Vaccinering på Frukostcafé Vasa

 

Under våren har Räddningsmissionen tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset vid ett flertal tillfällen erbjudit vaccin mot covid-19 på Frukostcafé Vasa. Långt innan öppning ringlade sig kön med människor lång. De flesta var noga med att hålla avstånd till, och visa respekt för varandra. I filmen berättar överläkare Per Albertsson om initiativet och vad det får betyda för både dem och patienterna de får möta. 

 

”Vi tog kontakt med bland annat Räddningsmissionen som vi vet att de här människorna har väldigt stort förtroende för. Med er hjälp har vi kunnat nå de här människorna och hjälpa dem med vaccin. Det är ju så här vi ska möta människor som annars inte kommer till oss. Den här metoden har vi lärt oss av och kommer ta höjd för i framtiden” - Per Albertsson, överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Eva Erlandsson som är pastor och verksamhetsledare för Gatukyrkan har stått på trottoaren och haft koll på namnlistan för de som ska vaccineras:
”39 doser hade vi idag och alla gick åt! Det är påtagligt hur stämningen runt detta har förändrats. Från början var de flesta skeptiska. Idag sa en hemlös man utan leg att han tycker det känns solidariskt att få vara med och bekämpa coronaskiten. Att den här satsningen ger honom chansen till det. Jag tycker upplägget är jättebra. Sjukvårdspersonalen är trevlig och duktig, behandlar alla med respekt. Vi står för lokaler och att få dit rätt folk. Sådana här dagar är man stolt över jobbet och alla fina samarbeten.”

Initiativet är uppskattat hos våra gäster och närvaron av dem som redan fått sin första dos var hög. Stort tack till Västra Götalandsregionen för denna satsning🧡

“Jag var tveksam att ta vaccinet först, men jag gör det av omtanke för andra medborgare i samhället”

- Christer, besökare på Frukostcaféet
 

Hemlöshet och social exkludering Frukostcaféet Vasa – för hemlösa och socialt utsatta hemlöshet