"Möjligheterna är vår drivkraft”
På den dagliga verksamheten Kulturlabbet skapar personer med intellektuella funktionsnedsättningar olika konst- och kulturprojekt tillsammans. Handledaren Malin Wallin beskriver en varm och levande arbetsplats där man hela tiden arbetar utifrån ett möjlighetstänk.
Malin Wallin har varit på Kulturlabbet i totalt nio år och arbetar som handledare inom scenkonst (teater och dans) och textilkonst.
– Vi vill skapa en riktigt bra daglig verksamhet där konsten är i centrum, säger hon.
Vad är det bästa med Kulturlabbet?
– För mig personligen är det absolut bästa att kombinera det sociala och det konstnärliga, och att få se den fantastiska och unika konst som skapas.
Malin beskriver Kulturlabbet som en rolig, utmanade och befriande arbetsplats.
– När jag går in genom dörren är det som att axlarna åker ner ett snäpp. För mig finns här ingen yta eller ängslig prestige. Det är en otroligt respektfull och varm arbetsplats. Det kan låta klyschigt, men det är mycket hjärta på Kulturlabbet.
Dagen följer ett tydligt schema
Varje dag på Kulturlabbet är uppbyggd efter samma rutin. Efter frukost, morgonsamling och en titt på dagens schema väljer arbetstagarna om de vill ha gympa eller ta en promenad som dagens rörelse. Sedan är dagen uppbyggd i ett arbetspass på förmiddagen, vila och lunch och sedan ett arbetspass på eftermiddagen.
Alla har ett individuellt schema där de jobbar heldagar med olika ämnen eller projekt. Arbetet mellan konstarterna är ofta gränsöverskridande – nu pågår exempelvis arbetet med en musikal utifrån de poplåtar Kulturlabbets poporkester skrivit, en dansdokumentär och ett textilkonstprojekt ihop med Göteborgs Stadstriennal.
Inom de återkommande och tydliga rutinerna finns stor plats för idéer och improvisation, menar Malin.
– Vi måste börja med att skapa trygghet och göra arbetet begripligt och lustfyllt. Sedan kan vi börja skapa.
Hon fortsätter:
– Visst är det en utmaning. Det är 25 personer som har helt individuella behov och olika svårigheter som de har rätt att få stöd i. Men möjligheterna är alltid större. Det är vårt fokus och vår drivkraft.
Hoppas kunna nå ut till fler
Framöver hoppas Malin att de kan komma ut mer och möta publiken och kollegor som också arbetar med konst. Coronapandemin har gjort detta svårare. Under våren skulle poporkestern bland annat släppa skivan "Den dagliga verksamheten"; den finns nu på Spotify, men den stora releasen och turnén fick ställas in.
– Våren var späckad med grejer som fick läggas ner. Det är klart att det är tråkigt, men vi har börjat jobba på andra saker istället och har bland annat kunnat ha mindre utställningar både i centrum och i Biskopsgården. Och så har vi fått tid att jobba för framtida utställningar och föreställningar. Det är alltid långa processer.
Finns det något med Kulturlabbet som du är särskilt stolt över?
– Jag är alltid sjukt stolt över arbetstagarna och deras konst. Jag blir förvånad varje dag – jag kan ha en tanke om hur något ska bli och så blir det tjugo gånger bättre. Ofta tar de arbetet i en riktning som jag inte hade kunnat föreställa mig. Det älskar jag!
Malin känner också stolthet över sina kollegor och de arbetssätt och metoder som de arbetar med, utifrån många års erfarenhet och kunskap – både om målgruppen och av konstnärligt, pedagogiskt och socialt arbete.
– Ett exempel är inom scenkonsten där vi byggt bort instruktioner och tal så mycket som möjligt och i stället arbetar med andra sätt att samspela och kommunicera på, vilket skapar en stor frihet. Det är magiskt när man hittar det samspelet.