Hemlöshet - en liten grundkurs

Vi ville ha svar på några vanliga frågor om hemlöshet. Frågor som vi brukar få när vi berättar att vi arbetar på Räddningsmissionen. Frågor som de hemlösa ofta får när de börjar prata med folk. Vi ställde frågorna till människor med egen erfarenhet av hemlöshet, samt till våra medarbetare på Räddningsmissionen som jobbar med hemlöshetsfrågor. 

Varför är folk hemlösa?

”Frågan har många svar. Alkoholproblem är min anledning, jag blev utslängd av en tjej. Men det kan finnas flera tusen anledningar”

”Utanförskap och bostadsbrist, det är anledningen. Det krävs inte mycket för att man ska hamna här”

”För mig var det självförvållat, men jag trodde inte att det skulle få så enorma konsekvenser. Jag var 100% säker på att min släkting skulle låna mig pengar till hyran. Men han sa nej.”

”Ofta p g a socialmedicinskt handikapp. För mig handlade det om missbruk och grov kriminalitet. Jag har en bokstavsdiagnos också.” ”Mitt företag gick omkull. Det blev strul med hyrorna, socialtjänsten hjälpte mig inte”


Det finns lika många svar som det finns hemlösa. Det går att skilja på social och strukturell hemlöshet. Den sociala hemlösheten handlar om att den som är hemlös har en problematik som ex beroende eller psykisk ohälsa. Den strukturella hemlösheten handlar om att strukturen i samhället gör att det saknas bostäder som ex att det inte finns en lägenhet till båda parter vid en skilsmässa.

Vad gör de hemlösa hela dagarna?


”Jag dricker öl och går och samlar burk på dagarna och nätterna. Jag går till Räddningsmissionen och äter frukost och till Trappa Ner på kvällarna när de har öppet”

”Man slår ihjäl tiden” ”Jag är väldigt kreativ. Jag hjälper människor i deras livssituation. Med städning, transport, teknik. Om jag hade arbetat på en institution hade jag kunnat göra samma sak och få betalt. Men jag är hemlös och lever utanför lönesamhället.”

”Jag är ganska mycket på bibliotek, och så finns det ju kyrkor och andra som ordnar saker”

”Man försöker klara dagen. Man jagar sin drog. Försöker få mat, kanske på Räddningsmissionen. Man försöker förbereda natten.


Det kan se olika ut. En del kämpar för sin överlevnad, en del deltar i sysselsättning, andra är på sitt tillfälliga boende eller går runt på stan.

”Var sover de hemlösa?”

”Portuppgångar, källartrappor, garage. Varhelst du kan söka skydd för väder och vind. Om det blir riktigt kallt får man se till att ha ordentliga kläder, sovsäck och liggunderlag. Jag har legat ute hela vintrar.”

”Där tillfälle ges”

”På någon kamrats soffa förhoppningsvis. Ibland kan man få plats på 35:an eller Tillfället. Det är härbärgen man får en natt.”

”På McDonalds, Avenyn, brukar man kunna sova ett tag. De har nattöppet och snäll personal”

”Jag har sovit i tält i flera år. Det går ganska bra utom när det blir jättekallt. Då brukar jag gå runt till Centralstationen, Femman och McDonalds”


På härbärgen, soffor, i trappuppgångar, på parkbänkar, hos kompisar eller precis var som helst men de allra flesta göteborgare i hemlöshet bor på någon form av boende eller i en träningslägenhet.

Vad menas med att vara hemlös?

”Att du är uteliggare, bor på gatan”

”Att man saknar en egen bostad”

”Att inte ha någon fast punkt i tillvaron”


Att inte ha tillgång till en egen bostad eller att ha en boendesituation som gör att du är beroende av andra för att få tillgång till en sovplats. Socialstyrelsen använder fyra olika situationer för att beskriva hemlöshet. Läs mer på socialstyrelsen.se/hemloshet/omfattning/definition

Vad kan en hemlös göra för att få bostad?

”Tung fråga. Det är mitt enda svar just nu”

”Enda vägen är ju via det sociala. Men många har så dåliga erfarenheter, kanske ända sedan de var barn. Man känner sig utfrågad.”

”Initiativet måste ligga hos en själv. Man kanske måste göra en förändring i livet”

”Allt hänger på dig själv. Sluta med missbruk kanske är nödvändigt” ”Man kan ta hjälp av Räddningsmissionen eller Stadsmissionen. Jag vet många som har fått hjälp”


De kan söka bistånd till boende via socialtjänsten, söka lägenhet eller andrahandskontrakt. Personer i långvarig hemlöshet med komplex problematik kan erbjudas modellen Bostad först. Ett annat sätt är att få ett kommunalt kontrakt (via socialtjänsten) som sedan övergår till ett eget kontrakt om hyresgästen betalar hyran, sköter bostaden och inte stör grannar under en period av 18 månader.

Vill du stötta Räddningsmissionens arbete? 

Ge en gåva

frukost

20 kr kan bli en frukost till en människa i hemlöshet och social utsatthet. Var med i Frukoströrelsen!

Swisha frukostar

Hemlöshet och social exkludering Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta 35:an – en säng för natten