Niklas fick bostad via Hjärterum
För 8 år sedan råkade Niklas Thonander ut för en olycka som ledde till sjukskrivning och förlorade inkomster. Redan innan olyckan levde han på existensminimum och konsekvenserna blev att han förlorade sin bostad och hamnade i hemlöshet.
Nu har han ett boende via Hjärterum, Räddningsmissionens verksamhet som arbetar för att minska strukturell hemlöshet, och ser positivt på framtiden.
– Jag är inget offer, jag har det alldeles för bra för det.
Niklas Thonander har jobbat som frilansjournalist på olika lokaltidningar i västsverige. Ett jobb med osäker inkomst.
– Jag var sportjournalist och skrev för det mesta om bandy och fotboll, berättar Niklas. Men det var tufft och jag levde på marginalen, rent ekonomiskt.
För cirka åtta år sedan var han med om en trafikolycka då han frontalkrockade med en älg. Han fick whiplash-relaterade skador och blev långtidssjukskriven.
– Det var inte vad jag behövde, konstaterar Niklas.
Som långtidssjukskriven var inkomsten knapp och allteftersom blev det svårare för Niklas att leva på bidrag. Till slut hamnade han i hemlöshet. Han beskriver sig som dålig på att söka hjälp och har varken velat göra det eller vetat hur man gör.
– Jag kände också skam över min situation. Man förväntas ju kunna ta hand om sig själv, säger Niklas.
Nu har Niklas fått hjälp med bostad via Hjärterum. För tillfället bor han i ett Attefallshus i västra Göteborg.
– Jag trivs fantastiskt bra här. Det är en bra hyresvärd och jag älskar området och har nära till bad och nära till stan.
Niklas fick höra talas om Hjärterum när han besökte Räddningsmissionens Friskvårdscenter.
– När jag hörde att man kunde hyra bostad via Räddningsmissionen kontaktade jag Hjärterum.
Förutom engagemanget på Friskvårdscentret har Niklas även varit volontär på Soppmässan och besökt Räddningsmissionens frukostcafé.
– Personalen på Räddningsmissionen betyder jättemycket för mig. Jag har haft mycket kontakt med dem och även fått lära känna volontärerna där, berättar Niklas.
Niklas mående blir bättre och bättre och han känner sig förhoppningsfull inför framtiden. Han hoppas på mer journalistjobb och att hitta ett permanent boende.
– Drömmen är ett heltidsjobb, gärna inom idrott, avslutar Niklas.
Arash Mansouri är verksamhetsansvarig på Hjärterum och konstaterar att Niklas historia är ett typiskt exempel på strukturell hemlöshet.
– Det är lättare än vad man tror att hamna i hemlöshet trots att man, som i Niklas fall, inte har några problem med missbruk eller psykisk sjukdom.
I Göteborg räknas en tredjedel av de som lever i hemlöshet som strukturellt hemlösa. Till skillnad från människor i social hemlöshet lider de inte av till exempel missbruk eller psykisk ohälsa. Personer och familjer i strukturell hemlöshet har idag inte samma rätt att få hjälp av socialtjänsten för att hitta ett boende som de som lider av social hemlöshet.
Arash är stolt över verksamheten och det engagemang som finns hos hyresvärdar runt om i Göteborg.
– I dagsläget har vi ordnat boende till drygt 600 personer, men söker fortfarande fler hyresvärdar och fastighetsägare att samarbeta med för att bekämpa hemlösheten, konstaterar han.
Om Hjärterum
Hjärterum startade år 2017 som ett samverkansprojekt mellan Räddningsmissionen, Boplats Göteborg och Göteborgs Stads fastighetskontor, med målsättningen att motverka hemlösheten i Göteborg. Idag står Räddningsmissionen tillsammans med Göteborgs stad bakom Hjärterum.