När en förälder hamnar i fängelse straffas också barnet.
Barn och unga med en förälder i fängelse brottas ofta med motstridiga känslor av skam och skuld men också saknad efter sin förälder. Många barn har fantasier om hur det är i fängelset och ofta tror de att det är värre än i verkligheten. Den oron kan vara svår att dela med någon. Varje år drabbas 160 000 barn av att en förälder döms för brott.
På Solrosen hjälper vi barn och unga att flytta skulden från sig själva och hjälper dem att bearbeta det som hänt. Vi avlastar barnen från obehagliga fantasier och berättar och visar hur ett fängelse faktiskt ser ut. Vi finns med barnet och familjen hela vägen, även efter att föräldern har kommit ut. Hos oss får de träffa fler i samma situation och se att de inte är ensamma.
Jag är ett av barnen
"Jag är ett av barnen som fått stöd på Solrosen. Från det att jag var tre år tills jag var nio år var min ena förälder frihetsberövad. Tiden på Solrosen hjälpte mig mycket. De fick mig att inse att jag inte är ensam i min situation. Jag deltog i gruppsamtal med andra barn och hade även enskilda samtal. Det var skönt för mig att höra att skulden och skammen för brottet som min förälder begått inte ligger hos mig, att det inte var mitt fel.
När man pratar om utsatta barn i samhället, glöms barn som har eller har haft en förälder i fängelse oftast bort. Vi blir osynliga och märks inte på samma sätt. Vi kan ha en i övrig fullt fungerande familj men fortfarande ha behov av stöd och hjälp.
Solrosen finns där som en trygg punkt i livet, något man kan lita på. Om en av de människor som betyder mest för dig överger dig och försvinner, så är det svårt att kunna lita på någon annan. Men Solrosen gav mig en trygghet som finns kvar än idag."
/Sam (heter egentligen något annat)
När en förälder hamnar i fängelse straffas också barnet.
Var med och stötta Solrosens arbete som stöd för barn och familjer. Tack för din gåva!
Barns fantasier om fängelset
Barns livliga fantasi är fantastisk och i många fall underhållande. Men för barn med en förälder i fängelse kan fantasierna om hur föräldern har det vara svåra att bära. Här är några tankar vi fått höra från barn och unga på Solrosen:
- En 6-åring packade ner en ficklampa när han skulle besöka sin pappa i fängelset. Han trodde att fängelset var någon form av jordhåla och ville kunna se sin pappa när han hälsade på.
- En 16-årig flicka frågade oss om hennes mamma hade en kudde på fängelset. Hon hade svårt att sova om nätterna och oroade sig för om hennes mamma hade det bra.
- Ungdomar har ofta bilden av ett amerikanskt fängelse från serier och filmer. Deras bild är ett hårt, ruffigt liv med elaka vakter. De mindre barnen har snarare en bild av Kalle Anka-galler med bara vatten och bröd.
- Är de snälla där inne? Behandlar de min pappa dåligt? Får man gå ut? Har hon en säng? Får man se på tv? Får man gå ut? Det är typiska frågor som personalen på Solrosen får.
En stor del av Solrosen verksamhet handlar om att avlasta barnen från de här fantasierna. Att berätta hur det är på riktigt, hur en dag kan se ut, vad man gör och visa bilder på hur fängelset ser ut.
“Nu när du berättar för mig, då låter det inte lika hemskt och då mår jag lite bättre” sa en pojke som var 8-år i ett samtal om fängelset. Att få rätt information, att få sätta ord på sina känslor och att inte känna sig ensam är nycklar för att de här barnen ska kunna må bättre.
Line Fuchs på Solrosen berättar om filmen
I vår kampanjfilm om Solrosen gestaltas hur barn kan brottas med fantasier om hur föräldern har det i fängelset. Så här säger Line Fuchs, verksamhetschef för Solrosen, om filmen:
“De barn och unga vi möter har ofta en massa fantasier kring hur det ser ut på ett fängelse. Det är en stor del av vårt arbete att hjälpa till att avlasta barn från de fantasierna, många gånger sker det genom att vi stöttar de vuxna runt omkring att kunna göra det. Barns fantasier är ofta mycket värre än verkligheten. Vi får frågor om föräldern bara får äta vatten och bröd, ifall de någonsin får gå ut och om de har en egen kudde.
Jag tycker filmen visar tydligt att barnet inte är skyldig men ändå blir straffat. Barnet känner ofta ansvar för sin förälder, och även om de vet att deras mamma och pappa har gjort något dåligt vill de fortfarande att de ska må bra. Det pågår som ett krig av motstridiga känslor inom många av de barnen vi möter. Saknad, skam, längtan, ilska, besvikelse och förvirring. Samtidigt bär de också rädsla för vad folk ska tycka om hemligheten kommer ut, kommer de till exempel bli retade i skolan? Här vill vi på Solrosen vara en trygg plats där de kan få möjlighet att bearbeta alla de här känslorna och få känna att de inte är ensamma.”
Berättelser
När Jessika var 19 år vändes hennes liv upp och ner - hennes pappa hade försökt ta livet av hennes mamma. Nu, 11 år senare, har Jessika omvandlat sin upplevelse till erfarenheter som hon vill använda för att hjälpa andra.
Lola (som egentligen heter något annat) berättar hur det var att ha en pappa i fängelse och stödet hon fick från Solrosen.
Nyheter
På nationaldagen den 6 juni gick Fiskebäcksloppet av stapeln. En riktig folkfest där cirka 600 löpare hjälptes åt att samla in pengar till Räddningsmissionen!
Räddningsmissionen har tillsammans med barnrättsorganisationerna Erikshjälpen och BUFFF tagit fram en rapport som synliggör bristen på barnrättsperspektiv när föräldrar frihetsberövas.