“Motion, rutiner och aktiviteter är den bästa medicinen”
Text: Märta Laakso
Bild: Erika Persson
– Jag har själv bestämt mig för att sluta med alla mina tabletter sedan jag kom hit och nu mår jag bättre, säger Hanna som bott på Ability sedan i mars. Om jag inte skulle bo här, hade jag väl bott på gatan. Det är väldigt skönt att ha tak över huvudet.
På Ability i Lisagården på Hisingen bor människor som kämpar med psykiska problem, missbruk, utanförskap och ensamhet. Människor som lever långt ifrån ett socialt fungerande liv. Här får de hjälp och stöd för att så småningom hitta tillbaka till samhället.
Lisagården är en gul trävilla med sluttande vildvuxen trädgård, mitt på Hisingen. Härinne finns Ability, som Räddningsmissionen startade för ungefär 1,5 år sedan. Ability-programmet är ett så kallat Recoveryprogram för personer över 21 år med omfattande psykosocial problematik, missbruk, beroende och/eller samsjuklighet. Här fokuserar man på möjligheten och förmågan hos de som många andra gett upp hoppet om genom hållbara bostadslösningar och inkluderande gemenskaper.
Efter en brokig tid med olika typer av boenden har Hanna via Socialtjänsten hamnat på Ability.
– Det är skönt att ha tak över huvudet och ett eget rum, där jag kan vara ifred, säger Hanna. Nu behöver jag motion, rutiner och aktiviteter. Det är den bästa medicinen jag kan få!
Hanna visar sitt rum på andra våningen. Där bjuder hon på sång med gitarrkomp och berättar att hon även spelar tvärflöjt och piano. På väggen bredvid veckoschemat hänger en teckning med texten: “Grattis på 3-årsdagen”.
– Jag drömmer om ett eget boende tillsammans med min son. Hanna vill gärna slå igenom med sin musik.
- Mitt artistnamn är Signe, det kallades jag när jag var med i ett avsnitt av Hemlöshetspodden.
Hanna har också en egen youtube-kanal, där hon heter Hanna Söderberg.
"Jag drömmer om ett eget boende tillsammans med min son."
Medarbetare med personlig erfarenhet
Medarbetarna inom Ability är trygga och tydliga förebilder som arbetar nära målgruppen. Två av dem, Ari Skov-Hansen och Magnus Kannerbro, är väl rustade för det arbete som krävs, då de själva brottats med missbruksproblematik och utanförskap. Det gör att de har förtroende i huset.
– För att förstå att det finns en lösning måste du ha hittat den själv. Man letade på fel ställen efter lösningar när man själv var på botten. Jag kommer ihåg hur dåligt jag mådde då, berättar Magnus. Därför känns det så bra nu att hjälpa andra att hitta de lösningarna.
På Ability får deltagarna själva välja om de vill delta i aktiviteter och gemensamma måltider. Ofta äter de tillsammans och kollar på TV i vardagsrummet. I det stora köket finns mat och utrustning för den som vill fixa en egen måltid och kring det stora matbordet får alla plats.
– Man vet aldrig riktigt var deltagarna befinner sig, rent mentalt. Det är en salig blandning av människor som kommer hit med olika sorters problematik. Alla har olika bakgrund och personlighet, vissa är pedanter och vissa är riktigt slarviga, säger Ari och skrattar.
När Magnus och Ari berättar om deltagarna kommer de påfallande ofta tillbaka till den tunga medicinering många av dem har när de kommer till huset. Rutiner, gemenskap och ändrade mönster gör ofta att de kan trappa ner sin medicinering. Något som ofta kan bli grunden till ett förändrat liv.
Personalen på Lisagården försöker ge deltagarna nya sammanhang genom aktiviteter som de kanske inte bekantat sig med tidigare. Bland annat har de några gånger varit och åkt motorcross, vilket varit mycket uppskattat.
"Vi vill hjälpa människor att lyckas. De här människorna har misslyckats tillräckligt i livet."
“Vi vill hjälpa människor att lyckas och vi ger inte upp”
Patti Hansén är verksamhetsansvarig på Ability och är mån om att deltagarna ska få bra förutsättningar för ett bättre liv.
– Här vill vi hjälpa människor att lyckas. De har misslyckats tillräckligt i livet, säger han.
Till skillnad från andra insatser och behandlingsformer är Ability ett program med en holistisk arbetsmetod som fokuserar på en långsiktig lösning för individen. Här arbetar man med hela livssituationen och alla typer av problematik.
– Det handlar om helheten och inte bara att enbart hitta ett boende eller att lösa en drogproblematik, säger Patti. Därför är det viktigt för oss att driva detta småskaligt, så alla blir sedda. Här har vi max fem deltagare åt gången. Vi skriver inte ut någon som har kvar samma problem som hen hade när hen kom hit. Vi ger inte upp.
Kombinationen av personer med egen erfarenhet av tillfrisknande och medarbetare med relevant kompetens gör att personalen på Ability har goda förutsättningar att hjälpa de människor som kommer dit.
Ability har nyligen skrivit ett ramavtal med Göteborgs stad, vilket ger en ekonomisk trygghet och möjlighet att hjälpa fler.
– Jag ser mycket positivt på framtiden, säger Patti stolt.
Julen stundar och på Ability är planerna att äta julmat tillsammans och hitta på någon gemensam aktivitet med deltagarna. Hanna ska fira jul med sina föräldrar utanför Göteborg.
– Jag vill också gärna gå på några julkonserter, säger Hanna med hopp i rösten.
Vill du stötta Räddningsmissionens arbete?
Tack för din gåva!