"Vi möter kvinnor som kunde varit precis vem som helst"

Jag heter Madeleine Forsén och jobbar i Räddningsmissionens kvinnoverksamhet Agora. Genom skyddade boenden, praktisk hjälp och samtalsstöd finns vi till hands för kvinnor som behöver oss.

Det är svårt att beskriva vilka kvinnor som vi möter. Man skulle kunna säga att de är en stor brokig bukett med mycket mörker men även mycket ljus. Jag har träffat kvinnan som hade blivit bränd under fötterna för att inte kunna fly, eller kvinnan som tvingats aborterat sitt foster som hade blivit till under de grymmaste av former. Jag kommer också att tänka på kvinnan som flydde med sina barn till vårt boende och kom in på kontoret och bröt ihop. Hon hade sagt till sina barn att de var på semester och att boendet var ett hotell.

Vi träffar kvinnor som nästan blivit ihjälslagna och kvinnor som inte haft ett hem på många år. Vi träffar också kvinnor som fötts som män och sedan blivit otroligt utsatta i detta, från både eventuella köpare och även från myndigheter de möter. Vi träffar kvinnor från jordens alla hörn med historier som man verkligen får anstränga sig för att försöka förstå. Ibland har vi förmånen att få följa med en bra bit på deras resa och se hur livet sakta återvänder. Från att hanterat de svåraste trauman kan man plötsligt diskutera vilket gym är bäst.

Vi är med i migrationsprocesser, vårdnadsprocesser, rättsprocesser och processen att bryta sig fri. Ibland har kvinnan inte riktigt bestämt sig när hon kommer till oss och då finns vi där som en samtalspartner. Jag har alltför ofta hört meningarna ”jag är inte så enkel att leva med jag heller”, ”men han är ju så snäll när han inte är arg” eller ”Jag vet ju inte vem jag själv är längre?”. Men jag får också höra om en kvinna som inte vill låta sina barn se sin mamma behandlas illa, ”tänk om min dotter tror att detta är okej och själv hamnar i något liknande” eller ” jag vill att min son skall bli en fin make, pappa en dag så jag måste lämna”.

Det jag försöker säga är att jag inte kan beskriva vilka kvinnor vi möter. Vi möter kvinnor som kunde varit precis vem som helst. Kanske att det hade kunnat vara du eller jag?

Vi finns till hands för kvinnor som behöver oss

Agora - kvinnoverksamhet Stöd för kvinnor utsatta för hedersvåld och könsstympning Ruth - skyddat boende