Krönika: Håll avstånd! Stängt tills vidare! Var rädd om dig!

Total utförsäljning! Håll avstånd! Stängt tills vidare! Var rädd om dig!
Det är påskvecka och jag cyklar genom ett Göteborg som längtar efter värme. I Haga är det nästan tomt på gatorna.

Tidigare på dagen. Någon har tagit med en kasse med sin oöppnade post till vårt frukostcafé. Vi sitter i mitt rum, sorterar och öppnar tillsammans. Betalningspåminnelser, inkasso, brev från hyresvärden. Det är tufft, men inte omöjligt när man gör det tillsammans. Vid serveringsdisken står Andreas. I vanliga fall är han operaregissör. Med covid försvann publiken. Så han hörde av sig till oss för att få hjälpa till.

“Redan efter första dagen kände jag att det här var värdefullt för mig på många sätt. Det är omskakande också. Jag får träffa människor som jag aldrig annars skulle ha fått träffa.”

Det kommer runt 100 besökare till cafét varje förmiddag. Före covid var det ofta 150, men nu får högst 15 komma in i taget. Någon har blivit lurad av en telefonförsäljare. En annan vill ha hjälp att skriva brev till sin dotter och en bara gråter. Jag har kö till mitt samtalsrum. Andreas serverar gröt och smörgåsar.

“Annars tycker jag att kultur är jätteviktigt. Fundamentalt för ett samhälle. Men utan publik - då blev det jag gjorde plötsligt meningslöst. Här känns det som jag gör nytta på ett konkret sätt. Här är folk som vill ha frukost och jag levererar frukost. Och kanske jag också levererar ett leende och ett vänligt ord.”

“Jag tänker på alla människor jag möter här, att de är folk som lever som skuggor ute på stan. Jag har aldrig sett dem förut. Nu ser jag dem överallt. Jag kommer alltid att ta med mig dem. Trots att jag snart ska tillbaka till teatern. Somliga går och letar i papperskorgar, i varenda stadsdel i stan ser jag dem. Förut har de inte funnits, utan glidit liksom emellan. Nu är de människor för mig och det tycker jag är jättefint.”

Det är början av april 2021. Uppför Stigbergsliden leder jag cykeln och stannar till utanför Salong Honey. De har ställt en griffeltavla i fönstret. På tavlan har de skrivit: När allt detta är över blir det en snällare värld. Jag tror att de har rätt. Glad påsk!

 

Text: Eva Erlandsson, pastor & verksamhetsledare Gatukyrkan

Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta