Klara Zimmergren och Räddningsmissionen tillsammans i kampen mot hemlöshet 

15 november, 2021

I år längtar många svenskar efter att fira jul som vanligt. Tyvärr gäller det också de 3161 människor som lever i hemlöshet i Göteborg. Julen och vintern är en tuff tid för den som är hemlös, inte minst för de kvinnor som lever i hemlöshet och utsatthet. 

Klara Zimmergren tillsammans med Räddningsmissionen lanserar nu en julkampanj för att uppmärksamma detta och samla in pengar till Räddningsmissionens arbete för att motverka hemlöshet.  

– Jag är glad och stolt över att få vara med och bidra till Räddningsmissionens viktiga arbete, säger Klara. 

Räddningsmissionens kampanj fokuserar på utsatthet och hemlöshet och i materialet syns en hemlös kvinna. 

– Som hemlös kvinna är du extra utsatt och sårbar, förklarar Katerina Ingenlath, Kommunikations- och insamlingschef. 

Vi möter kvinnor som i sin hemlöshet ofta är våldsutsatta och hotade på ett helt annat sätt än vad män i samma situation är. Många kvinnor blir också hemlösa som en följd av våld i en nära relation. 

Katerina berättar att hemlösa kvinnor ofta känner skam och skuld, inte minst om det finns barn med bilden. 

– Många skäms över att inte kunna bjuda hem sina barn. Sedan gör samhällets normer att kvinnor oftare söker informell hjälp, via en man. De är då helt utlämnade till den mannen, som i sin tur kanske har en missbruksproblematik eller liknande. 

Räddningsmissionen lanserar julkampanj tillsammans med skådespelerskan och programledaren Klara Zimmergren. Hon har bl a träffat medarbetare i organisationen för att samtala om hemlöshet och social utsatthet, hur den uppstår och vad Räddningsmissionen gör. 

– Räddningsmissionens arbete har gjort stort intryck på mig. Jag har fått höra om gripande livsöden men också berättelser om hopp och gemenskap, berättar Klara. Jag är imponerad av vad de gör och vad de betyder för de människor som de möter.  

Vintern och julen är den viktigaste insamlingsperioden för Räddningsmissionen, liksom många andra liknande organisationer.  

– Det är nu som privatpersoner och företag vill vara med och skänka pengar till människor som lever i fattigdom och hemlöshet, förklarar hon. Den här tiden på året lockar fram mycket givmildhet hos många. Vi hoppas att årets julkampanj kommer bidra med resurser som räcker till vårt social arbete under hela året. 

I Göteborg lever idag 3161 människor i hemlöshet. Nästan 600 av dem är barn. De är hänvisade till jourboenden, härbärgen, vandrarhem och andra tillfälliga lösningar. Räddningsmissionen genomför både akuta insatser och ett långsiktigt arbete för att skapa förändring i dessa människors liv. 

Jag är imponerad av vad Räddningsmissionen gör och vad de betyder för de människor som de möter.

3 161 människor i Göteborg firar jul i hemlöshet.

Läs mer om årets julkampanj här.

Läs mer

 

Hemlöshet och social exkludering Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta Stöd för kvinnor utsatta för hedersvåld och könsstympning hemlöshet Insamling