"Jag tror att hon har hittat tillbaka till en självrespekt"

 Vi har pratat med Carina Olgrener som är med som volontär i vårt uppsökande arbete, där vi en gång i veckan bjuder in till fika, värme och vila för kvinnor som lever i prostitution. 

Carina började som volontär för ett år sedan. De är ett litet team som jobbar långsiktigt för att bygga förtroende hos kvinnorna. Carina har jobbat med sociala frågor och med bistånd i många år och bland annat bott i Rumänien, Uganda och Moçambique. “Jag tyckte det kändes väldigt meningsfullt att få engagera mig i något i min egen stad”, säger Carina. Hon pratar själv rumänska vilket har varit en stor fördel då många av kvinnorna själva kommer från Rumänien. Vi ställde några frågor till Carina om arbetet i Engelska kyrkan.  
 

Vad är kvinnorna som ni möter i för situation? 

“Det är i grunden väldigt starka tjejer som har fastnat i något ett väldigt destruktivt och inte har något annat val. Många har på olika sätt haft ett tufft liv och är tvingade in i detta på grund av fattigdom. Vissa är hemlösa och andra är det inte. En del har lurats hit, medan andra kom hit självmant med hopp om en bättre framtid och av olika anledningar blev indragna i prostitution och sedan fastnade. Hittills har jag inte mött någon som faktiskt vill sälja sex.“ 

 
Vad tror du det är arbetet ni gör betyder för kvinnorna?  

“Vi kommer med lindring i form av värme, mat och trygghet. För de hemlösa tjejerna exempel så har de liksom ingenstans att slappna av, de är alltid i någon form av akut beredskap vilket är förståeligt om man till och med sover på en utsatt plats. Hos oss kan de få andas ut och vila lite. Det finns inte många andra platser de kan göra det på.”  

“Jag tror också att det betyder mycket att kvinnorna får komma till oss utan att vi ställer motkrav på dem. De här kvinnorna är vana att ses som “problem”. Om man vill få hjälp av en myndighet måste man först berätta hela sin historia som ofta kan vara svår att dela. För oss behöver de inte visa upp något eller argumentera för att få hjälp och stöd. Om de vill berätta sin historia är det på deras initiativ och det är något som kommer med förtroende. Vi kan få möta dem med respekt och inte få dem att känna sig krångliga. I vissa fall tror jag att det är första gången de fått ett sådant bemötande.”  

 Finns det något möte som har berört dig extra mycket? 

“Det finns en av tjejerna som jag har kommit lite extra nära. Hon har varit en ganska sluten och arg person, vilket hon verkligen har sina anledningar för. Hon kommer från Rumänien och jag tror jag har nått fram till henne genom att jag talar språket och också känner till den kulturella kontexten. Jag har kunnat vara lite mer rak mot henne och stått på mig på ett sätt som jag tror varit bra. Vår relation har verkligen inte alltid varit enkel, men det har varit fint att följa hennes utveckling. Jag tror inte att hon är så van vid att människor står kvar och det har vi kunnat få göra. Det känns som att hon har blivit starkare i sig själv av att vara i samtal med oss och har blivit bättre på att hjälpa sig själv. Jag tror att hon har hittat tillbaka lite till en självrespekt och vågat se mer framåt.  

 
Finns det något du vill skicka med idag på Internationella kvinnodagen? 

Prostitution är en fråga som berör kvinnors rättigheter. Det handlar om ojämlikhet och maktobalans. Och jag vill verkligen belysa att det finns här hemma, hos oss i Göteborg. När jag precis började som volontär hade jag svårt att fatta att det på riktigt pågick när vi träffades kl 20:00 en vanlig torsdag utanför en mataffär i centrala Göteborg. Jag och min man brukar tänka kring givande som så att vi gärna vi vill ge till olika internationella projekt, men att det också finns något fint med att stötta något i sin egen stad. Att stötta någon som går på samma gator som oss. Så det vill jag uppmuntra till: var med och hjälp en medkvinna i din egen hemstad.  

 

“Vi kommer med lindring i form av värme, mat och trygghet. Hos oss kan de få andas ut och vila lite. Det finns inte många andra platser de kan göra det på.”  

Carina Olgrener

Vill du stötta Räddningsmissionens arbete?
 Swisha till 900 44 41 eller direkt här. Tack för din gåva! 

Ge en gåva

Agora - kvinnoverksamhet Uppsökande arbete - människohandel och prostitution Volontär carina