– För mig betyder att ta nattvard ”Förlåt för allt skit som jag har gjort”

Varje tisdag firar vi soppmässa i Matteuskyrkan, Majorna. Vi är en brokig skara människor från olika delar av världen och från olika samhällsskikt. En av de regelbundna besökarna är Antonio. Här är hans berättelse.

- Det bästa jag får på Soppmässan är förlåtelse. Det är det enda jag är ute efter.

Antonio är född och uppväxt i en katolsk familj. I gymnasiet gick han i en katolsk, karismatisk skola. Där beundrade rektorn pingstkyrkan mycket för deras stora engagemang i helige Ande och bildade ungdomsgrupper.

- Jag var med och blev riktigt kristen. Ett tag var jag med som frivillig med att besöka fängelser och berätta om Jesus.

Antonio planerade att studera till advokat men blev tagen till fånga av staten på grund av att han uteblivit från militärtjänst. Efter en tid fick han politisk asyl i Sverige.

- Livet här blev inte så bra, jag hamnade snett på många sätt och har gjort många saker jag ångrar. Men tack och lov, när jag har suttit i fängelse i Sverige har det alltid funnits en kristen grupp. Det har varit mycket viktigt för mig. Jag har aldrig förlorat min tro. Jag är kristen och vill alltid vara det.

Antonio går på Soppmässan i Matteuskyrkan ofta, ja nästan hela tiden. I samband med att någon har dött kan han gå till Katolska kyrkan, annars är det bara Soppmässan.

- Det är en bra stund man får där, en lugn stund. Gemenskap, bra folk och det är väldigt fint ledarskap.

Vilka är det som kommer till Soppmässan?

-Det finns fattiga människor som har behov av mat och en lugn stund och umgänge. Det finns de som har det lite bättre ekonomiskt som också vill ha umgänge och ha det fint och lugnt. Och det finns rika folk som har pengar i fickan men som vill ha gemenskap och lite andligt. Alla tycker om den. Vi känner oss välkomna. Det är det som är viktigt.

Hur ser en kväll ut?

-Vi kommer dit och sjunger och tackar Gud för maten. Så äter vi soppa och sedan firar vi mässa. Alla får vara med på nattvarden, när vi ska önska varandra fred blir det en bra grej.

Det är ofta olika musiker som spelar på Soppmässan. Det kan vara jazz, tango, körsång eller olika solister. Antonio tycker att det är fint, men mest uppskattar han att sjunga ”Kyrie och sådant tillsammans”. Det påminner om när han var barn i katolska kyrkan. Han tycker också om många av bibelns berättelser.

-Jag förstår väldigt bra den rövaren som blev korsfäst bredvid Jesus Kristus och sa ”Tänk på mig när du kommer till ditt rike”. Det var så bra att Jesus förlät honom, det var fina ord. Det ger mycket hopp.

Vad är det allra viktigaste med Soppmässan för dig?

- För mig betyder att ta nattvard ”Förlåt för allt skit som jag har gjort”. Jag har mycket ångest, jag har gjort människor illa med alla mina brott och grejer. Jag bara ber om förlåtelse till Gud. Man kan dämpa ångesten med droger i stället, men det vill jag inte göra. Många kompisar gör det. Jag vill vara ren, tänkande och klar. Jag har gjort fel. Jag hoppas att Gud förlåter. För jag tror på honom.

Gatukyrkan och soppmässan