Kulturlabbet

 

Vad är Kulturlabbet?

Kulturlabbet är en daglig verksamhet för bild-, scen- och ordkonstnärer med intellektuella funktionsnedsättningar. Uppdraget i daglig verksamhet är att ge en meningsfull sysselsättning utifrån individens specifika förutsättningar. Vi arbetar för att deltagarna hos oss ska utvecklas och bli mer självständiga och vi vill tillsammans skapa en meningsfull miljö med gemenskap. 

Sedan 2001 har Kulturlabbet bidragit med att bredda, berika och fördjupa Göteborgs konstscen med foto- och konstutställningar, innovativ scenkonst, popmusik, textildesign och poesi. Vi tror på allas rätt att synas, bidra och vara delaktiga i det offentliga rummet och arbetar aktivt med att vara självklar del av kulturarenan.

Vi arbetar utifrån en konstnärlig och pedagogisk grund där personens utveckling står i centrum. Samtidigt betonar vi vikten av den gemensamma utvecklingen och samarbetet i grupp.  Handledarna har en bred kompetens inom de olika konstformerna och har stor erfarenhet av att arbeta med personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Vad vi jobbar med på Kulturlabbet

  • Teater
  • Dans
  • Musik
  • Bild och form
  • Textil
  • Poesi
  • Film och foto 

Vill du arbeta hos oss?

För att få en plats på Kulturlabbet behöver du ha ett beslut om daglig verksamhet. För att trivas hos oss behöver du även ha ett intresse av att arbeta med kultur. Hos oss får du arbeta med teater, dans, musik, bild och form, textil, poesi samt film och foto m.m. Eftersom verksamheten har plats för 25 deltagare och de flesta projekt bygger på att arbeta i grupp är det viktigt att du gillar att samarbeta och arbeta tillsammans i grupp.

Välkommen att kontakta oss om du är intresserad av att arbete hos oss!

Kulturlabbets konstnärer
Lisa Lillieroth


Hej! Vem är du?
Jag heter Lisa Lillieroth, jag är 25 år och är en av konstnärerna på Kulturlabbet. Jag bor i Göteborg men är född i Kinna.

Hur tycker du det är att vara på Kulturlabbet?
Det är väldigt roligt. Jag gillar att skapa olika saker.

Vad får du göra här?
Jag får jobba med textil och design, modekläder. Jag jobbar med scenkonst. Nu gör vi olika improvisationsövningar.

Hur länge har du varit här?
Sedan 2017 tror jag. Jag tog studenten 2016 men var först på en annan daglig verksamhet innan jag fick en plats på Kulturlabbet.

Vad är det bästa med Kulturlabbet?
Att få träffa så mycket människor och att man får så många kompisar. Att jag får jobba med det jag brinner för.

Finns det något du har gjort på Kulturlabbet som du är lite extra stolt över?
Att jag var med i musikhjälpen 2018. Det känns stort att jag har fått visa modekläder i tv.

Kulturlabbets produktioner

Vi på Kulturlabbet har alltid massa spännande projekt på gång! Här kan du läsa om våra produktioner. Välkommen att kontakta oss om du är intresserad av att boka oss!

Läs mer

Följ oss på sociala medier!

Intresserad av hur en vanlig dag på Kulturlabbet ser ut? På Instagram och Facebook kan du följa med oss och se vad vi gör till vardags!

Instagram

Facebook

Aktivitetshandledare
Matilda Hansson Levin

“Kulturlabbet är den absolut roligaste arbetsplatsen jag varit på. Jag känner mig stolt över att få jobba med konstnärerna här på "Labbet", de har en sådan transparens och äkthet i sin konst som inte går att mäta sig med. Här är den ena dagen inte den andra lik, under en och samma dag har man varit med om olika situationer som både är inspirerande, frustrerande, spännande, utmanande och givande.”

Matilda jobbar som aktivitetshandledare på Kulturlabbet och har varit hos oss i 2 år. 2020 blev hon utsedd till Årets RM:are.

Samarbete med Erikshjälpen: ROYAL REMAKE

"Det börjar med att skapa trygghet och göra arbetet begripligt och lustfyllt. Det slutar där det känns intressant och rätt. Trender och funktioner utmanas och utforskas. I samarbete med Erikshjälpen Second Hand har Kulturlabbet gjort klädkollektionen ROYAL REMAKE där textilkonstnärerna utgått från ett antal second hand-plagg som de sedan gjort om – ofta helt och hållet. Byx- och kjollinningar har blivit halsband, slipsar har blivit en kjol och några tröjor har blivit stoppade djur." 

Utdrag ur Erikshjälpen Second hand magasin 2019.

Läs hela repotage här

Aktivitetshandledare
Mallin Wallin

"När jag går in genom dörren på Kulturlabbet är det som att axlarna åker ner ett snäpp. För mig finns här ingen yta eller ängslig prestige. Det är en otroligt respektfull och varm arbetsplats. Det låter kanske klyschigt, men det är mycket hjärta på Kulturlabbet!” ⁠⁠

“För mig personligen är det absolut bästa med Kulturlabbet att kombinera det sociala och det konstnärliga, och att få se den fantastiska och unika konst som skapas. Jag är alltid sjukt stolt över arbetstagarna och deras konst. Jag blir förvånad varje dag – jag kan ha en tanke om hur något ska bli och så blir det tjugo gånger bättre. Ofta tar de arbetet i en riktning som jag inte hade kunnat föreställa mig. Det älskar jag!”, ⁠⁠

Malin Wallin, handledare inom scenkonst och textilkonst på Kulturlabbet.

 

Har du frågor om Kulturlabbet? Välkommen att kontakta oss!

"Möjligheterna är vår drivkraft”

På den dagliga verksamheten Kulturlabbet skapar personer med intellektuella funktionsnedsättningar olika konst- och kulturprojekt tillsammans. Handledaren Malin Wallin beskriver en varm och levande arbetsplats där man hela tiden arbetar utifrån ett möjlighetstänk. 

Läs mer

Nyheter

Mode: En film av Kulturlabbet

Kulturlabbets film Mode som var med i Göteborgs Stadstriennal 2021. Filmen handlar om kläder och skapandet. 

Daglig verksamhet Kulturlabbet
Läs mer
Kulturlabbet hjärta Hede

På vår verksamhet Kulturlabbet kryllar det av kreativa individer. När Hede Fashion Outlet hörde av sig och ville skänka kläder som Kulturlabbet kunde jobba med för att sedan skapa en utställning - blev svaret ja.

Daglig verksamhet Kulturlabbet Daglig verksamhet Kulturlabbet Företag
Läs mer