Vaccination för hemlösa på Frukostcaféet Vasa

31 maj, 2021

Just nu är har vi möjlighet att erbjuda vaccination för covid-19 på vårt frukostcafé för människor i social utsatthet! En satsning av Västra Götalandsregionen för att nå svårnådda grupper i samhället med vaccin.

På bilden nedan sitter Christer och Annelie som vilar efter sin spruta. “Jag var tveksam att ta vaccinet först, men jag gör det av omtanke om för andra medborgare i samhället” säger Christer.

Eva Erlandsson som är pastor och verksamhetsledare för Gatukyrkan har stått på trottoaren och haft koll på namnlistan för de som ska vaccineras:

”39 doser hade vi idag och alla gick åt! Det är påtagligt hur stämningen runt detta har förändrats. Från början var de flesta skeptiska. Idag sa en hemlös man utan leg sa att han tycker det känns solidariskt att få vara med och bekämpa coronaskiten. Att den här satsningen ger honom chansen till det. Jag tycker upplägget är jättebra. Sjukvårdspersonalen är trevlig och duktig, behandlar alla med respekt. Vi står för lokaler och att få dit rätt folk. Sådana här dagar är man stolt över jobbet och alla fina samarbeten.”

Vill du stötta Räddningsmissionens arbete för människor i utsatthet?
Ge en gåva här.

Vårdteamet från Sahlgrenska tackades idag med livemusik från bland annat Patrick Hansén som är verksamhetschef för området Hemlöshet: “De sa att de gillade The Beatles och efter deras fantastiska insats de här dagarna var det bara att leverera! Hey Jude blev det!”

Vi på Räddningsmissionen är väldigt glada för det här samarbetet och möjligheten att erbjuda vaccinet till de vi möter i utsatthet. Utan den här satsningen hade många av dessa personer troligen inte tagit vaccinet. Antingen på grund av att det är svårt att boka en tid digitalt eller för att man inte har förtroende för myndigheter, och därför inte skulle vaccinera sig på en vårdcentral.

Per Albertsson, överläkare på Sahlgrenskas Universitetsjukhus sammanfattade det väl till Göteborgs-Posten:

“Vi har resurserna – men inte alltid kontakterna. Jag ser dem som verkar i de olika organisationerna som de verkliga hjältarna. Det är till deras verksamheter man söker sig för att få en stunds värme och trygghet, det är de som under lång tid byggt upp sköra förtroenden – en oerhört viktig länk för att vi ska kunna göra vårt jobb”

“Vi har resurserna – men inte alltid kontakterna. Jag ser dem som verkar i de olika organisationerna som de verkliga hjältarna."

Hemlöshet och social exkludering Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta Coronakrisen Så gör vi skillnad