Skyddslägenheter

 

En mamma håller i ett litet barn.

I våra skyddslägenheter erbjuder vi stöd och skydd till kvinnor och barn som utsatts eller riskerar att utsättas för våld. Lägenheterna är möblerade och hemtrevliga. Målet är att kvinnorna som bor här ska känna sig trygga och för få stöd i de processer som pågår för att på sikt komma vidare till en mer permanent boendesituation. Alla lägenheter ligger insprängda i vanliga hyreshus.

I vår verksamhet vill vi att kvinnan ska känna att hon alltid har människor inom räckhåll som lyssnar in hur hon mår och kan ge det stöd hon behöver samtidigt som vi kan ge praktiskt stöd i de många processer som pågår i kvinnans liv. Vi erbjuder stöd av personal fem dagar i veckan och kan erbjuda stöd från volontärer på helgerna. Vi har alltid ett nära samarbete med placerande socialtjänst med täta återkopplingar och möjlighet till att snabbt justera stöd och insatser vid behov. Personalgruppen har hög kompetens inom området, specifikt även inom hedersrelaterat våld, och kan även erbjuda utredningar och bedömningar enligt Patriark och Freda.

Vi riktar oss främst till kvinnor som utsatts för våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och människohandel. Placering sker genom socialtjänsten.

 

”Det är så svårt att lämna. Man tänker hela tiden att det är mig det är fel på, att jag lite får skylla mig själv för att det blir bråk. Men det har hjälpt mig så mycket att ni har kunnat berätta om andra som varit utsatta för samma sak. Att jag kan säga att jag är utsatt för något. Att det faktiskt inte var mitt fel – det låter kanske konstigt men det ger mig hopp och styrka att inte gå tillbaka till någon som gör mig illa.”

Kvinna som tidigare bodde i våra skyddslägenheter

Kvinna på Räddningsmissionens skyddade boende Ruth läser en bok.

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss för frågor om våra skyddslägenheter.

Berättelser

"Våldet ser olika ut, men processen och förövarens taktik är ofta den samma"

För ett år sedan i början av covid-19 pandemin startade vi på Räddningsmissionen vår verksamhet med skyddslägenheter för kvinnor och barn som behöver fly från våld och kontroll. Det fruktansvärda vi läser om i media om att, “fem kvinnor har blivit dödade på tre veckor”, är något som upprör, men tyvärr är det inte något som förvånar. Våld mot kvinnor är något vi möter i vår vardag. Läs intervjun med Madeleine Forsén.
 

Läs mer

Nyheter

Orange Day

Idag den 25 november är det internationella dagen för att uppmärksamma våld mot flickor och kvinnor. Idag vill vi, som så många andra, låta den orangea färgen representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Agora - kvinnoverksamhet Ruth - skyddat boende Skyddslägenheter
Läs mer
Räddningsmissionen startar verksamhet med skyddslägenheter för våldsutsatta kvinnor

I veckan har vår personal förberett en lägenhet dit en kvinna snart ska få flytta in. Coronakrisen har många osynliga offer och kvinnor som lever i våldsamma relationer är några av dem. När människor uppmuntras att isolera sig för att minska smittspridning blir dessa kvinnor instängda med sin förövare. Räddningsmissionen startar därför en ny verksamhet med skyddslägenheter för kvinnor som behöver fly från våld och kontroll.

Agora - kvinnoverksamhet Skyddslägenheter Coronakrisen
Läs mer