Familjehems-pappan Robert har fyllt 70 år

Vår familjehems-pappa Robert har fyllt 70 år! 

Robert har tillsammans med sin fru Maria varit familjehem i 40 år och är ett av våra seniora familjehem.

Robert och Maria har valt vad andra skulle kalla ”ett utgivande liv”, själva säger de att det är ett naturligt sätt att leva. Det är nämligen många familjer som varit nya i Sverige som fått hjälp av Maria och Robert att tex möblera sin första bostad. Och många barn och ungdomar har under några nätter eller några år haft Robert och Marias adress som ”hemma”.

Robert, varför gör ni det ni gör?
"Ja, vinsten är att se andra få det de behöver. Att se glädjen hos dem vi hjälper, kanske få en kram av ett av barnen som är nya i landet, det är belöningen. Och det skapar mersmak. Vad ska vi annars vinna här i livet?" undrar Robert.

Emmeli Lilja jobbar på Räddningsmissionen som familjehemskonsulent och är Robert och Marias handledare. Såhär beskriver hon Robert:
"Jag skulle vilja kalla Robert en doldis. Då Maria är frontfiguren i deras uppdrag och står för den primära omsorgen, det varma leendet och den nybakade kakan finns Robert med i bakgrunden. Han ser till att ungdomarna får det bistånd de har rätt till, han stöttar ungdomen i att söka extrajobb, han kör ungdomarna till skolan då det krävs och nu senast har han lagt mycket av sin lediga tid på att övningsköra med 18-åringen i huset. Inte gör han en stor grej av detta, utan verkar ofta i det tysta."

Finns några fördelar med att vara äldre som familjehem?
”När vi var yngre hjälpte våra barn till och de placerade barnen blev en naturlig del av familjen. Idag om jag går på föräldramöte så undrar nog folk, vad gör den gubben här?” säger Robert och skrattar.

Idag är Robert och Maria familjehem till två tonårskillar och Robert förklarar att ”ungdomarna respekterar oss och ser tryggheten vi besitter. Andra fördelar med att vara senior är att vi har mer tid för varje barn, nu när vi inte har egna barn hemma och vi är mer flexibla när vi numera är pensionärer”.

Vad skulle du vilja förmedla till andra seniorer?
"De flesta har möjligheten, men man får vara beredd att ge avkall på sin egen bekvämlighet. Vi får lära oss att allt inte blir som vi planerat och stå ut med det. Men det gör en ödmjuk. Har man haft egna barn så kan man detta!"  

Familjehemsverksamheten