​Räddningsmissionen och Agape samverkar kring extra platser för hemlösa under kalla nätter

9 februari, 2021

Veckans temperaturer beräknas under nätterna gå ner till under -10°C. Kyla som för människor somspenderar största delen av dygnet utomhus kan bli livsfarlig. ”Det är farligt att vara ute så många timmar, kroppen klarar inte hur mycket som helst” berättar Ulrika Falk, verksamhetschef för Utsatta EU-medborgare.

Sedan vintern på riktigt drog in över Göteborg har läget varit tufft för verksamheter som jobbar med människor i hemlöshet. “Över tid har det blivit fler grupper som lever i akut hemlöshet vilket är oroande. Varje vinter saknas viss beredskap och gemensam planering mellan det offentliga och oss idéburna organisationer för att täcka upp alla behov. I och med att vi just nu brottas med både kyla och pandemin är det ett extremt svårt läge” berättar Ulrika Falk, verksamhetschef för Utsatta EU-medborgare.

På grund av covid-19 tar alla akutboenden bara in begränsat antal människor för att minska smittspridningen. Alla som behövt har därför inte fått plats på jourboenden och härbärgen. “Igår när vi öppnade vårt härbärge Station Nord möttes vi av ren desperation från människor som varit ute länge och frusit. Alla ville komma in och få en plats i värmen. Det är farligt att vara ute så många timmar, kroppen klarar inte hur mycket som helst” säger Ulrika Falk.

Räddningsmissionen öppnar därförtillsammans med Frivilligorganisationen Agape upp fler tillfälliganattplatser. Förhoppningen är att det ska täcka upp de mest akuta behoven så länge kylan håller i. ”Vi är glada att vi tillsammans med Räddningsmissionen kan vara flexibla och ta vårt ansvar i den här akuta situationen. Det är en självklarhet när det finns tomma lokaler att tillgå” säger Matilda Brinck-Larsen, Verksamhetsansvarig Frivilligorganisationen Agape Göteborg.

De extra platserna sattes in i fredags och helgen har fungerat bra. “Det har varit jättego stämning, lugnt och sansat. Människor har varit väldigt tacksamma att få sova inomhus.Men även om människor får en plats av värme under natten är dagarna fortfarande kalla. Vissa av kvinnorna som sovit hos oss i helgen har bara haft tunna nylonstrumpor på fötterna.Utsattheten är inte kopplad till dygnets enskilda timmar. I slutändan handlar det inte om att lösa problematiken med hemlöshet för att det är kallt, utan för att den finns överhuvudtaget” säger Matilda Brinck-Larsen.

Ulrika Falk är tydlig med att det är viktigt att mer långsiktiga lösningar kommer på plats. “Sverige behöver nationella handlingsplaner förhemlösheten i stort, men även hur vi ska lösa situationen under pandemin på ett strukturerat sätt. Vi är beroende av samverkan med kommun, sjukvård och andra organisationer. Den här situationen kräver just nu mycket av alla oss som jobbar i idéburna organisationer.”

Vintern har kommit på riktigt till Göteborg. Denna och nästa vecka kan temperaturen gå ner till 10-11 minusgrader på nätterna. För Räddningsmissionens verksamheter som jobbar med hemlöshet ökar trycket och behoven som på grund av coronapandemin redan är stora.⁠⁠
⁠⁠
Var med och bekämpa hemlösheten i Göteborg!⁠⁠
Swisha till 900 44 41 eller direkt här.

Tack för din gåva!

Ge en gåva 

Utsatta EU-medborgare Socialt stöd och Socialt center Frukostcaféet Vasa – för hemlösa och socialt utsatta 35:an – en säng för natten Så gör vi skillnad