Räddningsmissionen startar verksamhet med skyddslägenheter för våldsutsatta kvinnor

5 maj, 2020

I veckan har vår personal förberett en lägenhet dit en kvinna snart ska få flytta in. Coronakrisen har många osynliga offer och kvinnor som lever i våldsamma relationer är några av dem. När människor uppmuntras att isolera sig för att minska smittspridning blir dessa kvinnor instängda med sin förövare. Räddningsmissionen startar därför en ny verksamhet med skyddslägenheter för kvinnor som behöver fly från våld och kontroll.

”Vi har haft planer på att starta den här verksamheten under en tid men i och med det ökade behovet på grund av coronakrisen valde vi att snabba på processen. Vi har i nuläget en lägenhet men planerar att utöka till flera lägenheter” säger Madeleine Forsén på Räddningsmissionen. 

”För vissa kvinnor funkar det inte att flytta till kollektiva boenden som man annars hamnar på om man flyr från en våldsam relation. Det kan ibland vara svårt att ha sina barn där och nu under coronakrisen finns det kvinnor som är i riskgrupp som inte därför bör bo med andra. Vår personal är vana att jobba med kvinnor och barn i utsatta situationer och har dessutom spetskompetens inom hedersrelaterat våld.”

Kvinnan som flyttar in kommer att få omfattande stöd av Räddningsmissionens medarbetare. ”Hon kommer få träffa personal fem dagar i veckan vilket är mer än vad man vanligen får. När man lämnar en våldsam relation har man så många tankar och funderingar. Att vara ensam då kan vara förödande. Vi vill att kvinnan ska känna att hon alltid har människor runt omkring sig och vi vill finnas där för att lyssna in hur hon mår och vad hon behöver för stöd. Framöver när läget är stabilare med covid-19 hoppas vi kunna ha volontärer även på helgerna.”

Kvinnan som flyttar in kommer få bo där så länge det behövs. ”När kvinnan är redo kommer vi genom Räddningsmissionens verksamhet Hjärterum hjälpa henne att få en egen lägenhet. Vi vill hjälpa henne vidare till ett självständigt liv och då är bostad en viktig del. Vi är därför väldigt glada för vårt samarbete med Hjärterum.”

Lägenheten är nu piffad med bland annat nya gardiner och redo för en ny gäst. ”Vi har fått försökt att göra det så hemtrevligt som det bara går. Vi vill att det ska kännas som ett hem” avslutar Madeliene Forsén.

Läs mer om vad Räddningsmissionen
gör i coronakrisen här.

Läs mer

Agora - kvinnoverksamhet Skyddslägenheter Coronakrisen