Jag har tänkt så många gånger: vad skönt att ni finns!

En av frukostcaféets gäster är Viking. Efter ett liv i hemlöshet och missbruk har han nu egen bostad och är drogfri. Men till caféet återkommer han nästan varje dag.

– Jag har hängt här på caféet i över 20 år. Här är det fokus på människan. Det är alltid skönt att veta att man har någon att prata med när det verkligen är kris. Jag har tänkt så många gånger: vad skönt att ni finns!

Viking har kämpat länge för att komma dit han är idag.

– Det har varit mycket alkohol och mycket droger i mitt liv. En fullständig katastrof under många år. Sedan har det gått upp och ner i långa perioder.

Att ta emot hjälp utifrån för att komma ut ur ett missbruk är inte så lätt alla gånger, menar Viking.

– Jag har hela tiden velat klara mig själv. Det är en stor skam att hamna där jag hamnat. Jag har ett stort nätverk med folk jag skulle kunna gå till. Men jag har klarat mig själv, utan hjälp. Och den hjälpen jag har fått, har jag inte velat ha.

Till slut började livet räta ut sig och nu är Viking drogfri och har fått bostad via Bostad först-modellen.

– Nu är det hur bra som helst. Jag har egen bostad sedan 2017 och är drogfri. Men det är klart att det är kämpigt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt. Man får dra ner på allting och försöka förhandla om avgifter och abonnemang.

Frukostarna på caféet betyder därför mycket för Viking.

– Det är toppen att kunna komma hit fyra dagar i veckan och käka och träffa lite folk. Jag är väldigt tacksam att detta är en plats jag är välkommen till. 

"Jag är väldigt tacksam att detta är en plats jag är välkommen till."

Bli månadsgivare

Var med och stötta människor i utsatthet varje månad.

Bli månadsgivare

Hemlöshet och social exkludering Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta hemlöshet