Ta ställning mot sexhandeln i Göteborg!

 

Efter flera polisrazzior i Stockholm där misstänkta sexköpare har gripits av polis pratas det nu mycket om sexhandeln i Sverige. Vi på Räddningsmissionen möter varje vecka kvinnor som är offer för prostitution och människohandel och kan bekräfta bilden som nu målas upp i medier. Att sexhandel är något som pågår, även i Göteborg och inget någon väljer frivilligt.
Vi på Räddningsmissionen jobbar för att motverka människohandel och prostitution. Vi erbjuder samtalsstöd, praktisk hjälp i kontakt med myndigheter och vård. Vi ger akuthjälp i form av hygienartiklar, mat, kläder mm. Tillsammans med Skyddsvärnet driver vi ett skyddat boende för kvinnor som behöver hjälp ur prostitution och människohandel. Framförallt jobbar vi med att lyfta bort skammen från kvinnorna och ge dem hopp om ett liv fritt från övergrepp. 
Vill du ta ställning mot sexhandeln i Göteborg och för kvinnor, så är att stötta vår verksamhet ett sätt att göra det på. Vi kämpar för kvinnor utsatta för prostitution och människohandel, året om, även när frågan inte är aktuell i media.  Stå med oss! 

Skänk en gåva här eller Swisha till 900 44 41
och märk ”JAG TAR  STÄLLNING”.  

Tack för din gåva! 

GE EN GÅVA

Annica och Helena är två av våra medarbetare som möter kvinnor i människohandel och prostitution i Göteborg. De möter framförallt kvinnor från andra länder som befinner sig i gatuprostitution. Vi ställde dem en fråga som vi har sett mycket av i media senaste tiden:

Anser ni att det är ett frivilligt val att sälja sex?
”Vi har jobbat med detta i flera år och väntar fortfarande på att få träffa en kvinna som säljer sex för att hon vill det. Att sälja sex är alltid en sista utväg, det är när man har tömt ut alla möjligheter på andra sätt att försörja sig på. Ofta är det för att man har en familj att försörja och inte har något skyddsnät. Vissa blir också hitlurade genom människohandel och tvingas att sälja sex för att betala en påhittad skuld. 

Det går så tydligt att se förändringen i kvinnorna vi möter och vad det gör med en som människa att sälja sex. De kvinnor som är nya i prostitution har efter bara ett par veckor fått en helt annan hård fasad och attityd. Man måste stänga av för att klara av det, verkligheten kommer ikapp och då måste man sätta på sig pansarskölden. Vissa sexköpare säger att de frågade kvinnan om hon ville vara där och hon svarade ja. Och det är klart man säger ja i den situationen! Kvinnorna behöver se glada, pigga och fräscha ut för att få kunder. Men det är ingen som väljer detta livet.”

 Tillsammans med Skyddsvärnet driver vi boendet Ruth,  ett boende dit vi välkomnas kvinnor som utsatts för prostitution, människohandel eller hedersrelaterat våld. ”Vi kan i princip ta emot kvinnan direkt när exempelvis polisen eller en privatperson ringer” berättar Madeleine Forsén som jobbar på Ruth. 

När kvinnorna blir placerade på Ruth är de traumatiserade och i chock. ”Vår uppgift är att vara en trygg plats. Så fort de kommit hit krokar vi arm med dem. Vi är vi med på alla läkarbesök, samtal med polisen, socialtjänst med mera. En viktig del av vårt jobb är att övertyga myndigheterna om behovet av hjälp och försvara deras rättigheter. De här kvinnorna har blivit svikna av så många omkring sig. När de kommer till oss är vi i många fall den första de kan våga lita på, på väldigt länge. Vi finns till för samtal, tröst och berättar att vi tror på dem. Vi talar om att vi har sett andra i samma situation, och det blir bättre. Det kommer komma dagar då du är glad igen.”⁠

Och det blir bättre säger Madeleine. ”Det som berör mig mest i det här jobbet är när man ser ljusningen i deras liv. När de känner sig trygga hos oss och kan sova på nätterna. När de skrattar för första gången! Framtidstron som kikar fram när en kvinna börjar titta på lediga jobb. Det är fantastiskt.”⁠

Läs hela artikeln med Madeleine här.

Sara

Varje tisdagskväll öppnar vi från Räddningsmissionen kyrkan i det området i Göteborg där kvinnor säljer sex. Nästan varje gång möter vi en kvinna vi kallar Sara, en 35 årig kvinna från Rumänien. Sara har sålt sex i Göteborg i nästan 8 år. Hennes man, barn, familj bor hemma i Rumänien och hon skickar pengar dit varje månad. Sara berättar ofta om sin son och visar bilder för oss. Hon är väldigt stolt över honom. Hennes man har tillfälliga jobb ibland men det har blivit färre nu sista tiden. 

Sara drömmer om att hon inte skall behöva vara i Sverige och sälja sig till män, utan få vara tillsammans med sin familj i Rumänien. Hon längtar efter att få vara mamma, att ha ett hem och sova i sin egen säng. Enda anledningen till att hon gör detta är för att hennes son ska få gå i skolan, att hon ska ha råd med kläder och allt annat som ett barn behöver. Vi hoppas att den dagen kommer som Sara drömmer om, då vi inte behöver träffa Sara på gatorna i Göteborg mer.

"Jag trodde jag skulle dö"

Efter flera polisrazzior i Stockholm där misstänkta sexköpare har gripits av polis pratas det nu mycket om sexhandeln i Sverige. Vi på Räddningsmissionen möter varje vecka kvinnor som är offer för prostitution och människohandel och kan bekräfta bilden som nu målas upp i medier. Att sexhandel är något som pågår, även i Göteborg och inget någon väljer frivilligt.Vår personal på vårt skyddade boende Ruth lever väldigt nära varje dag. Ruth är ett boende som Räddningsmissionen driver tillsammans med Skyddsvärdet. Hit välkomnas kvinnor som utsatts för prostitution, människohandel eller hedersrelaterat våld.

Läs mer