”Vi löser inte problemen här, men vi möter dem tillsammans”

Solrosens ungdomsgrupp har sin första träff för terminen. Gruppen har funnits i ett knappt år och träffas ett par gånger varje månad. Sam, Victoria och Adora sitter i en varsin fåtölj i Solrosens lokaler och delar sina erfarenheter av att ha, eller ha haft, en förälder i fängelse.

– Det bästa är tryggheten och gemenskapen, säger de i kör, när de ska beskriva vad som är bra med gruppen.

– Det är så skönt att kunna dela sina känslor med någon som har samma bakgrund som mig. Som vet ungefär vad jag har gått igenom, förklarar Sam.

Sam är 19 år och var med på Solrosens aktiviteter när hen var 5-6 år och en förälder hamnade i fängelse. Nu är hen volontär på Solrosen och hjälper till med läger och samlingar.

– Jag vill ge tillbaka lite av det jag har fått här, säger Sam. De här samtalen är så bra. Även om vi inte löser våra problem här, så kan vi möta dem tillsammans.

Gruppen har en lös form men vissa träffar har ett givet tema.

– Oftast är samtalen fria. Ibland går man och bär på saker som man vill ta upp här, berättar Victoria. Vi pratar för det mesta om våra gemensamma erfarenheter, men det händer att våra samtal kommer in på andra saker också.

Victoria kom i kontakt med Solrosen för ungefär fyra år sedan.

– Jag var här under en jobbig period då en av mina föräldrar hamnade i fängelse. Sedan trodde jag att jag var ”frisk” och kunde klara mig själv, säger hon. Men jag mådde inte bra. Så jag tog ett eget beslut för ett par år sedan att komma tillbaka hit till Solrosen då jag visste att hjälpen jag fick för 4 år sedan skulle kunna hjälpa mig igenom ännu en jobbig period i mitt liv när det gäller min förälder som var i fängelse.

För stort ansvar för barnen

Adora började på Solrosen när hon var 15 år.

– Jag skulle göra revolt, vara rebell. Alla hade fel utom jag, skrattar hon. Men det var inte så enkelt. Det bästa med Solrosen är förståelsen som finns här. Alla vet vad vi går igenom och det finns ingen som dömer en för vad man känner.

Nu är hon 19 år och berättar att hon kände ett stort ansvar när en av hennes föräldrar hamnade i fängelse.

– De vuxna runt omkring mig borde tagit ett större ansvar. Nu var det väldigt mycket upp till mig själv. Jag fick vara med om massor med jobbiga saker, som dramatiska gripanden och sånt. Man fick inga besked om vad och varför detta hände.

De andra håller med och ger fler exempel på stressiga och jobbiga upplevelser.

– Samtidigt vill man veta, säger Adora. Även om man vet att det är tuffa besked man får. Det är liksom dubbelt.

De är alla överens om att när en förälder frihetsberövas så är samhällets fokus för det mesta ett vuxenfokus. Det finns inte många som tar hand om barnen och berättar om hur de kan få hjälp. Här är Solrosen viktig, menar de.

"Det finns en styrka i att dela varandras erfarenheter som blir väldigt tydlig här" säger Line Fuchs verksamhetschef på Solrosen. "Det är ett privilegium att få vara med den här gruppen".

”Ett privilegium att vara med den här gruppen”

– Det är ett privilegium att få vara med den här gruppen, säger Line Fuchs och ler. Hon är verksamhetschef på Solrosen och leder gruppen tillsammans med kollegan Victoria Pye.

– Det finns en styrka i att dela varandras erfarenheter som blir väldigt tydlig här, säger hon. Det är en reflekterande grupp, med en fin personkemi. De här ungdomarna fungerar även som en referensgrupp för oss, där vi kan testa av olika frågor och få hjälp att hålla ett barnoch ungdomsperspektiv. Det är så värdefullt, menar Line.

Line hoppas också att fler ungdomar ska få möjlighet att träffas på det här sättet.

– Jag tror det finns fler intresserade och vi ska kolla med gruppen om de vill fortsätta och om de i så fall är beredda att ta in någon mer. Men det sker på deras villkor, såklart. Eller så startar vi en till grupp, den möjligheten finns också.

Solrosen är en trygghet

Samtalet med ungdomarna spinner vidare kring motstridiga känslor, jobbiga relationer, svek, frustrationer och tuffa upplevelser. Öppenheten är stor och inget ämne är för stort eller för litet för gruppen.

– Här har jag lärt mig att det finns stora problem och att det finns små problem, säger Adora. Jag får perspektiv på saker och ting.

– Det är skönt att komma bort från vardagen några timmar och tänka på annat, säger Sam. Här får man bara vara och kan reflektera över sitt liv.

– Solrosen är en drivkraft i mitt liv, som en låga. Något som får mig på benen och en skön trygghet, avslutar Victoria.

 


Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Är du 17-21 år och har en förälder eller syskon som är eller har varit i fängelse/häkte? Vill du träffa andra i samma situation?

Kontakta Solrosen på 031-7121310
solrosen@raddningsmissionen.se
eller på Messenger 

Solrosen Solrosens stöd till barn, unga och anhöriga Barnrätt