"MatRätt har blivit min räddning"

De ökande priserna i matbutiker gör det tufft för människor som redan innan hade det svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. Vår sociala matbutik MatRätt har sett en ökning av medlemsansökningarna med 1300 i månaden för människor med mycket låga inkomster. Som medlem på MatRätt får man handla mat som skulle kunna ha blivit matsvinn, maten kostar ungefär en tredjedel så mycket som i andra matbutiker. En av våra nya medlemmar är Linda, hon berättade för oss vad det betyder att få komma till MatRätt.

”Jag har varit medlem på MatRätt i en månad nu. Som ensamstående mamma med en sjuårig dotter gick ekonomin inte längre ihop när inflationen började gå upp och priserna i samhället ökade. Då fick jag tips från en bekant om MatRätt, vilket verkligen har blivit min räddning. 

Jag lever på försörjningsstöd och hade redan innan prisökningen svårt att få vardagen att gå ihop. Tidigare behövde jag prioritera bort saker för mig själv, men för att ha tillräckligt med pengar till mat började jag nu även behöva prioritera bort saker till min dotter. Och det är riktigt jobbigt. Hon är sju år och växer. Hon behöver kläder, skor och utrustning till skolan. Att inte kunna ge henne det hon behöver känns hemskt.  

Sedan jag började handla på MatRätt har jag återigen kunnat ge min dotter det hon behöver. Hon behöver inte känna att mamma inte kan ge henne det som alla andra barn i skolan har. Dessutom har jag återigen börjat kunna unna mig själv saker. Idag hittade jag selleri och jag älskar verkligen selleri, men det är alldeles för dyrt i andra affärer. Att jag här får möjlighet att köpa sådant jag tycker om gör att vardagen blir lite lättare att orka med. Jag behöver inte längre leva på enbart knäckebröd. 

För två veckor sedan hade jag dessutom en väninna som gick igenom en hjärtoperation. När jag gick till MatRätt för att handla mat sålde de fina blombuketter som kostade nästan ingenting, som jag kunde köpa och ge till henne. När man lever på ekonomiskt bistånd kan man bara glömma att köpa andra saker än det allra nödvändigaste, till exempel blommor till en vän som har det svårt. Det kändes så gott att få ge när jag vanligtvis alltid är den som får ta emot och behöver be om saker. 

Jag är så tacksam för MatRätt. Om det inte hade funnits vet jag inte hur jag skulle klara av att överleva så som samhället ser ut idag.”  

MatRätt