MatRätt räddar julmaten från de inställda julborden

16 december, 2021

I skuggan av Corona-pandemin är det i år många som sett fram emot att äta julbord tillsammans med kollegor, familj och vänner. Men i och med den ökade smittspridningen och de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är det många som väljer att ställa in julbord. Detta har gjort att restaurangerna nu har med massvis med julmat över. Räddningsmissionens verksamheter för hantering av matsvinn ResursRätt och MatRätt har redan tagit emot julmat från olika restauranger och hotell och gett den vidare till utsatta människor som normalt sett inte har möjlighet att äta julbord.
 

“Hittills har vi tagit emot flera julbord med julmat som tex skinka, sill, lax, julgodis och desserter som donerats efter avbokningar. Vi är väldigt glada att vi har möjligheten att rädda maten som annars kanske hade slängts. Färdiglagad mat från julbord går via vår matsvinnshantering ResursRätt till människor i utsatthet i Räddningsmissionens verksamheter. Människor som annars inte har möjlighet att njuta av ett vällagat julbord. Överbliven förpackad mat säljer vi i vår butik MatRätt där människor i ekonomisk utsatthet kan bli medlemmar och handla till billiga priser”, berättar Ida-Lina Frisell, ansvarig för verksamheterna MatRätt och ResursRätt.


Ida-Lina Frisell berättar att julmaten är mycket uppskattad bland MatRätts kunder och bland människor i utsatthet i Räddningsmissionens verksamheter.

“För människor i ekonomisk utsatthet blir det grundläggande behovet som mat något som gör stor skillnad i vardagen. I synnerhet bra och vällagad mat. Jag tror att just julmat bidrar till ökad livskvalité för vår målgrupp, som annars inte kan unna sig så fin mat. Det blir något att se fram emot att få äta! En person ringde till sin mamma och berättade stolt vad de fick för mat igår och från vilken restaurang den kom ifrån.

För de som ibland känner sig lite utanför resten av samhället kan möjligheten att få ta del av julmat öka känslan av tillhörighet. Att kunna delta i samtal om julmat och inte behöva säga nej till vissa jultraditioner för att man inte har råd skapar en känsla stolthet och samhörighet. Det är viktigt för människors självförtroende och syn på sig själva, att man hör till och är en del av något.”


Ida-Lina känner mycket med alla restaurangägare och företag som påverkas.

“Restaurangbranschen har redan haft det tufft de sista åren i och med coronapandemin. Till de företag som ställt in sina julbord och som har ekonomisk möjlighet skulle jag ödmjukt önska att de ändå betalade sin mat. På det sättet stöttar ni restaurangen och samtidigt bidrar till att människor i ekonomisk utsatthet får njuta av ett vällagat julbord. Dessutom blir det ju en konkret CSR-aktivitet som tydligt bidrar till ett hållbart samhälle.”


ResursRätt och MatRätt jobbar året runt med att ta emot matsvinn och välkomnar alltid nya partners som vill skänka mat och livsmedel.

“Idag tar vi emot ca 20 ton matsvinn varje vecka, berättar Ida-Lina. I fredags förra veckan tog vi emot 20 ton på en dag. Vi har 6500 medlemmar och det surrade av en skön känsla bland kunderna i fredags när vi erbjöd fina basvaror som underlättar för plånboken och den kommande julledigheten. Vi tar gärna förfrågningar från fler samarbetspartners och tittar på logistiklösningar för att göra donationerna så smidiga som möjligt. Vi vill göra det enklare att ta hand om och distribuera allt matsvinn”, avslutar Ida-Lina Frisell.


Om MatRätt & ResursRätt

I mars 2020 öppnade Räddningsmissionen butiken MatRätt på Flatås Torg. En social supermarket som säljer donerat matsvinn, erbjuder arbetsträning och bekämpar matfattigdom. Alla är välkomna att handla hos oss, men vi finns framförallt till för våra medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Som medlem får man köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris.

ResursRätt tar vara på mat och andra förnödenheter och fördelar dem till Räddningsmissionens verksamheter för människor i social utsatthet. På ResursRätt kan vi ta emot spontana donationer, som till exempel mat från julbord. På det sättet skiljer sig ResursRätt från vår verksamhet MatRätt som bygger på regelbundna avtal med företag som vill donera mat till vår matbutik. I ResursRätts verksamhet har vi även en anställd kock som lagar mat på matsvinnet.

Vi välkomnar gärna fler donationer av julbord och annat matsvinn!

Välkommen att kontakta oss!

MatRätt ResursRätt Så gör vi skillnad