo hos mig, säger hon. Han har det bra i familjehemmet där han bor nu och det kanske inte är rätt att ta honom därifrån.  

Jeanette berättar att de ses en gång i månaden och att de var på Liseberg senaste gången de sågs.  

– Vi brukar också träffas hos hans farfar och snart ska vi träffas igen. Kanske går vi på bio då, berättar hon. Min äldre son bor i Skene och vi träffas inte så ofta.  

Jeanette får frågan vad hon gillar att göra på sin fritid och funderar en stund. Sedan skrattar hon till berättar att hon gillar att städa och tvätta.  

– Ja, jag gillar det! Det är härligt, gärna med lite bra musik till.  

Julen en tuff tid  

Julen är en tuff tid för Jeanette. Då känner hon sig extra ensam och längtar efter sina barn.  

– När man är ensam är det inget roligt med pynt eller att laga mat. Jag hoppar liksom över det och låtsats som om det är en vanlig dag, säger hon. Men jag älskar julmusiken, även om den gör mig blödig. Jag har suttit ensam förr på julen, så jag vet att jag klarar mig.  

Men hon hoppas att få träffa sin son lite också.  

– Vi brukar ses hos hans farfar någon dag under julen.  

Så skrattar hon plötsligt till igen.  

– Jag får väl städa under julhelgen. Kanske ska ta grannens hus också!  

Jeanettes självkänsla har stärkts ordentligt under det senaste året och hon funderar på hur livet nu har vänt.  

– När jag ser tillbaka så inser jag vilken resa jag har gjort. Nu har jag ett eget boende där jag kan stänga om mig och har fått eget ansvar med jobb och så. Förut tänkte jag att jag inte är någonting utan mina barn, men nu känner jag mig behövd och bekräftad. Jag hoppas att någon som har det tufft läser detta och känner hopp om att de också kan ta sig ur sin situation, avslutar Jeanette 

Jobbet här har nog räddat mitt liv

MatRätt Kvinnor i hemlöshet