"Jag skämdes och vågade inte berätta som det var”

25 februari, 2021

När skådespelaren AjaRodas var liten satt hennes pappa i fängelse. Nu spelar hon sig själv i föreställningen “Det ingen får veta om pappa” som i veckan spelas för mellanstadiebarn i Boråsområdet.
–Förhoppningsvis så kan jag väcka känslor och tankar hos barn som har liknande erfarenheter att det går att prata om det, säger Aja Rodas. Föreställningen är en del i ett Arvsfondsprojekt som drivs av Räddningsmissionens verksamhet Solrosen i samarbete med Teater Gyllene Draken och Erikshjälpen.

160 000 barn har varje år en förälder som lagförs för brott. En del av dessa föräldrar frihetsberövas genom en längre eller kortare tid på häkte och/eller anstalt. Att vara barn och ha en frihetsberövad förälder kan innebära att man bär på stora hemligheter. Det är något som skådespelare Aja Rodas själv har erfarenhet av.
–Min pappa var frånvarande under hela min uppväxt, vi hade väldigt liten kontakt både på grund av att mina föräldrar var skilda men också för att han satt i fängelse. Att han satt i fängelse var ingenting som vi pratade särskilt mycket om i min familj men mina tankar, frågor och funderingar kring honom fanns alltid inom mig. I skolan hittade jag på lögner när mina klasskompisar frågade: Var är din pappa? Vad jobbar din pappa med? Jag skämdes och vågade inte berätta som det var.

Föreställningen “Det ingen får veta om pappa” är baserad på Ajas egna erfarenheter.
–Det hela började med att dramatikern Lucas Svensson intervjuade mig om min uppväxt och sen fick han fria händer att skriva. Efter cirka 7 månader kom det färdiga manuset. Jag var både lite nervös och pirrig att läsa det för första gången och jag blev så glad och berörd på samma gång när jag upplevde att han fångat saker jag berättat på ett så fint sätt. Hela känslan av längtan efter kontakt med en förälder.

 

"I skolan hittade jag på lögner när mina klasskompisar frågade: Var är din pappa? Vad jobbar din pappa med? Jag skämdes och vågade inte berätta som det var."

Skådespelare Aja Rodas

Föreställningen är en del i projektet “Det ingen får veta...”som vill sätta fokus på barn till frihetsberövade, deras behov och situation.
–Vi vill stärka barns rättigheter genom att visa att det finns stöd för barn och familjer att få. Vi vill också skapa goda förutsättningar för samtal och kunskapsspridning för elever och pedagoger om vad det innebär att leva i närheten av kriminalitet. Barn och ungdomar som vi möter beskriver att det ofta saknas förståelse och kunskap hos klasskompisar, skolpersonal och myndighetspersoner kring den situation de lever i, säger projektledare för “Det ingen får veta...”Ann-Sophie Palmér, på Räddningsmissionens verksamhet Solrosen. Solrosen har funnits i över 20 år och finns i både Göteborg och Borås som stöd till barn och familjer som har en familjemedlem i fängelse.

Aja hoppas att föreställningen ska kunna ge hopp till barn som är i en liknande situation som hon själv var, och att den ska förmedla ett budskap om att livet också kan bli bra till slut.
–Jag önskar att jag hade fått se en föreställning om detta när jag var liten. Att allt inte var så tabu. Att få se en vuxen person som berättar och gestaltar nånting på scenen som handlar om mig och min situation. Förhoppningsvis så kan jag väcka känslor och tankar hos barn som har liknande erfarenheter att det går att prata om det.

"Barn och ungdomar som vi möter beskriver att det ofta saknas förståelse och kunskap hos klasskompisar, skolpersonal och myndighetspersoner kring den situation de lever i,"

Ann-Sophie Palmér, på Räddningsmissionens verksamhet Solrosen.

Aja hoppas att föreställningen ska kunna ge hopp till barn som är i en liknande situation som hon själv var, och att den ska förmedla ett budskap om att livet också kan bli bra till slut.
–Jag önskar att jag hade fått se en föreställning om detta när jag var liten. Att allt inte var så tabu. Att få se en vuxen person som berättar och gestaltar nånting på scenen som handlar om mig och min situation. Förhoppningsvis så kan jag väcka känslor och tankar hos barn som har liknande erfarenheter att det går att prata om det.

Olsfors, Bollebygd och Töllsjö blir de första orterna i Borås-området där elever på mellanstadieskolor kommer att få se föreställningen. Föreställningen kommer därefter att visas på ytterligare tre skolor i och utanför Borås (vecka 9 och 10). Intresset från skolor i Västra Götaland är stort.
–Vi förstår att skolorna i sin vardag kan brottas med frågor kring hur barn påverkas av att leva i närheten av kriminalitet, säger Karin Kylberg, projektkoordinator Solrosen.

Projektet ”Det ingen får veta…”drivs av Räddningsmissionens verksamhet Solrosen i samarbete Teater Gyllene Draken och barnrättsorganisationen Erikshjälpen. Det drivs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

"Jag önskar att jag hade fått se en föreställning om detta när jag var liten. Att allt inte var så tabu. Att få se en vuxen person som berättar och gestaltar nånting på scenen som handlar om mig och min situation. Förhoppningsvis så kan jag väcka känslor och tankar hos barn som har liknande erfarenheter att det går att prata om det."

 

Aja Rodas

Solrosen Föreställning och film “Det ingen får veta om pappa” Solrosen Borås Solrosens stöd till barn, unga och anhöriga Solrosens nationella arbete